Vegan Νήπια και παιδιά
Η Vegan διατροφή
για τα νήπια και τα παιδιά
Reed Mangels, PhD, RD and Sandra Hood, BSc (Hons), SRD
(Περιοδικό The Vegan, φθινόπωρο 2002)
Χρειάζεται χρόνος και σκέψη για να σιτήσουμε τα νήπια και τα παιδιά, και όλοι οι γονείς, πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά τι τρώνε τα παιδιά τους. Τα χρόνια από τη γέννηση έως την εφηβεία είναι αυτά στα οποία διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες, όταν τα ποσοστά ανάπτυξης είναι υψηλά, και σε ένα μεγάλο βαθμό όταν καθορίζεται το μέγεθος των αποθεμάτων των ουσιαστικών θρεπτικών ουσιών όπως το ασβέστιο. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τα οφέλη υγείας των vegan διατροφών για τα παιδιά, τις πιθανές ανησυχίες, θα παρουσιάσει πληροφορίες για τις βασικές θρεπτικές ουσίες και θα παράσχει οδηγίες για την σίτιση vegan νηπίων και παιδιών.
Ο αριθμός των vegans στο Ην. Βασίλειο σήμερα υπολογίζεται στο 0,5% (1) αλλά δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς είναι παιδιά. Στις ΗΠΑ, μια δημοσκόπηση που ανατέθηκε από την Vegetarian Resource Group το έτος 2000 διαπίστωσε ότι περίπου το 0,5% των 6 έως 17-χρονων ήταν vegan και δεν έτρωγαν κρέας, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά (2).
Τα οφέλη υγείας των Vegan διατροφών
Διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει τις θρεπτικές εισαγωγές των vegan παιδιών. Μια μελέτη των παιδιών σχολικής ηλικίας της Βρετανίας διαπίστωσε ότι είχαν υψηλότερες λήψεις ινών και ότι οι εισαγωγές όλων των βιταμινών και των μετάλλων που μελετήθηκαν (με εξαίρεση το ασβέστιο) ήταν συγκρίσιμες με εκείνες των σαρκοφάγων παιδιών (3). Οι Vegan προ-σχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ βρέθηκαν να έχουν γενναίες εισαγωγές πρωτεΐνης, βιταμινών, και μετάλλων και οι διατροφές τους υπερέβαιναν τις συνιστώμενες εισαγωγές για όλες τις θρεπτικές ουσίες που μελετήθηκαν με εξαίρεση το ασβέστιο (4).
Η μελέτη που παρουσιάζει χαμηλότερες εισαγωγές ασβεστίου από τους vegan προ-σχολικής ηλικίας πραγματοποιήθηκε προτού τα ενισχυμένα με ασβέστιο προϊόντα να είναι εύκολα διαθέσιμα, έτσι οι εισαγωγές ασβεστίου των vegan παιδιών μπορεί να είναι υψηλότερες τώρα. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών. Περίπου το 45% της ενήλικης μάζας των οστών προκύπτει πριν από την ηλικία των 8 ετών, το άλλο 45% προστίθεται μεταξύ 8-16 ετών και ένα περαιτέρω 10% συσσωρεύεταιι στην επόμενη δεκαετία. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της εισαγωγής ασβεστίου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όλοι οι γονείς πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι διατροφές των παιδιών τους περιέχουν πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα και συναντούν τις τρέχουσες συστάσεις για το ασβέστιο για την ηλικιακή ομάδα τους.
Δυστυχώς, έχουν υπάρξει λίγες πρόσφατες μελέτες που να εξετάζουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας vegan διατροφής*, ειδικά καθώς θεωρείται ότι τα θεμέλια για πολλές χρόνιες παθήσεις της ενηλικίωσης έχουν τις αρχές τους στην παιδική ηλικία. Παραδείγματος χάριν, οι διαδικασίες που αρχίζουν την αρτηριοσκλήρωση και την υψηλή πίεση αίματος θεωρούνται ότι αρχίζουν πολύ νωρίς στη ζωή, και τα επίπεδα πίεσης αίματος και χοληστερόλης έχουν αποδειχθεί ότι ξεκινούν από την πρόωρη παιδική ηλικία και ότι σχετίζονται με τις θρεπτικές εισαγωγές της παιδικής ηλικίας (5,6). Η μάζα σώματος ακολουθεί επίσης μια πορεία από την πρόωρη παιδική ηλικία, με τα παχύσαρκα παιδιά να διατρέχουν έναν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενηλικίωση (7).
Όταν εξετάζουμε τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας των vegan διατροφών, διαπιστώνουμε ότι τα vegan παιδιά έχουν υψηλότερες καταναλώσεις φρούτων και λαχανικών, τρόφιμα που είναι σημαντικά για την υγεία. Τα Vegan παιδιά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν χαμηλότερη πρόσλήψη λίπους, κορεσμένου λίπους, και χοληστερόλης από τα μη-χορτοφάγα παιδιά (9-10). Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό στη μείωση του κινδύνου για τις χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Τέλος, οι vegan διατροφές μπορούν να εισάγουν τα παιδιά σε μια μεγαλύτερη ποικιλία πλήρων φυτικών τροφίμων, καθιερώνοντας κατά συνέπεια τις δια βίου υγιεινές διατροφικές συνήθειες...
Η συνέχεια
καθώς και
ολόκληρο το άρθρο
σε PDF
από
εδώ: