ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των ATHENS VEGANS
- Οι βίγκαν της Αθήνας - http://athensvegans.blogspot.com
- L.O.V.E. - Living Opposed to Violence and Exploitation - http://loveallbeings.org
- The Vegan Ideal - http://veganideal.org
Posted by ecoChris at 4:32 PM
Labels: World Vegan Day
ΓΛΩΣΣΑΡΙ της ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ των ΖΩΩΝ
Κατάργηση (Abolition)
Αυτός ο όρος, ο οποίος είναι συνδεμένος με διάφορους αγώνες κοινωνικής δικαιοσύνης, απαιτεί τη συνολική αποβολή, αντί της μεταρρύθμισης, κάποιας μορφής καταπίεσης, υποδούλωσης, ή κακοποίησης. Παραδείγματος χάριν, πριν από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, υπήρχαν μερικοί που απαίτησαν την κατάργηση της ανθρώπινης σκλαβιάς, και πολλοί άλλοι που απαίτησαν τη μεταρρύθμισή της, για την καθιέρωση μιας καλύτερης, ευγενέστερης,"χριστιανικής σκλαβιάς." Στα πλαίσια της υπεράσπισης των ζώων, υπάρχει μια παρόμοια διάκριση μεταξύ εκείνων που απαιτούν ανοιχτά ένα τέλος στην ανθρώπινη εκμετάλλευση των ζώων, και εκείνων που επιδιώκουν να καθορίσουν τα πρότυπα και να περάσουν νόμους που θα κωδικοποιήσουν μια "καλύτερη, ευγενέστερη" προσέγγιση στη χρησιμοποίηση και τη δολοφονία των ζώων για το κέρδος. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της ανθρώπινης σκλαβιάς, μερικοί από εκείνους που ενεργούν έτσι θεωρούν ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον, και άλλοι ενεργούν έτσι επειδή θεωρούν ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα ζώα όπως νομίζουν, υπό τον όρο ότι η πράξη γίνεται σύμφωνα με κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα.
Ο Donald Watson, ο οποίος ήταν συν-ιδρυτής του Vegan κινήματος στην Αγγλία στη δεκαετία του '40, θεώρησε ότι η "εκτροφή" ζώων είναι εγγενώς άδικη. Κατά την επίσκεψη του στο αγρόκτημα του θείου του, παρατήρησε ότι, "η ειδυλλιακή εικόνα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια σειρά θανάτου, όπου οι ημέρες κάθε πλάσματος ήταν μετρημένες από το σημείο που αυτό το πλάσμα δεν είχε πλέον να προσφέρει στα ανθρώπινα όντα." Είπε επίσης ότι, "μπορούμε να δούμε αρκετά απλά ότι ο παρών πολιτισμός μας στηρίζεται στην εκμετάλλευση των ζώων, ακριβώς όπως οι πολιτισμοί του παρελθόντος στηρίχτηκαν στην εκμετάλλευση των σκλάβων..."
Υπεράσπιση των Ζώων (Animal advocacy)
Οποιοδήποτε είδος συνεχούς προσπάθειας να προστατευθεί και να καλλιεργηθεί ο σεβασμός των ζώων. Μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την νομοθεσία, την διαμαρτυρία, την πρόληψη της δολοφονίας, την διάσωση μεμονωμένων ζώων, την παροχή καταφυγίου σε διασωθέντα ζώα, και την πρόληψη της καταστροφής του βιότοπου των ζώων που ζουν ελεύθερα.
Κτηνοτροφία (Animal husbandry)
Ένας παραδοσιακότερος όρος για αυτό που τώρα συνήθως καλείται ζωική επιστήμη. Αναφέρεται στη γνώση, τις τεχνικές, και την τεχνολογία που υιοθετείται από τη βιομηχανία χρησης ζώων για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες. Η κτηνοτροφία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τη μελέτη του πως να ελαχιστοποιήσει το επίπεδο ασθένειας και πόνου που βιώνεται από τα ζώα που χρησιμοποιούνται και που Θανατώνονται. Αυτή η πτυχή της γεωργίας συχνά περιγράφεται λανθασμένα ως μελέτη για την "ευημερία των ζώων. "
Δικαιώματα των Ζώων (Animal rights)
Οι υποστηρικτές αυτής της φιλοσοφίας θεωρούν ότι τα ζώα έχουν το δικαίωμα σε πράγματα όπως την πλήρη σεβασμού μεταχείριση, την σωματική ακεραιότητα, και την ελευθερία μετακίνησης, και ότι η παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων δεν δικαιολογείται ηθικά, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα μπορούν να είναι τα πιθανά οφέλη στους ανθρώπους. Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων θεωρούν επίσης ότι είναι λάθος να εμπορευματοποιούνται τα ζώα, να τα μεταχειριζόμαστε ως μέσα για κάποιους σκοπούς, για τους ίδιους λόγους που είναι λάθος για μας να μεταχειριζόμαστε άλλους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, τα δικαιώματα των ζώων είναι παρόμοια με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσοι υποστηρίζουν την φιλοσοφία των δικαιωμάτων των ζώων επιλέγουν να μην χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που προκύπτουν από τη χρήση ή την θανάτωση ζώων για τροφή, ένδυση, ψυχαγωγία, ή την επιστημονική έρευνα. Αρνούνται επίσης να υποστηρίξουν ή να συνεργαστούν με εκείνους που χρησιμοποιούν και σκοτώνουν τα ζώα για αυτούς τους λόγους.
Συνηθισμένη κακή χρήση: Ο όρος δικαιώματα των ζώων χρησιμοποιείται συχνά κατ' άσχημο τρόπο στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως συνώνυμο για οποιαδήποτε μορφή υπεράσπισης των ζώων ή έργο προστασίας των ζώων, όταν στην πραγματικότητα ο όρος έχει μια πολύ συγκεκριμένη έννοια. Αυτή η κακή χρήση είναι ανάλογη με την περιγραφή της κοινωνικής εργασίας ως πρακτική των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιπλέον, μερικοί υπερασπιστές των ζώων συγχέουν τη φιλοσοφία των δικαιωμάτων των ζώων με τον ωφελιμισμό(utilitarianism).
Ευημερία των ζώων (Animal welfare)
Έργο που εκτελείται με την πρόθεση της βελτίωσης της υγείας και της ευημερίας των ζώων.
Συνηθισμένη κακή χρήση: Όταν εκείνοι που συμμετέχουν στη χρήση και τη δολοφονία των ζώων για το κέρδος λένε ότι ενδιαφέρονται για τη "ευημερία" των ζώων που εκμεταλλεύονται, δεν μπορούν παρά να αυτο-αντικρούονται. Χαρακτηριστικά, η χρήση των ζώων για κέρδος περιλαμβάνει αρκετά εάν όχι όλα τα ακόλουθα: περιορισμό, κοινωνική στέρηση, ακρωτηριασμό, αναπαραγωγικό χειρισμό, ταπείνωση και πρόωρο θάνατο. Εάν ένας άνθρωπος έκανε τέτοιες πράξεις σε έναν άλλο άνθρωπο για τους σκοπούς της πραγματοποίησης κέρδους, θα ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε να δεχτεί τις αξιώσεις ότι ο δράστης ενδιαφερόταν για την ευημερία του ατόμου που υπέστη βλάβη. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου διαφορετική στην περίπτωση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν και θανατώνουν τα ζώα για το κέρδος και που ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την ευημερία τους.
Το βιομηχανικό-ευημεριστικό σύμπλεγμα (Animal welfare industrial complex)
Το δίκτυο των μεγάλων οργανώσεων υπεράσπισης των ζώων και των διάφορων τμημάτων της βιομηχανίας χρήσης ζώων που συνεργάζονται στην ανάπτυξη και την προώθηση προϊόντων, σε εκδηλώσεις δημόσιων σχέσεων, και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Από την βιομηχανία χρήσης ζώων, οι συμμετέχουσες οργανώσεις υπεράσπισης των ζώων λαμβάνουν χορηγίες για διασκέψεις, ευκαιρίες στα μέσα ενημέρωσης και γενική αξιοπιστία. Λαμβάνουν επίσης "νίκες," τις δημόσια αναγγελόμμενες "παραχωρήσεις" της κτηνοτροφικής παραγωγής εκ μέρους της βιομηχανίας χρήσης ζώων που χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες οργανώσεις για να ζητήσουν συνδρομές και να στρατολογήσουν νέα μέλη. Από τις ζωικές οργανώσεις, η βιομηχανία λαμβάνει υποστήριξη και άλλη θετική δημοσιότητα, καθώς επίσης και συμβουλές για το πώς να καταστήσουν τα προϊόντα τους περισσότερο "ανθρωπιστικά" και επομένως πιό αποδεκτά και ακόμα πιό επιθυμητά από το κοινό. Χαρακτηριστικά, αυτά τα "ανθρωπιστικά" προϊόντα είναι και ακριβότερα και πιό κερδοφόρα.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός πολύ συζητημένου φαινομένου που μαστίζει όλα τα σύγχρονα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης στα οποία μια εκμεταλλευτική βιομηχανία θα προσδεχτεί και θα αφομοιώσει οποιαδήποτε επαυξητική αλλαγή στην οποία επιτρέπεται να παίξει έναν ρόλο, και έτσι να εμποδίσει την δυνατότητα ενός θεμελιώδους μετασχηματισμού.
Εμπορευματοποίηση (Commodification)
Η πράξη της μετατροπής ενός ζωντανού όντος, μιας αρχής, ή του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος σε ένα "αντικείμενο" που χρησιμοποιείται, καταστρέφεται, ανταλλάσσεται, ή καταναλώνεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί κέρδος, να ικανοποιηθεί μια επιθυμία, να κερδηθεί δημοσιότητα, να αυξηθεί η δύναμη ή να προωθηθεί κάποιος άλλος στόχος που πολύ συχνά έχει μια εθιστική ιδιότητα. Η διαδικασία της εμπορευματοποίησης δεν σέβεται την έμφυτη αξιοπρέπεια και την αξία εκείνων στους οποίους ενεργεί, και είναι επομένως καταστρεπτική για το σώμα της κοινότητας και τον ιστό της ζωής.
Σύγκρουση συμφερόντων (Conflict of Interest)
Όταν ένα άτομο είναι αρμόδιο για την πραγματοποίηση δύο ή περισσότερων καθηκόντων, και αυτά τα καθήκοντα είναι σε σύγκρουση το ένα με το άλλο, τότε λέγεται ότι το άτομο αυτό είναι εμπλεγμένο σε μια σύγκρουση συμφερόντων. Η σύγκρουση συμφερόντων συνηθέστερα αναφέρεται σε επαγγελματικούς τομείς όπως ο νόμος, όπου γίνεται κατανοητό ότι ένας δικαστής, παραδείγματος χάριν, δεν πρέπει να προεδρεύσει σε μια περίπτωση που περιλαμβάνει έναν από τους συγγενείς του, ή μια επιχείρηση στην οποία είναι επενδυτής. Όπως με εκείνους στο νομικό επάγγελμα, οι ακτιβιστές κοινωνικής δικαιοσύνης πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων. Παραδείγματος χάριν, όταν οι ομάδες υπεράσπισης των ζώων δέχονται χορηγίες από εταιρίες που κάνουν εκατομμύρια κερδών με την πώληση ζωικών προϊόντων, το καθήκον τους ως υπερασπιστές των ζώων έρχεται σε σύγκρουση με το καθήκον τους για την εξεύρεση πόρων για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις τους. Τέτοιες συγκρούσεις συμφερόντων θα πρέπει να αποφεύγονται όχι μόνο επειδή μπορούν να οδηγήσουν στο συμβιβασμό της αποστολής της οργάνωσης ή ακόμα και της ολοκληρωτικής διαφθοράς της, αλλά και επειδή διαβρώνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Κατά συνέπεια, ακόμη και η υπόνοια της σύγκρουσης συμφερόντων είναι προβληματική, και πρέπει να αποφεύγεται.
Αντίρρηση Συνείδησης (Conscientious objection)
Η πράξη της άρνησης συμμετοχής σε έναν ορισμένο τύπο δραστηριότητας για λόγους συνείδησης. Το πιό κοινό παράδειγμα είναι οι άνθρωποι που αρνούνται να λάβουν μέρος σε έναν πόλεμο είτε επειδή διαφωνούν με τους λόγους για τον πόλεμο ή επειδή θεωρούν ότι ο ίδιος ο πόλεμος είναι ηθικά λάθος. Μερικοί άνθρωποι που αρνούνται να συμμετέχουν στη χρήση και τη δολοφονία των ζώων, ή να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα τέτοιας δραστηριότητας, το θεωρούν αυτό ως μια πράξη αντίρρησης συνείδησης. Η αντίρρηση συνείδησης συνδέεται επίσης με την παράδοση της πολιτικής ανυπακοής, ως μορφή μη βίαιας διαμαρτυρίας, στην οποία ένα άτομο που γενικά πιστεύει στο να ακολουθεί τους νόμους του κράτους είναι πρόθυμο να παραβεί ανοιχτά ορισμένους νόμους που παραβιάζουν τις βασικές ηθικές αξίες ή τις αρχές της συνείδησης.
Κριτική σκέψη (Critical thinking)
Μια ειδική μέθοδος ανάλυσης που χρησιμοποιείται για να καταρίψει τα λανθασμένα ή παραπλανητικά επιχειρήματα. Στις πρόσφατες δεκαετίες, χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί στη διαδικασία που αντικρούει τις συγκεκριμένες τεχνικές που αναπτύσσονται από τη διαφήμιση και τη βιομηχανία δημόσιων σχέσεων για να συγκαλύψουν την αλήθεια και να χειριστούν τη δημόσια συμπεριφορά. Μια χαρακτηριστική άσκηση κριτικής σκέψης μπορεί να περιλαμβάνει την έρευνα των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης των ζώων που απεικονίζονται ως ευτυχείς φιγούρες κινούμενων σχεδίων για τις συσκευασίες των αυγών ή του γάλακτος, ή μελετώντας την πραγματική έννοια μιας λέξης όπως "ανθρωπιστικός" προκειμένου να καθοριστεί εάν ο τρόπος που χρησιμοποιείται είναι σκόπιμα παραπλανητικός.
Χωρίς βαναυσότητα (Cruelty-free)
Χωρίς τη σκόπιμη ή περιττή επιβολή πόνου ή ζημιάς.
Συνηθισμένη κακή χρήση: Η βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων, μέλη του κοινού, και ακόμη και μερικοί υπερασπιστές των ζώων αναφέρονται μερικές φορές στα ζωικά προϊόντα που παράγονται χρησιμοποιώντας μεθόδους που η βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων ισχυρίζεται ότι προκαλούν λιγότερο πόνο ή βασανιστήρια στα ζώα ως "χωρίς βαναυσότητα". Ακόμη και στην υποθετική και εξαιρετικά απίθανη περίπτωση ζώου που το μεταχειρίζονται από τη γέννηση ως έναν αγαπημένο φίλο μέχρι τη στιγμή που θανατώνεται για το κέρδος μέσω μιας "ανώδυνης" θανατηφόρας ένεσης, δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί ότι καμία βαναυσότητα δεν έχει συμβεί. Το να τερματίζεται η ζωή κάποιου πρόωρα ενάντια στη θέλησή του είναι μια από τις πιό φοβερές πράξεις βαναυσότητας.
Δόγμα του αναγκαίου κακού (Doctrine of necessary evil)
Συνδεμένο με τη φιλοσοφία του ωφελιμισμού που λέει ότι ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα, αυτό το δόγμα προβάλλει την ιδέα ότι ορισμένες πράξεις που κανονικά θα θεωρούσαμε εγγενώς ανήθικες, πραγματικά γίνονται καλές όταν το όφελος που αποκομίζεται με την διάπραξη τους είναι αναλογικά μεγαλύτερο από τη ζημιά που γίνεται.
Τα τελευταία χρόνια, μερικοί υπερασπιστές των ζώων έχουν συμμετάσχει στην προώθηση της κατανάλωσης "ανθρωπιστικών" ζωικών προϊόντων, με τη λογική ότι αυτή η δραστηριότητα, που θεωρείτο στο παρελθόν ανήθικη από αυτούς, μετατρέπεται σε καλή όταν γίνεται με την πρόθεση της αντικατάστασης μιας μορφής ζωικής κακοποίησης με μια "καλύτερη, ευγενέστερη" μορφή αυτής της ίδιας κακοποίησης.
Χαρούμενο κρέας (Happy Meat)
Σύμφωνα με τη βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων και μερικά παραπληροφορημένα μέλη του κοινού, αυτός ο όρος αναφέρεται στις διάφορες μορφές ζωικής σάρκας που παράγονται από τους οργανισμούς των "ευτυχισμένων" ζώων, όπως εκείνα που απεικονίζονται συνήθως με μορφή κινούμενων σχεδίων στις διαφημίσεις και που υπονοεί ότι τα ζώα που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ζουν μια ειδυλλιακή ζωή σε πράσινα λιβάδια κάτω από γαλάζιους ουρανούς. Μέσα στην κοινότητα υπεράσπισης των ζώων, είναι ένας ειρωνικός όρος για τα ζωικά προϊόντα που προωθείται από τη βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων και από μερικές ζωικές οργανώσεις ως "ανθρωπιστικά," "συμπονετικά," "χωρίς βαναυσότητα," "όχι από κλουβί," "ελυθέρας βοσκής," "μεγαλωμένα στο λιβάδι," "βιολογικά," ή " φιλικά στα ζώα." Η ειρωνεία προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιες ετικέτες δημιουργούν μια ψεύτικη και παραπλανητική εντύπωση στα μυαλά του κοινού, το οποίο θα ένοιωθε τρόμο και αποστροφή εάν εκτίθετο σε όλα αυτά που συμβαίνουν στα ζώα, των οποίων οι ζωές αφαιρέθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν αυτά τα προϊόντα.
Πλύση εγκεφάλου για την εκμετάλλευση των ζώων- Hogwashing
Το Greenwashing αναφέρεται στην πρακτική των εταιριών που κάνει τα προϊόντα τους παραπλανητικά να εμφανίζονται ότι είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον από ότι είναι πραγματικά με την τοποθέτηση τους μέσα σε κατάλληλα σχεδιασμένη, υπαινικτική συσκευασία ή χρησιμοποιώντας παραπλανητική γλώσσα. Παρόμοια, το Hogwashing(από την λέξη Hog που σημαίνει αρσενικό γουρούνι) μπορεί να οριστεί ως η πρακτική του να βγαίνει προς τα έξω μια δημόσια εικόνα συμπόνιας ή ενδιαφέροντος για την ευημερία των ζώων ενώ συνεχίζεται η θανάτωση εκατομμυρίων από αυτά για το κέρδος. Είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι το Hogwashing είναι ένας από τους κύριους τρόπους που διαδίδεται ο ανθρωπιστικός μύθος στην κοινωνία.
Ανθρωπιστικός μύθος (Humane myth)
Μια ιδέα που διαδίδεται από τη βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων και μερικές οργανώσεις προστασίας των ζώων ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και να σκοτωθούν τα ζώα κατά τρόπο που μπορεί δίκαια να περιγραφεί ως πλήρης σεβασμού ή συμπονετικός ή ανθρωπιστικός.
Ανθρωπιστική σφαγή (Humane slaughter)
Η διαδικασία της σφαγής συνεπάγεται την αφαίρεση της ζωής ενός ζώου, συνηθέστερα με το κόψιμο του λαιμού του ζώου ενώ κρατιέται βίαια σε μια ανάποδη θέση προκειμένου να διευκολυνθεί το στράγγιγμα του αίματος πριν από το γδάρσιμο του δέρματος και τον διαμελισμό του. Σύμφωνα με το λεξικό, ο ορισμός "ανθρωπιστικός" περιλαμβάνει τέτοιες λέξεις όπως συμπονετικός και φιλεύσπλαχνος. Το να κόβεται ο λαιμός κάποιου χωρίς την θέληση του μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά ελάχιστοι από τους αποδέκτες μιας τέτοιας πράξης θα ήταν πιθανό να την αποκαλέσουν φιλεύσπλαχνη, ή συμπονετική. Ως εκ τούτου, η ανθρωπιστική σφαγή είναι ένα οξύμωρο.
Συνηθισμένη κακή χρήση: Και η βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων και μερικοί υπερασπιστές των ζώων χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για να αναφερθούν στις μεθόδους σφαγής που θεωρούνται ότι είναι κάπως καλύτερες από άλλες, όπως εκείνες που προσπαθούν να καταστήσουν το ζώο αναίσθητο προτού θανατωθεί, το οποίο θεωρητικά ελαχιστοποιεί τον πόνο που βιώνεται ενώ ακόμα η καρδιά αφήνεται να κτυπά προκειμένου να ωθηθεί δυνατά το αίμα έξω. Ενώ η χρήση τέτοιων μεθόδων βελτιώνει σαφώς την αποδοτικότητα και την ταχύτητα των διαδικασιών των σφαγείων, δεν είναι δυνατό να υποστηριχτεί ότι ασκείται ευσπλαχνία ή συμπόνια κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πράξης αφαίρεσης της ζωής του άλλου για τους σκοπούς του κέρδους.
Νεο-καρνισμός (Neo-Carnism)
Ένα σύστημα πεποιθήσεων χαρακτηριστικό των παλαιότερων υπερασπιστών των δικαιωμάτων ζώων που θεωρεί ότι η συνεργασία με τα διάφορα τμήματα της βιομηχανίας χρησιμοποίησης ζώων δεν δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων για τους υπερασπιστές των ζώων, ακόμη και για εκείνους που θεωρούν ότι η χρησιμοποίηση και η θανάτωση ζώων είναι ηθικά λάθος. Αυτοί που υποστηρίζουν τον νεο-καρνισμό συμμετέχουν ανοιχτά στην ανάπτυξη, την πιστοποίηση, την επικύρωση, ή την προώθηση εναλλακτικών "ανθρωπιστικών" ζωικών προϊόντων αποκαλούμενων μερικές φορές "χαρούμενο κρέας." Αρνούνται να καταναλώσουν τα ίδια ζωικά προϊόντα που συστήνουν στο κοινό, προφασιζόμενοι προσωπικές ηθικές αντιρρήσεις. Ομοίως, προωθούν πρακτικές κτηνοτροφικής παραγωγής που οι ίδιοι θα αρνούνταν πιθανώς να πραγματοποιήσουν στα ζώα για λόγους συμπόνιας και ηθικής. Το σκεπτικό πίσω από τον νεο-καρνισμό προέρχεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τον ωφελιμισμό του φιλοσόφου Peter Singer.
Μη συμμετοχή και άρνηση συνεργασίας (Non-participation and Non-cooperation)
Αυτές οι αρχές, γνωστές στον καθένα που έχει συμμετάσχει σε κάποιο μποϊκοτάρισμα, περιγράφουν την πολιτική της άρνησης συμμετοχής σε δραστηριότητες που θεωρούνται άδικες ή ανήθικες (μη-συμμετοχή) και της άρνησης συνεργασίας με εκείνους που ασχολούνται με άδικες ή ανήθικες δραστηριότητες (άρνηση συνεργασίας). Η μη βίαια διαμαρτυρία, όπως ασκήθηκε από τον Mohandas Gandhi και τον Martin Luther King, είναι κατά ένα μεγάλο μέρος βασισμένη σε αυτές τις δύο κύριες αρχές.
Μη βίαιη κοινωνική αλλαγή (Non-violent social change)
Μια προσέγγιση για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας που απορρίπτει τη βία υπέρ των μεθόδων που δυναμικά εκπαιδεύουν και πείθουν χωρίς τη σκόπιμη επιβολή ζημιάς ή καταστροφής. Η πολιτική της μη βίας, όπως ασκήθηκε από τον Gandhi, περιλαμβάνει την αποφυγή όχι μόνο της φυσικής βίας, αλλά και της ψυχολογικής βίας, όπως η πρόκληση φόβου, και περιλαμβάνει τη διατήρηση του σεβασμού και της ανησυχίας για τον καταπιεστή καθώς επίσης και για τον καταπιεζόμενο. Μια συνηθισμένη παρανόηση είναι ότι εκείνοι που ασκούν την πολιτική της μη βίας είναι παθητικοί και αποφεύγουν την αντιμετώπιση. Στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι συχνά να δημιουργηθεί μια αντιμετώπιση, όχι με σκοπό την καταστροφή ή την κυριαρχία εκείνων που καταπιέζουν άλλους, αλλά με σκοπό να φέρει προς τα έξω την αληθινή φύση της αδικίας. Η πρακτική της πολιτικής της μη βίας απαιτεί την αυστηρή εμμονή στην αρχή, την αυτο-πειθαρχία, την ταπεινότητα, και το θάρρος.
Σπισισμός - Speciesism
Όπως πολλοί άλλοι "ισμοί," ο σπισισμός (που επινοήθηκε από τον βρετανό ψυχολόγο Richard Ryder το 1973) αναφέρεται σε μια στάση ανωτερότητας ή κυριαρχίας που διενεργείται με έναν τρόπο που καταπιέζει τα μέλη μιας ομάδας —σε αυτήν την περίπτωση, τα μη ανθρώπινα ζώα. Θα θεωρούταν ρατσιστικό προς τα ζώα, παραδείγματος χάριν, να ειπωθεί ότι η επιθυμία για την γεύση της ζωικής σάρκας είναι αρκετή αιτιολόγηση για τους ανθρώπους ώστε να αφαιρούν τις ζωές από άλλα ζώα, τα οποία αντιμετωπίζονται σαν να μην έχουν καμία έμφυτη αξία ή λόγο ύπαρξης πέρα από την χρήση τους για τους ανθρώπους. Ο σπισισμός, όπως με το ρατσισμό και άλλους τέτοιους ισμούς, συχνά περιλαμβάνει την αποτυχία να αναγνωριστεί ότι οι άλλοι έχουν το δικαίωμα σε πράγματα όπως στον σεβασμό, στην σωματική ακεραιότητα, και στην ελευθερία από τον περιορισμό.
Βάσανο (Suffering)
Η διανοητική εμπειρία που συνδέεται με τον φυσικό και συναισθηματικό πόνο, πείνα, δίψα, υπερβολική θερμοκρασία, ασθένεια, απομόνωση, συνωστισμό, ακρωτηριασμό, και τα λοιπά.
Συνηθισμένη κακή χρήση: Μερικοί υπερασπιστές των ζώων επηρεασμένοι από τον ωφελιμισμό δικαιολογούν την επιλεγμένη στρατηγική τους βοήθειας προς τα ζώα στη βάση ότι "θα μειώσει το βάσανο" περισσότερο από άλλες προσεγγίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η χρήση υπονοεί ότι η υφιστάμενη, διανοητική εμπειρία, μπορεί να ποσολογηθεί ή να μετρηθεί. Θα ήταν το ίδιο παράλογο να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ ενός νόμου αντί κάποιου άλλου επειδή ο πρώτος νόμος "θα αυξήσει την αγάπη" περισσότερο από τον άλλο.
Επειδή οι έννοιες όπως το βάσανο ή η αγάπη είναι υποκειμενικές, η χρήση τους με τρόπους που εμφανίζονται να είναι αντικειμενικοί ή επιστημονικοί δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό εκλογίκευσης σχεδόν κανενός πράγματος. Αυτό το λάθος μπορεί να γίνει ακραίο όταν μιλάμε για "τη μείωση του βασάνου δισεκατομμυρίων ζώων," που, αν και μια ευγενής φιλοδοξία, δεν αναφέρεται σε τίποτα που μπορεί πραγματικά να μετρηθεί ή να ελεγχθεί. Είναι "περισσότερο βάσανο" το να μείνεις περιοριμένος για χρόνια σε ένα μικρό κλουβί από το να συνωστίζεσαι μαζί με χιλιάδες άλλους σε ένα σκοτεινό, βρώμικο χώρο; Είναι η μια μορφή άθλιας δυστυχίας "καλύτερη" από μια άλλη μορφή άθλιας δυστυχίας; Κανένας δεν ξέρει. Τα άλλα ζώα είναι άτομα, ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Κάθε ένας υποφέρει με τον τρόπο του, βασισμένο στην ατομική προσωπικότητα, στην ιστορία της ζωής του, και στη φυσιολογία του. Μέχρι σήμερα, κανένας επιστήμονας δεν έχει φτιάξει ένα όργανο που να μετρά το βάσανο.
Βιώσιμος/Αειφόρος (Sustainable)
Ένας τρόπος ζωής, ο οποίος εάν υιοθετούνταν από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, θα επέτρεπε τη συνέχιση ενός υγιούς οικοσυστήματος ικανού να υποστηρίξει τις διαφορετικές μορφές φυτών και ζώων, καθώς επίσης και καθαρό νερό και αέρα.
Συνηθισμένη κακή χρήση: Αυτοί που διαδίδουν τον "ανθρωπιστικό μύθο" συχνά αναφέρονται σε μια μορφή χρησιμοποίησης και θανάτωσης ζώων, ή έναν τύπο ζωικού προϊόντος, ως "πιό βιώσιμους" από άλλους, ή απλά ως "βιώσιμους." Στα τρέχοντα ποσοστά κατανάλωσης, καμία μορφή κτηνοτροφίας γνωστή ως τώρα δεν είναι αειφόρος. Αντίθετα, η πρόσφατη μελέτη, “Livestock’s long shadow” (Η Μακρά σκιά των εκτρεφόμενων Ζώων) FAO 2006, που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες των Η.Ε. κατέδειξε ότι η κτηνοτροφία είναι η νούμερο ένα πηγή αερίων του θερμοκηπίου, και έχει μεγαλύτερη συμβολή στην κλιματική αλλαγή από τις παγκόσμιες μεταφορές, δηλαδή όλα τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία, τα αεροπλάνα, τα τραίνα, και τα σκάφη μαζί. Ακόμα κι αν υπήρχε αρκετό έδαφος διαθέσιμο για να θρέψει τα περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ζώα που χρησιμοποιούνται και που θανατώνονται τώρα παγκόσμια κάθε χρόνο, το αποτέλεσμα και πάλι θα ήταν η συνέχιση της οικολογικής καταστροφής που είναι τώρα εν εξελίξει. Επί πλέον, η παραγωγή τροφίμων για μια διατροφή βασισμένη στα σιτηρά, στους κελυφωτούς καρπούς, στα λαχανικά και στα φρούτα χρησιμοποιεί αρκετές φορές λιγότερη ενέργεια και νερό και δημιουργεί απείρως λιγότερη ρύπανση από μια διατροφή βασισμένη στο κρέας, το γάλα, και τα αυγά.
Ωφελιμισμός (Utilitarianism)
Μια προσέγγιση στη ζωική ηθική που προτάθηκε από τον φιλόσοφο Peter Singer, σύμβουλο σε διάφορες μεγάλες οργανώσεις υπεράσπισης των ζώων. Ο Ωφελιμισμός του Singer είναι βασισμένος στην ιδέα ότι το σωστό και το λάθος καθορίζονται όχι από αρχές ή από ένα κώδικα αξιών, αλλά από τις συνέπειες των ενεργειών μας. Με απλούς όρους, οι σκοποί δικαιολογούν τα μέσα. Αυτό έχει προβληματικές επιπτώσεις σε έναν αγώνα βασισμένο στην δικαιοσύνη και στην συμπόνια.
Ενώ ο Singer θεωρεί ότι τα συμφέροντα και των ανθρώπων και των μη ανθρώπων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, και ότι πρέπει γενικά να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που προωθούν τις προτιμήσεις και μειώνουν τον πόνο για τον μέγιστο αριθμό, δεν μιλά από την άποψη των ατομικών δικαιωμάτων για οποιαδήποτε όντα, ανθρώπινα ή μη ανθρώπινα. Αυτό ανοίγει την πόρτα στην ιδέα ότι υπό τις κατάλληλες περιστάσεις, είναι αποδεκτό να χρησιμοποιηθούν οι άλλοι ως μέσα για ένα σκοπό, ακόμα κι αν μια τέτοια χρήση περιλαμβάνει την αφαίρεση της ζωής του άλλου.
Ο Singer καθιστά αρκετά σαφές ότι σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, η χρησιμοποίηση και η δολοφονία άλλων ζώων δεν είναι λάθος ηθικά, και ότι τα αποτελέσματα μπορούν ακόμη και να απολαμβάνονται ως "πολυτέλεια." Σε μια συνέντευξη του σε περιοδικό το 2006 είπε, "μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι τρώνε κυρίως φυτικά τρόφιμα, αλλά περιστασιακά απολαμβάνουν την πολυτέλεια των αυγών ελευθέρας βοσκής, ή ενδεχομένως ακόμη και του κρέατος από ζώα που ζουν καλές ζωές υπό φυσικές συνθήκες για τα είδη τους, και έπειτα θανατώνονται ανθρωπιστικά στο αγρόκτημα."
Ως εκ τούτου, ενώ η οργάνωση του Singer αποκαλείται " Animal Rights International," και συχνά εσφαλμένα περιγράφεται ως ο πατέρας των "δικαιωμάτων των ζώων, " είναι ακριβέστερο να περιγράφεται ως ο πατέρας του ανθρωπιστικού μύθου.
Οι διδασκαλίες του Singer έχουν πείσει πολλούς να θεωρούν ότι το να ζεις σύμφωνα με έναν κώδικα αξιών δεν είναι παρά ικανοποίηση της αίσθησης της προσωπικής αγνότητας, και ότι εκείνοι που φροντίζουν αληθινά για τα ζώα πρέπει να είναι πρόθυμοι να βάλουν τις αξίες τους κατά μέρος και να υιοθετήσουν την προσέγγιση ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα προκειμένου να εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο καλό. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς υπερασπιστές των ζώων να συστήνουν στο κοινό"ανθρωπιστικά" ζωικά προϊόντα και πρακτικές κτηνοτροφίας που παραβιάζουν πραγματικά τις προσωπικές αξίες τους, πιθανώς επειδή με αυτόν τον τρόπο, "μειώνουν το βάσανο" περισσότερο από μια προσέγγιση εστιασμένη σε αξίες.
Ο βαθμός στον οποίο ο Singer είναι πρόθυμος να εγκρίνει τη χρήση, την κυριαρχία, και τον χειρισμό των άλλων είναι αξιοπρόσεκτος για κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι υποστηρικτής της συμπόνιας και της δικαιοσύνης. Έχει, παραδείγματος χάριν, μιλήσει ευνοϊκά, για γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα χωρίς εγκέφαλο, φτερά, και άλλες "βελτιώσεις" που θα αφαιρούσαν τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς όπως το ένστικτο να κάνουν φωλιές, όλα ως μέσα για την "μείωση του βασάνου."
Όπως επισημαίνουν οι κριτικοί, η άνεση του Singer να αυτο-αναγορεύεται σε αυτόν που έχει το προνόμιο του καθορισμού ποιανού η ζωή έχει αξία, και ποιανού δεν έχει, γίνεται ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας όταν επηρεάζει τα πρότυπα της κουλτούρας ή εφαρμόζεται υπό μορφή πολιτικών που στην πραγματικότητα έχουν επιπτώσεις στις ζωές ευάλωτων ατόμων. Τα επιχειρήματά του υπέρ της ευθανασίας των νηπίων με γεννετικές ατέλειες, παραδείγματος χάριν, έχουν σύρει ιδιαίτερη διαμαρτυρία και καταδίκη από τους υπερασπιστές των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
Ακτιβισμός βασισμένος σε αξίες (Values-based activism)
Οι βασισμένοι σε αξίες ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να διεκδικήσουμε τους στόχους μας θα διαμορφώσουν το χαρακτήρα των σκοπών που επιτυγχάνουμε. Στην προσπάθεια τους για τον ειρηνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, οι βασισμένοι σε αξίες ακτιβιστές προσπαθούν να τηρήσουν ένα σύνολο θεμελιωδών αξιών, όπως ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων, της αλήθειας, της διαφάνειας, και της ακεραιότητας. Οι βασισμένοι σε αξίες ακτιβιστές κυρίως δίνουν έμφαση στον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των ενεργειών τους, και ανησυχούν για τις πιθανές αρνητικές παρενέργειες και τις αθέλητες συνέπειες που συνήθως προκύπτουν όταν εκείνοι που υπηρετούν έναν αγώνα υιοθετούν την προσέγγιση: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Οι βασισμένοι σε αξίες ακτιβιστές προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που δεν θα είχαν κακή επίδραση στην κοινωνία εάν οι άνθρωποι σε όλες τις πλευρές ενός ζητήματος τις υιοθετήσουν και απορρίψουν τις μεθόδους και το σκεπτικό που χαρακτηρίζει τον ωφελιμισμό. Ο Gandhi και ο Martin Luther King άσκησαν έναν ακτιβισμό βασισμένο σε αξίες.
Veganism
Το vegan κίνημα, το οποίο είναι και φιλοσοφία και τρόπος της ζωής, ιδρύθηκε στην Αγγλία στη δεκαετία του '40 από τους Donald Watson, Elsie Shrigley, και άλλους που θεωρούσαν ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται και να θανατώνονται τα ζώα για ανθρώπινους λόγους, και ότι οι άνθρωποι της συνείδησης επομένως ήταν ηθικά υποχρεωμένοι να μην συμμετέχουν στη βλάβη των ζώων. Οι Vegan αρνούνται να χρησιμοποιήσουν και να καταναλώσουν ζωικά προϊόντα για τροφή, ένδυση, ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Η εφαρμογή του veganism, όπως το κατανοούσε ο Watson, σήμαινε να γίνουμε αντιρρησίες συνείδησης στη βία και στην αδικία που διαπράτονται εις βάρος δισεκατομμυρίων ζώων κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο.
Αρχίζοντας από τον Donald Watson (που ήταν παραγωγικός μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 95 ετών), οι vegan έχουν επίσης ανακαλύψει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής χωρίς ζωικά προϊόντα συμβάλλει στην άριστη υγεία. Στις πρόσφατες δεκαετίες, η vegan διατροφή έχει καταδειχθεί επιστημονικά ότι είναι εξαιρετικά αποδοτική, όσον αφορά τους πόρους και την ενέργεια, και είναι η μόνη εφικτή μέθοδος που είναι γνωστή, η οποία μπορεί με βιώσιμο/αειφόρο τρόπο να παράσχει μια υγιεινή διατροφή για 6,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ειδικότερα, το καταστατικό της Vegan Society προέβλεψε αρκετές δεκαετίες πριν το σκεπτικό του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Ο "Veganism θυμάται την ανθρώπινη ευθύνη στη γη και τους πόρους του και επιδιώκει να διατηρήσει ένα υγιές χώμα και φυτικό βασίλειο και μια κατάλληλη χρήση των υλικών της γης."
Συνηθισμένη κακή χρήση: Οι υπερασπιστές των ζώων που διασπείρουν τον ανθρωπιστικό μύθο τείνουν να προωθούν την ιδέα ότι ο veganism είναι απλά μια επιλογή τρόπου ζωής, και όχι θέμα συνείδησης. Αυτό έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της έννοιας του veganism. Αυτό το φαινόμενο έφθασε στο αποκορύφωμα του το 2005 όταν ο John Mackey, διευθύνων σύμβουλος της Whole Foods, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πώλησης κρέατος στην Αμερική, και ένα άτομο που τρώει αυγά, επανειλημμένα αναφερόταν από γνωστούς υπερασπιστές των ζώων και στα σημαντικότερα μέσα ως vegan. Μερικοί υπερασπιστές των ζώων έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να λένε ότι ο veganism δεν είναι θέμα συνείδησης, αλλά μόνο ένα "εργαλείο" για να "μειώσουμε το βάσανο."
Φιλοζωία
Φιλοζωία σημαίνει την γενικευμένη συμπεριφορά σεβασμού, μη καταπίεσης και μη πρόκλησης βλάβης προς όλα τα ζώα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της φιλοζωίας είναι η γενίκευση και η τυποποίηση αυτής της συμπεριφοράς προς το σύνολο των ζώων και όχι η εξατομίκευση και η κατά περίπτωση εφαρμογή της σε κάποιο ζώο. Η έννοια της λέξης φιλοζωία υπαγορεύει το χρέος της μη αποδοχής όλων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, για τροφή, ρουχισμό, υγιεινή, κλπ τόσο για το άτομο αλλά επίσης και για τα τυχόν κατοικίδια που μπορεί αυτό να έχει. Συνεπώς ο ορισμός της φιλοζωίας ταυτίζεται πλήρως με την φιλοσοφία του veganism, και οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά είναι έξω από αυτόν τον ορισμό, όχι μόνο δεν είναι φιλοζωία, αλλά ουσιαστικά συνιστά έλλειψη σεβασμού και βλάβη προς τα ζώα και με την σύγχυση που δημιουργεί συμβάλλει στην συνέχιση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης τους.
Posted by ecoChris at 8:13 PM
Labels: Υπεράσπιση των ζώων
Έγκλημα και αίσχος για τον πολιτισμό μας.
Πάνω από 380 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται/ημέρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από 140 δις ζώα/χρόνο
Αριθμός ζώων που θανατώθηκαν παγκόσμια από την στιγμή που μπήκατε σ’ αυτήν την ιστοσελίδα.
«Εάν το vegan ιδανικό της μη-εκμετάλλευσης υιοθετούνταν γενικά, αυτό θα ήταν η μέγιστη ειρηνική επανάσταση που έγινε ποτέ, καταργώντας απέραντες βιομηχανίες και καθιερώνοντας νέες για το καλύτερο συμφέρον και των ανθρώπων και των ζώων.»
Donald Watson
Ιδρυτής της Vegan Society και εμπνευστής της λέξης Vegan
Το http://veganism-now.blogspot.com/ είναι μία ιστοσελίδα που παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται στο http://veganism-now.blogspot.com/ έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Το http://veganism-now.blogspot.com/ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.