ΣΧΕΤΙΚΑ


Το veganism-now δεν είναι ένα ιστολόγιο για όσους είναι ήδη vegan (αυτούς που πιστεύουν στην περιεκτική δικαιοσύνη για όλους τους αισθανόμενους και ενεργούν με βάση αυτήν και γι αυτό άλλωστε είναι φυτοφάγοι), παρόλο που μπορεί να είναι χρήσιμο και γι αυτούς.

Το veganism-now υπάρχει πρώτα και κύρια για όσους δεν είναι vegan. Σε αυτούς απευθύνεται θέλοντας να τους προσφέρει μιαν άλλη οπτική της πραγματικότητας και κάποιων πολύ καίριων ζητημάτων τα οποία δεν πολυφαίνονται και δεν πολυσυζητιούνται.

Η βασική εστίαση είναι στην απόλυτα ζωτική για την επιβίωση ανάγκη της τροφής και πως αυτή έχει αλωθεί και αλλοιωθεί, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, ώστε να είναι εις βάρος του ανθρώπου, των ζώων και του οικοσυστήματος. Ιδιαίτερα επιχειρείται να αναδειχθεί η δύναμη της τροφής στο να επηρεάζει καταλυτικά κάθε άλλη πτυχή της ζωής μας αφού υποσυνείδητα επηρεάζει την σκέψη, τις αξίες μας και τις αντιλήψεις μας.

Στην τρέχουσα συγκυρία βιώνουμε δραματικά τις συνέπειες των σκόπιμα αλλοιωμένων και κατευθυνόμενων διατροφικών μας επιλογών, με κορυφαία την πρωτοφανή για τα χρονικά του πλανήτη απαξίωση της ζωής, όπου με το πρόσχημα της κάλυψης της τροφής θανατώνονται κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ζώα της στεριάς και υπερ-πολλαπλάσια δισεκατομμύρια ζώα της θάλασσας.

Ζούμε πλέον το μεγάλο παράδοξο της μετατροπής του πλανήτη της ζωής σε έναν πλανήτη του θανάτου και σε ένα παγκόσμιο κολαστήριο για τα μη ανθρώπινα ζώα.

Ως εκ τούτου τα τελευταία χρόνια αναζωογονείται το ενδιαφέρον για την ηθική διάσταση των συμπεριφορών μας και των επιλογών μας ως ανθρώπινο είδος και έχουν αρχίσει να τίθεται ηθικά διλήμματα. Πράγματα που μέχρι χθες δεν μας απασχολούσαν ως δεδομένα ή ασήμαντα, σήμερα πλέον περιβάλλονται από ένα άλλο ενδιαφέρον καθώς φαίνεται ότι σχετίζονται με την λύση των δεινών που μας βασανίζουν.

Άρθρα, βιβλία, συνέδρια και πανεπιστημιακά μαθήματα για την περιβαλλοντική ηθική, την βιοηθική, την ηθική της διατροφής ανταποκρίνονται σ’ αυτή δυναμική όπως επίσης και αντίστοιχα κινήματα.

Καμία όμως συζήτηση για ηθική δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια κατεξοχήν ηθική φιλοσοφία όπως είναι ο veganism.

Στο επίκεντρο του παρόντος ιστολογίου είναι ακριβώς αυτή η φιλοσοφία η οποία αποκαθιστά την αξία της ζωής για όλους τους αισθανόμενους και επανατοποθετεί στη βάση της δικαιοσύνης τη σχέση μας με τα ζώα.