05 December 2009

ΟΡΙΣΜΟΣ του VEGANlSM


Ομιλία του
Leslie Cross
συνιδρυτή της Vegan Society
στο Vegetarian World Forum του 1951

Πρόσφατα η Vegan Society ενέκρινε αναθεωρημένους και διευρυμένους κανόνες που μεταξύ άλλων, διευκρινίζουν τον στόχο, τον οποίο το κίνημα επιδιώκει.

Το αντικείμενο της οργάνωσης και η σημασία της λέξης "veganism", τα οποία ήταν μέχρι τώρα θέματα συμπερασμάτων και προσωπικής προτίμησης, καθορίζονται τώρα ως εξής:

«Το αντικείμενο της οργάνωσης θα είναι να τερματίσει την εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο", και «με την λέξη veganism νοείται η ιδεολογία ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να ζει χωρίς να εκμεταλλεύεται τα ζώα."

Η οργάνωση δεσμεύεται «σύμφωνα με την εφαρμογή του αντικειμένου της» να «επιδιώξει να τερματίσει την χρήση των ζώων από τον άνθρωπο για τροφή, προϊόντα, εργασία, κυνήγι, ζωοτομία και όλες τις άλλες χρήσεις που αφορούν την εκμετάλλευση της ζωικής ζωής από τον άνθρωπο.

Η ένταξη στην οργάνωση ως μέλη είναι διαθέσιμη σε όλους όσους επιθυμούν να δουν την επίτευξη αυτού του στόχου και αυτοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ζουν τόσο κοντά στο ιδεώδες όσο οι προσωπικές συνθήκες το επιτρέπουν. Τα μέλη δεν δίνουν κάποια υπόσχεση όσον αφορά την συμπεριφορά, αλλά δηλώνουν οι ίδιοι ότι συμφωνούν με τον στόχο. Έτσι η πόρτα είναι διάπλατα ανοιχτή, και η οργάνωση καλωσορίζει όλους όσους αισθάνονται ότι μπορούν να την υποστηρίξουν. Ωστόσο, η κατεύθυνση και η διαχείριση της δουλειάς της οργάνωσης, βαρύνει τα ιδρυτικά μέλη.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να κάνει τον veganism μοναδικό μεταξύ των κινημάτων που ασχολούνται με την ευημερία των ζώων. Γιατι έχει αποκρυσταλλωθεί ως ένα σύνολο, και όχι, όπως είναι όλα τα άλλα παρόμοια κινήματα, ως μια αφηρημένη ιδέα. Όπου κάθε άλλο κίνημα ασχολείται με ένα τμήμα - και συνεπώς ασχολείται άμεσα με τις πρακτικές και όχι με τις αρχές – ο veganism είναι η ίδιος μια αρχή, από την οποία απορρέουν λογικά ορισμένες πρακτικές.

Εάν, παραδείγματος χάριν, η vegan αρχή εφαρμοστεί στη διατροφή, αμέσως μπορεί να φανεί γιατί πρέπει να είναι vegetarian (φυτική) στην πιο κυριολεκτική σημασία και γιατί δεν μπορεί να περιέχει οποιαδήποτε τρόφιμα που προέρχονται από τα ζώα. Κάποιος μπορεί να γίνει vegetarian για ποικίλους λόγους - ανθρωπιστικούς, υγεία, ή απλά την προτίμηση για μια τέτοια διατροφή. Η αρχή εδώ είναι ένα θέμα του πως το αισθάνεται προσωπικά κάποιος, και ποικίλλει αναλόγως. Ο Veganism, όμως, είναι μια συγκεκριμένη αρχή - ότι ο άνθρωπος δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα πλάσματα για τις ανάγκες του - και καμία απόκλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Η βίγκαν διατροφή προέρχεται επομένως εξ ολοκλήρου από "φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, σπόρους και άλλα θρεπτικά μη ζωικά προϊόντα,"και εξαιρεί "την σάρκα, τα ψάρια, τα πτηνά, τα αυγά, το μέλι και το ζωικό γάλα και τα παράγωγά του.''

Σε ένα vegan κόσμο τα πλάσματα θα επανενταχθούν στην ισορροπία και την λογική της φύσης όπως αυτή έχει. Μια μεγάλη και ιστορική αδικία, της οποίας οι συνέπειες επάνω στην πορεία της εξέλιξης ήταν τεράστιες, θα διορθωθούν. Η ιδέα ότι τα άλλα πλάσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον άνθρωπο για ιδιοτελείς σκοπούς θα ήταν τόσο ξένη προς την ανθρώπινη σκέψη ώστε να είναι σχεδόν αδιανόητη. Υπό αυτό το πρίσμα, ο veganism δεν είναι τόσο καλή μεταχείριση όσο απελευθέρωση, για τα πλάσματα και για το μυαλό και την καρδιά του ανθρώπου. Όχι τόσο μια προσπάθεια να κάνει την παρούσα σχέση ανεκτή, όσο μια χωρίς συμβιβασμούς αναγνώριση ότι επειδή είναι κύρια μια σχέση αφέντη και δούλου, πρέπει να καταργηθεί πριν κάτι καλύτερο και πιο εκλεπτυσμένο μπορέσει να οικοδομηθεί.

Ο Veganism είναι στην πραγματικότητα μια διαβεβαίωση ότι, όπου υπάρχει αγάπη, η εκμετάλλευση εξαφανίζεται. Διαθέτει ιστορική συνέχεια με το κίνημα που απελευθέρωσε τους ανθρώπινους σκλάβους. Αν θα τεθεί σε εφαρμογή, κάθε βασική αδικία που γίνεται στα ζώα από τον άνθρωπο αυτόματα θα εξαφανιστεί. Στην καρδιά του βρίσκεται η θεραπευτική δύναμη της συμπόνιας, η οποία είναι η υψηλότερη έκφραση της αγάπης που μπορεί να δείξει ο άνθρωπος. Γιατί πρόκειται για ένα δόσιμο χωρίς την ελπίδα να λάβεις. Και παρόλα αυτά, επειδή ο ίδιος θα απαλλαγεί από πολλές από τις απαιτήσεις της δικής του κατώτερης φύσης, το όφελος προς τον ίδιο τον άνθρωπο θα ήταν ανυπολόγιστο.

24 November 2009

65 χρόνια από την εμφάνιση του veganism


Νοέμβριος 1944 – Νοέμβριος 2009

Ρήσεις του DONALD WATSON - εμπνευστή του veganism και ιδρυτή της Vegan Society


Υπάρχει ένας προφανής κίνδυνος στην παραπομπή της εκπλήρωσης των ιδανικών μας στο μέλλον, γιατί το μέλλον μπορεί να μην έχει τα ιδανικά μας.

- - -

Εάν το vegan ιδανικό της μη-εκμετάλλευσης υιοθετούνταν γενικά, αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη ειρηνική επανάσταση που έγινε ποτε, καταργώντας απέραντες βιομηχανίες και καθιερώνοντας νέες για το καλύτερο συμφέρον και των ανθρώπων και των ζώων.

- - -

... το vegan κίνημα, που είναι τώρα, φυσικά, ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο παγκόσμιο κίνημα, θέλω να πιστεύω (ότι είναι) το μεγαλύτερο κίνημα που υπήρξε ποτε! Επειδή είναι το μοναδικό, τώρα, το οποίο μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα.

- - -

Λίγοι διατροφολόγοι έξω από το vegan κίνημα είχαν δοκιμάσει να ζήσουν χωρίς ζωικά τρόφιμα, ή είχαν κάνει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα της διατροφής φιλοσοφικά, όπως πρέπει να λυθεί. Χωρίς την καθοδήγηση της φιλοσοφίας η επιστημονική έρευνα τσαλαβουτάει σύντομα στο τέλμα του λάθους.

- - -

Πράττουμε χωρίς κανένα φόβο(όσον αφορά την διατροφή) επειδή θεωρούμε ότι μια ηθική φιλοσοφία συνδυασμένη με λίγη κοινή λογική είναι ένας πιο ορθολογικός οδηγός από θεωρίες που εκκολάπτονται στα εργαστήρια ζωοτομίας. Δεν δεχόμαστε ότι η επαρκής θρέψη χρειάζεται να παραβιάζει τη συνείδηση.

- - -

Και εάν δεν είχα ιδρύσει την Vegan Society, κάποιος άλλος μπορεί να το είχε κάνει, πολύ σύντομα, αν και μπορεί να είχε άλλο όνομα. Απευθύνθηκα στους αναγνώστες μου για να προτείνουν το όνομα της οργάνωσης, και είχα έναν κατάλογο πολύ παράξενων προτάσεων, τις οποίες μερικοί μπορεί ήδη να έχουν ακούσει αλλά, σε μια στιγμή έμπνευσης, σκέφτηκα την λέξη " vegan", η οποία έγινε αποδεκτή αμέσως και, στην πορεία του χρόνου, έγινε μέρος της γλώσσας μας και τώρα είναι σχεδόν σε κάθε παγκόσμιο λεξικό, υποθέτω.

- - -

Νομίζω ότι το τζίνι έχει βγει τώρα έξω από το μπουκάλι και κανένας δεν μπορεί να το ξαναβάλει μέσα στις ημέρες άγνοιας πριν από το 1944, όταν φυτεύτηκε αυτός ο σπόρος από ανθρώπους γεμάτους ελπίδα, και προσδοκία ότι σίγουρα αυτή η ιδέα θα προσέλκυε αρκετούς οπαδούς ώστε τουλάχιστον να επιζήσει.

- - -

Αξίζει να θυμηθούμε την απάντηση που δόθηκε από κάποιον όταν καταργήθηκε η δουλεία και ένας από τους ανθρώπους ενάντια στην κατάργηση είπε " Τι θα γίνει με τις οικογένειες εκείνων που φτιάχνουν μαστίγια, εάν καταργηθεί η δουλεία; " Λοιπόν, η προφανής απάντηση είναι ότι – θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν μια πιό κερδοφόρα και πιό ανθρωπιστική εργασία! Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας.

- - -

Γνωρίζουμε ότι, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η φύση επαναστατεί ενάντια σε οποιοδήποτε είδος γίνεται υπερβολικά υπεράριθμο, συνήθως με την έλλειψη τροφής, ή την ασθένεια, τα οποία και τα δύο τώρα εξαπλώνονται ραγδαία στην ανθρώπινη κοινότητα χωρίς κανένας εκτός από τους vegans να έχει μια πιθανή λύση σε αυτήν την κρίση.

- - -

Μια πληγωμένη συνείδηση δεν είναι μέτρο υγείας για κανέναν. Πρέπει να πιστέψουμε τα λεπτότερα συναισθήματα αυτής της ενοχής μας και να βγούμε από εκεί ως δυνατότεροι άνδρες και γυναίκες.

- - -

Δεν γνωρίζουμε τις πνευματικές προόδους που θα είχε στη ανθρώπινη ζωή ο μακροπρόθεσμος veganism – δεν εννοώ στη διάρκεια ετών ή δεκαετιών, αλλά σε βάθος γενεών. Θα ήταν σίγουρα ένας διαφορετικός πολιτισμός, και ο πρώτος σε ολόκληρη την ιστορία μας που θα άξιζε πραγματικά τον τίτλο πολιτισμός.



29 October 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των ATHENS VEGANS



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των ATHENS VEGANS
για την
1η Νοεμβρίου: παγκόσμια ημέρα veganism

Την 1η Νοεμβρίου 1944, μία ομάδα πρωτοπόρων οραματιστών με επικεφαλής τον Donald Watson, διατυπώνει ρητά, μέσω της παρουσίασης μιας συνολικής φιλοσοφίας αντι-καταπίεσης, την παραίτηση της από την βία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση κάθε ατόμου, είτε αυτό είναι ζώο είτε άνθρωπος και εγκαινιάζει την νέα εποχή σεβασμού της ζωής, ανεξαρτήτως είδους.


Είναι η ημέρα που ανακοινώνεται στην Αγγλία η ίδρυση της Vegan Society και καταγράφεται στο λεξιλόγιο μας η λέξη: veganism

Ο veganism είναι μια κοσμοθεωρία που υποστηρίζει την κατάργηση της καταπίεσης οποιουδήποτε όντος, ανθρώπινου ή μη, καθώς και την αποκήρυξη του ρατσισμού προς τους ανθρώπους με αναπηρία, του σεξισμού, του ετεροσεξισμού(ρατσισμός των ετερόφυλων προς τους ομοφυλόφιλους), του ρατσισμού με βάση την ηλικία, την κοινωνική τάξη, το είδος (speciesism). Ως κίνημα στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τα ζώα και τη φύση, από σχέση εκμετάλλευσης σε σχέση σεβασμού και δικαίου, ώστε τα ζώα να ζουν πλήρως ελεύθερα σύμφωνα με τη φύση τους, χωρίς να υφίστανται ουδεμία βλάβη και καταπίεση από τον άνθρωπο.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, έχουν επιλέξει τον vegan τρόπο ζωής, καταργώντας σε ατομικό επίπεδο κάθε μορφή εκμετάλλευσης των ζώων, είτε αφορά την διατροφή (άρνηση κατανάλωσης κάθε ζωικού προϊόντος: κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι και τα παράγωγά τους), την ένδυση, την ψυχαγωγία, τον καλλωπισμό, την καθαριότητα ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Οι vegan, θέτουν ως πολιτική και ηθική δέσμευση, την επιλογή αλλά και το χρέος που έχουμε στη σημερινή πολιτισμένη κοινωνία, να ζήσουμε χωρίς να συμμετέχουμε στη χρήση, στην εκμετάλλευση και στην θανάτωση των ζώων. Επιπλέον, μέσα από συγκεκριμένες ευαισθητοποιημένες επιλογές, όπως είναι η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, η βιολογική καλλιέργεια, το δίκαιο εμπόριο κλπ, προάγουν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, που αναπτύσσεται στην εποχή μας και ο οποίος είναι δυνατόν να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Οι βίγκαν της Αθήνας είναι μια συλλογικότητα, η οποία με την εκπαιδευτική της δράση προσπαθεί να κάνει κατανοητό ότι ο ρατσισμός προς τα ζώα (speciesism) ως η πιό διαδεδομένη μορφή καταπίεσης που υφίσταται σήμερα, ενισχύει γενικότερα την αντίληψη του ρατσισμού μέσα στην κοινωνία και ότι ο veganism είναι η θετική, αποτελεσματική απάντηση στην εξάλειψη κάθε ρατσισμού.


ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ για περισσότερες πληροφορίες
  1. Οι βίγκαν της Αθήνας - http://athensvegans.blogspot.com
Email για επικοινωνία: athensvegans@gmail.com
  1. L.O.V.E. - Living Opposed to Violence and Exploitation - http://loveallbeings.org
  2. The Vegan Ideal - http://veganideal.org


Press Release 1 © Athens Vegans – 29.10.2009


06 October 2009


ΓΛΩΣΣΑΡΙ της ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ των ΖΩΩΝ


Κατάργηση (Abolition)

Αυτός ο όρος, ο οποίος είναι συνδεμένος με διάφορους αγώνες κοινωνικής δικαιοσύνης, απαιτεί τη συνολική αποβολή, αντί της μεταρρύθμισης, κάποιας μορφής καταπίεσης, υποδούλωσης, ή κακοποίησης. Παραδείγματος χάριν, πριν από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, υπήρχαν μερικοί που απαίτησαν την κατάργηση της ανθρώπινης σκλαβιάς, και πολλοί άλλοι που απαίτησαν τη μεταρρύθμισή της, για την καθιέρωση μιας καλύτερης, ευγενέστερης,"χριστιανικής σκλαβιάς." Στα πλαίσια της υπεράσπισης των ζώων, υπάρχει μια παρόμοια διάκριση μεταξύ εκείνων που απαιτούν ανοιχτά ένα τέλος στην ανθρώπινη εκμετάλλευση των ζώων, και εκείνων που επιδιώκουν να καθορίσουν τα πρότυπα και να περάσουν νόμους που θα κωδικοποιήσουν μια "καλύτερη, ευγενέστερη" προσέγγιση στη χρησιμοποίηση και τη δολοφονία των ζώων για το κέρδος. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της ανθρώπινης σκλαβιάς, μερικοί από εκείνους που ενεργούν έτσι θεωρούν ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον, και άλλοι ενεργούν έτσι επειδή θεωρούν ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα ζώα όπως νομίζουν, υπό τον όρο ότι η πράξη γίνεται σύμφωνα με κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα.

Ο Donald Watson, ο οποίος ήταν συν-ιδρυτής του Vegan κινήματος στην Αγγλία στη δεκαετία του '40, θεώρησε ότι η "εκτροφή" ζώων είναι εγγενώς άδικη. Κατά την επίσκεψη του στο αγρόκτημα του θείου του, παρατήρησε ότι, "η ειδυλλιακή εικόνα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια σειρά θανάτου, όπου οι ημέρες κάθε πλάσματος ήταν μετρημένες από το σημείο που αυτό το πλάσμα δεν είχε πλέον να προσφέρει στα ανθρώπινα όντα." Είπε επίσης ότι, "μπορούμε να δούμε αρκετά απλά ότι ο παρών πολιτισμός μας στηρίζεται στην εκμετάλλευση των ζώων, ακριβώς όπως οι πολιτισμοί του παρελθόντος στηρίχτηκαν στην εκμετάλλευση των σκλάβων..."


Υπεράσπιση των Ζώων (Animal advocacy)

Οποιοδήποτε είδος συνεχούς προσπάθειας να προστατευθεί και να καλλιεργηθεί ο σεβασμός των ζώων. Μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την νομοθεσία, την διαμαρτυρία, την πρόληψη της δολοφονίας, την διάσωση μεμονωμένων ζώων, την παροχή καταφυγίου σε διασωθέντα ζώα, και την πρόληψη της καταστροφής του βιότοπου των ζώων που ζουν ελεύθερα.


Κτηνοτροφία (Animal husbandry)

Ένας παραδοσιακότερος όρος για αυτό που τώρα συνήθως καλείται ζωική επιστήμη. Αναφέρεται στη γνώση, τις τεχνικές, και την τεχνολογία που υιοθετείται από τη βιομηχανία χρησης ζώων για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες. Η κτηνοτροφία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τη μελέτη του πως να ελαχιστοποιήσει το επίπεδο ασθένειας και πόνου που βιώνεται από τα ζώα που χρησιμοποιούνται και που Θανατώνονται. Αυτή η πτυχή της γεωργίας συχνά περιγράφεται λανθασμένα ως μελέτη για την "ευημερία των ζώων. "


Δικαιώματα των Ζώων (Animal rights)

Οι υποστηρικτές αυτής της φιλοσοφίας θεωρούν ότι τα ζώα έχουν το δικαίωμα σε πράγματα όπως την πλήρη σεβασμού μεταχείριση, την σωματική ακεραιότητα, και την ελευθερία μετακίνησης, και ότι η παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων δεν δικαιολογείται ηθικά, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα μπορούν να είναι τα πιθανά οφέλη στους ανθρώπους. Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων θεωρούν επίσης ότι είναι λάθος να εμπορευματοποιούνται τα ζώα, να τα μεταχειριζόμαστε ως μέσα για κάποιους σκοπούς, για τους ίδιους λόγους που είναι λάθος για μας να μεταχειριζόμαστε άλλους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, τα δικαιώματα των ζώων είναι παρόμοια με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσοι υποστηρίζουν την φιλοσοφία των δικαιωμάτων των ζώων επιλέγουν να μην χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που προκύπτουν από τη χρήση ή την θανάτωση ζώων για τροφή, ένδυση, ψυχαγωγία, ή την επιστημονική έρευνα. Αρνούνται επίσης να υποστηρίξουν ή να συνεργαστούν με εκείνους που χρησιμοποιούν και σκοτώνουν τα ζώα για αυτούς τους λόγους.

Συνηθισμένη κακή χρήση: Ο όρος δικαιώματα των ζώων χρησιμοποιείται συχνά κατ' άσχημο τρόπο στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως συνώνυμο για οποιαδήποτε μορφή υπεράσπισης των ζώων ή έργο προστασίας των ζώων, όταν στην πραγματικότητα ο όρος έχει μια πολύ συγκεκριμένη έννοια. Αυτή η κακή χρήση είναι ανάλογη με την περιγραφή της κοινωνικής εργασίας ως πρακτική των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιπλέον, μερικοί υπερασπιστές των ζώων συγχέουν τη φιλοσοφία των δικαιωμάτων των ζώων με τον ωφελιμισμό(utilitarianism).


Ευημερία των ζώων (Animal welfare)

Έργο που εκτελείται με την πρόθεση της βελτίωσης της υγείας και της ευημερίας των ζώων.

Συνηθισμένη κακή χρήση: Όταν εκείνοι που συμμετέχουν στη χρήση και τη δολοφονία των ζώων για το κέρδος λένε ότι ενδιαφέρονται για τη "ευημερία" των ζώων που εκμεταλλεύονται, δεν μπορούν παρά να αυτο-αντικρούονται. Χαρακτηριστικά, η χρήση των ζώων για κέρδος περιλαμβάνει αρκετά εάν όχι όλα τα ακόλουθα: περιορισμό, κοινωνική στέρηση, ακρωτηριασμό, αναπαραγωγικό χειρισμό, ταπείνωση και πρόωρο θάνατο. Εάν ένας άνθρωπος έκανε τέτοιες πράξεις σε έναν άλλο άνθρωπο για τους σκοπούς της πραγματοποίησης κέρδους, θα ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε να δεχτεί τις αξιώσεις ότι ο δράστης ενδιαφερόταν για την ευημερία του ατόμου που υπέστη βλάβη. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου διαφορετική στην περίπτωση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν και θανατώνουν τα ζώα για το κέρδος και που ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την ευημερία τους.


Το βιομηχανικό-ευημεριστικό σύμπλεγμα (Animal welfare industrial complex)

Το δίκτυο των μεγάλων οργανώσεων υπεράσπισης των ζώων και των διάφορων τμημάτων της βιομηχανίας χρήσης ζώων που συνεργάζονται στην ανάπτυξη και την προώθηση προϊόντων, σε εκδηλώσεις δημόσιων σχέσεων, και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Από την βιομηχανία χρήσης ζώων, οι συμμετέχουσες οργανώσεις υπεράσπισης των ζώων λαμβάνουν χορηγίες για διασκέψεις, ευκαιρίες στα μέσα ενημέρωσης και γενική αξιοπιστία. Λαμβάνουν επίσης "νίκες," τις δημόσια αναγγελόμμενες "παραχωρήσεις" της κτηνοτροφικής παραγωγής εκ μέρους της βιομηχανίας χρήσης ζώων που χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες οργανώσεις για να ζητήσουν συνδρομές και να στρατολογήσουν νέα μέλη. Από τις ζωικές οργανώσεις, η βιομηχανία λαμβάνει υποστήριξη και άλλη θετική δημοσιότητα, καθώς επίσης και συμβουλές για το πώς να καταστήσουν τα προϊόντα τους περισσότερο "ανθρωπιστικά" και επομένως πιό αποδεκτά και ακόμα πιό επιθυμητά από το κοινό. Χαρακτηριστικά, αυτά τα "ανθρωπιστικά" προϊόντα είναι και ακριβότερα και πιό κερδοφόρα.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός πολύ συζητημένου φαινομένου που μαστίζει όλα τα σύγχρονα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης στα οποία μια εκμεταλλευτική βιομηχανία θα προσδεχτεί και θα αφομοιώσει οποιαδήποτε επαυξητική αλλαγή στην οποία επιτρέπεται να παίξει έναν ρόλο, και έτσι να εμποδίσει την δυνατότητα ενός θεμελιώδους μετασχηματισμού.


Εμπορευματοποίηση (Commodification)

Η πράξη της μετατροπής ενός ζωντανού όντος, μιας αρχής, ή του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος σε ένα "αντικείμενο" που χρησιμοποιείται, καταστρέφεται, ανταλλάσσεται, ή καταναλώνεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί κέρδος, να ικανοποιηθεί μια επιθυμία, να κερδηθεί δημοσιότητα, να αυξηθεί η δύναμη ή να προωθηθεί κάποιος άλλος στόχος που πολύ συχνά έχει μια εθιστική ιδιότητα. Η διαδικασία της εμπορευματοποίησης δεν σέβεται την έμφυτη αξιοπρέπεια και την αξία εκείνων στους οποίους ενεργεί, και είναι επομένως καταστρεπτική για το σώμα της κοινότητας και τον ιστό της ζωής.


Σύγκρουση συμφερόντων (Conflict of Interest)

Όταν ένα άτομο είναι αρμόδιο για την πραγματοποίηση δύο ή περισσότερων καθηκόντων, και αυτά τα καθήκοντα είναι σε σύγκρουση το ένα με το άλλο, τότε λέγεται ότι το άτομο αυτό είναι εμπλεγμένο σε μια σύγκρουση συμφερόντων. Η σύγκρουση συμφερόντων συνηθέστερα αναφέρεται σε επαγγελματικούς τομείς όπως ο νόμος, όπου γίνεται κατανοητό ότι ένας δικαστής, παραδείγματος χάριν, δεν πρέπει να προεδρεύσει σε μια περίπτωση που περιλαμβάνει έναν από τους συγγενείς του, ή μια επιχείρηση στην οποία είναι επενδυτής. Όπως με εκείνους στο νομικό επάγγελμα, οι ακτιβιστές κοινωνικής δικαιοσύνης πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων. Παραδείγματος χάριν, όταν οι ομάδες υπεράσπισης των ζώων δέχονται χορηγίες από εταιρίες που κάνουν εκατομμύρια κερδών με την πώληση ζωικών προϊόντων, το καθήκον τους ως υπερασπιστές των ζώων έρχεται σε σύγκρουση με το καθήκον τους για την εξεύρεση πόρων για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις τους. Τέτοιες συγκρούσεις συμφερόντων θα πρέπει να αποφεύγονται όχι μόνο επειδή μπορούν να οδηγήσουν στο συμβιβασμό της αποστολής της οργάνωσης ή ακόμα και της ολοκληρωτικής διαφθοράς της, αλλά και επειδή διαβρώνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Κατά συνέπεια, ακόμη και η υπόνοια της σύγκρουσης συμφερόντων είναι προβληματική, και πρέπει να αποφεύγεται.


Αντίρρηση Συνείδησης (Conscientious objection)

Η πράξη της άρνησης συμμετοχής σε έναν ορισμένο τύπο δραστηριότητας για λόγους συνείδησης. Το πιό κοινό παράδειγμα είναι οι άνθρωποι που αρνούνται να λάβουν μέρος σε έναν πόλεμο είτε επειδή διαφωνούν με τους λόγους για τον πόλεμο ή επειδή θεωρούν ότι ο ίδιος ο πόλεμος είναι ηθικά λάθος. Μερικοί άνθρωποι που αρνούνται να συμμετέχουν στη χρήση και τη δολοφονία των ζώων, ή να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα τέτοιας δραστηριότητας, το θεωρούν αυτό ως μια πράξη αντίρρησης συνείδησης. Η αντίρρηση συνείδησης συνδέεται επίσης με την παράδοση της πολιτικής ανυπακοής, ως μορφή μη βίαιας διαμαρτυρίας, στην οποία ένα άτομο που γενικά πιστεύει στο να ακολουθεί τους νόμους του κράτους είναι πρόθυμο να παραβεί ανοιχτά ορισμένους νόμους που παραβιάζουν τις βασικές ηθικές αξίες ή τις αρχές της συνείδησης.


Κριτική σκέψη (Critical thinking)

Μια ειδική μέθοδος ανάλυσης που χρησιμοποιείται για να καταρίψει τα λανθασμένα ή παραπλανητικά επιχειρήματα. Στις πρόσφατες δεκαετίες, χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί στη διαδικασία που αντικρούει τις συγκεκριμένες τεχνικές που αναπτύσσονται από τη διαφήμιση και τη βιομηχανία δημόσιων σχέσεων για να συγκαλύψουν την αλήθεια και να χειριστούν τη δημόσια συμπεριφορά. Μια χαρακτηριστική άσκηση κριτικής σκέψης μπορεί να περιλαμβάνει την έρευνα των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης των ζώων που απεικονίζονται ως ευτυχείς φιγούρες κινούμενων σχεδίων για τις συσκευασίες των αυγών ή του γάλακτος, ή μελετώντας την πραγματική έννοια μιας λέξης όπως "ανθρωπιστικός" προκειμένου να καθοριστεί εάν ο τρόπος που χρησιμοποιείται είναι σκόπιμα παραπλανητικός.


Χωρίς βαναυσότητα (Cruelty-free)

Χωρίς τη σκόπιμη ή περιττή επιβολή πόνου ή ζημιάς.

Συνηθισμένη κακή χρήση: Η βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων, μέλη του κοινού, και ακόμη και μερικοί υπερασπιστές των ζώων αναφέρονται μερικές φορές στα ζωικά προϊόντα που παράγονται χρησιμοποιώντας μεθόδους που η βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων ισχυρίζεται ότι προκαλούν λιγότερο πόνο ή βασανιστήρια στα ζώα ως "χωρίς βαναυσότητα". Ακόμη και στην υποθετική και εξαιρετικά απίθανη περίπτωση ζώου που το μεταχειρίζονται από τη γέννηση ως έναν αγαπημένο φίλο μέχρι τη στιγμή που θανατώνεται για το κέρδος μέσω μιας "ανώδυνης" θανατηφόρας ένεσης, δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί ότι καμία βαναυσότητα δεν έχει συμβεί. Το να τερματίζεται η ζωή κάποιου πρόωρα ενάντια στη θέλησή του είναι μια από τις πιό φοβερές πράξεις βαναυσότητας.


Δόγμα του αναγκαίου κακού (Doctrine of necessary evil)

Συνδεμένο με τη φιλοσοφία του ωφελιμισμού που λέει ότι ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα, αυτό το δόγμα προβάλλει την ιδέα ότι ορισμένες πράξεις που κανονικά θα θεωρούσαμε εγγενώς ανήθικες, πραγματικά γίνονται καλές όταν το όφελος που αποκομίζεται με την διάπραξη τους είναι αναλογικά μεγαλύτερο από τη ζημιά που γίνεται.

Τα τελευταία χρόνια, μερικοί υπερασπιστές των ζώων έχουν συμμετάσχει στην προώθηση της κατανάλωσης "ανθρωπιστικών" ζωικών προϊόντων, με τη λογική ότι αυτή η δραστηριότητα, που θεωρείτο στο παρελθόν ανήθικη από αυτούς, μετατρέπεται σε καλή όταν γίνεται με την πρόθεση της αντικατάστασης μιας μορφής ζωικής κακοποίησης με μια "καλύτερη, ευγενέστερη" μορφή αυτής της ίδιας κακοποίησης.


Χαρούμενο κρέας (Happy Meat)

Σύμφωνα με τη βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων και μερικά παραπληροφορημένα μέλη του κοινού, αυτός ο όρος αναφέρεται στις διάφορες μορφές ζωικής σάρκας που παράγονται από τους οργανισμούς των "ευτυχισμένων" ζώων, όπως εκείνα που απεικονίζονται συνήθως με μορφή κινούμενων σχεδίων στις διαφημίσεις και που υπονοεί ότι τα ζώα που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ζουν μια ειδυλλιακή ζωή σε πράσινα λιβάδια κάτω από γαλάζιους ουρανούς. Μέσα στην κοινότητα υπεράσπισης των ζώων, είναι ένας ειρωνικός όρος για τα ζωικά προϊόντα που προωθείται από τη βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων και από μερικές ζωικές οργανώσεις ως "ανθρωπιστικά," "συμπονετικά," "χωρίς βαναυσότητα," "όχι από κλουβί," "ελυθέρας βοσκής," "μεγαλωμένα στο λιβάδι," "βιολογικά," ή " φιλικά στα ζώα." Η ειρωνεία προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιες ετικέτες δημιουργούν μια ψεύτικη και παραπλανητική εντύπωση στα μυαλά του κοινού, το οποίο θα ένοιωθε τρόμο και αποστροφή εάν εκτίθετο σε όλα αυτά που συμβαίνουν στα ζώα, των οποίων οι ζωές αφαιρέθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν αυτά τα προϊόντα.


Πλύση εγκεφάλου για την εκμετάλλευση των ζώων- Hogwashing

Το Greenwashing αναφέρεται στην πρακτική των εταιριών που κάνει τα προϊόντα τους παραπλανητικά να εμφανίζονται ότι είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον από ότι είναι πραγματικά με την τοποθέτηση τους μέσα σε κατάλληλα σχεδιασμένη, υπαινικτική συσκευασία ή χρησιμοποιώντας παραπλανητική γλώσσα. Παρόμοια, το Hogwashing(από την λέξη Hog που σημαίνει αρσενικό γουρούνι) μπορεί να οριστεί ως η πρακτική του να βγαίνει προς τα έξω μια δημόσια εικόνα συμπόνιας ή ενδιαφέροντος για την ευημερία των ζώων ενώ συνεχίζεται η θανάτωση εκατομμυρίων από αυτά για το κέρδος. Είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι το Hogwashing είναι ένας από τους κύριους τρόπους που διαδίδεται ο ανθρωπιστικός μύθος στην κοινωνία.


Ανθρωπιστικός μύθος (Humane myth)

Μια ιδέα που διαδίδεται από τη βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων και μερικές οργανώσεις προστασίας των ζώων ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και να σκοτωθούν τα ζώα κατά τρόπο που μπορεί δίκαια να περιγραφεί ως πλήρης σεβασμού ή συμπονετικός ή ανθρωπιστικός.


Ανθρωπιστική σφαγή (Humane slaughter)

Η διαδικασία της σφαγής συνεπάγεται την αφαίρεση της ζωής ενός ζώου, συνηθέστερα με το κόψιμο του λαιμού του ζώου ενώ κρατιέται βίαια σε μια ανάποδη θέση προκειμένου να διευκολυνθεί το στράγγιγμα του αίματος πριν από το γδάρσιμο του δέρματος και τον διαμελισμό του. Σύμφωνα με το λεξικό, ο ορισμός "ανθρωπιστικός" περιλαμβάνει τέτοιες λέξεις όπως συμπονετικός και φιλεύσπλαχνος. Το να κόβεται ο λαιμός κάποιου χωρίς την θέληση του μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά ελάχιστοι από τους αποδέκτες μιας τέτοιας πράξης θα ήταν πιθανό να την αποκαλέσουν φιλεύσπλαχνη, ή συμπονετική. Ως εκ τούτου, η ανθρωπιστική σφαγή είναι ένα οξύμωρο.

Συνηθισμένη κακή χρήση: Και η βιομηχανία χρησιμοποίησης ζώων και μερικοί υπερασπιστές των ζώων χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για να αναφερθούν στις μεθόδους σφαγής που θεωρούνται ότι είναι κάπως καλύτερες από άλλες, όπως εκείνες που προσπαθούν να καταστήσουν το ζώο αναίσθητο προτού θανατωθεί, το οποίο θεωρητικά ελαχιστοποιεί τον πόνο που βιώνεται ενώ ακόμα η καρδιά αφήνεται να κτυπά προκειμένου να ωθηθεί δυνατά το αίμα έξω. Ενώ η χρήση τέτοιων μεθόδων βελτιώνει σαφώς την αποδοτικότητα και την ταχύτητα των διαδικασιών των σφαγείων, δεν είναι δυνατό να υποστηριχτεί ότι ασκείται ευσπλαχνία ή συμπόνια κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πράξης αφαίρεσης της ζωής του άλλου για τους σκοπούς του κέρδους.


Νεο-καρνισμός (Neo-Carnism)

Ένα σύστημα πεποιθήσεων χαρακτηριστικό των παλαιότερων υπερασπιστών των δικαιωμάτων ζώων που θεωρεί ότι η συνεργασία με τα διάφορα τμήματα της βιομηχανίας χρησιμοποίησης ζώων δεν δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων για τους υπερασπιστές των ζώων, ακόμη και για εκείνους που θεωρούν ότι η χρησιμοποίηση και η θανάτωση ζώων είναι ηθικά λάθος. Αυτοί που υποστηρίζουν τον νεο-καρνισμό συμμετέχουν ανοιχτά στην ανάπτυξη, την πιστοποίηση, την επικύρωση, ή την προώθηση εναλλακτικών "ανθρωπιστικών" ζωικών προϊόντων αποκαλούμενων μερικές φορές "χαρούμενο κρέας." Αρνούνται να καταναλώσουν τα ίδια ζωικά προϊόντα που συστήνουν στο κοινό, προφασιζόμενοι προσωπικές ηθικές αντιρρήσεις. Ομοίως, προωθούν πρακτικές κτηνοτροφικής παραγωγής που οι ίδιοι θα αρνούνταν πιθανώς να πραγματοποιήσουν στα ζώα για λόγους συμπόνιας και ηθικής. Το σκεπτικό πίσω από τον νεο-καρνισμό προέρχεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τον ωφελιμισμό του φιλοσόφου Peter Singer.


Μη συμμετοχή και άρνηση συνεργασίας (Non-participation and Non-cooperation)

Αυτές οι αρχές, γνωστές στον καθένα που έχει συμμετάσχει σε κάποιο μποϊκοτάρισμα, περιγράφουν την πολιτική της άρνησης συμμετοχής σε δραστηριότητες που θεωρούνται άδικες ή ανήθικες (μη-συμμετοχή) και της άρνησης συνεργασίας με εκείνους που ασχολούνται με άδικες ή ανήθικες δραστηριότητες (άρνηση συνεργασίας). Η μη βίαια διαμαρτυρία, όπως ασκήθηκε από τον Mohandas Gandhi και τον Martin Luther King, είναι κατά ένα μεγάλο μέρος βασισμένη σε αυτές τις δύο κύριες αρχές.


Μη βίαιη κοινωνική αλλαγή (Non-violent social change)

Μια προσέγγιση για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας που απορρίπτει τη βία υπέρ των μεθόδων που δυναμικά εκπαιδεύουν και πείθουν χωρίς τη σκόπιμη επιβολή ζημιάς ή καταστροφής. Η πολιτική της μη βίας, όπως ασκήθηκε από τον Gandhi, περιλαμβάνει την αποφυγή όχι μόνο της φυσικής βίας, αλλά και της ψυχολογικής βίας, όπως η πρόκληση φόβου, και περιλαμβάνει τη διατήρηση του σεβασμού και της ανησυχίας για τον καταπιεστή καθώς επίσης και για τον καταπιεζόμενο. Μια συνηθισμένη παρανόηση είναι ότι εκείνοι που ασκούν την πολιτική της μη βίας είναι παθητικοί και αποφεύγουν την αντιμετώπιση. Στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι συχνά να δημιουργηθεί μια αντιμετώπιση, όχι με σκοπό την καταστροφή ή την κυριαρχία εκείνων που καταπιέζουν άλλους, αλλά με σκοπό να φέρει προς τα έξω την αληθινή φύση της αδικίας. Η πρακτική της πολιτικής της μη βίας απαιτεί την αυστηρή εμμονή στην αρχή, την αυτο-πειθαρχία, την ταπεινότητα, και το θάρρος.


Σπισισμός - Speciesism

Όπως πολλοί άλλοι "ισμοί," ο σπισισμός (που επινοήθηκε από τον βρετανό ψυχολόγο Richard Ryder το 1973) αναφέρεται σε μια στάση ανωτερότητας ή κυριαρχίας που διενεργείται με έναν τρόπο που καταπιέζει τα μέλη μιας ομάδας —σε αυτήν την περίπτωση, τα μη ανθρώπινα ζώα. Θα θεωρούταν ρατσιστικό προς τα ζώα, παραδείγματος χάριν, να ειπωθεί ότι η επιθυμία για την γεύση της ζωικής σάρκας είναι αρκετή αιτιολόγηση για τους ανθρώπους ώστε να αφαιρούν τις ζωές από άλλα ζώα, τα οποία αντιμετωπίζονται σαν να μην έχουν καμία έμφυτη αξία ή λόγο ύπαρξης πέρα από την χρήση τους για τους ανθρώπους. Ο σπισισμός, όπως με το ρατσισμό και άλλους τέτοιους ισμούς, συχνά περιλαμβάνει την αποτυχία να αναγνωριστεί ότι οι άλλοι έχουν το δικαίωμα σε πράγματα όπως στον σεβασμό, στην σωματική ακεραιότητα, και στην ελευθερία από τον περιορισμό.


Βάσανο (Suffering)

Η διανοητική εμπειρία που συνδέεται με τον φυσικό και συναισθηματικό πόνο, πείνα, δίψα, υπερβολική θερμοκρασία, ασθένεια, απομόνωση, συνωστισμό, ακρωτηριασμό, και τα λοιπά.

Συνηθισμένη κακή χρήση: Μερικοί υπερασπιστές των ζώων επηρεασμένοι από τον ωφελιμισμό δικαιολογούν την επιλεγμένη στρατηγική τους βοήθειας προς τα ζώα στη βάση ότι "θα μειώσει το βάσανο" περισσότερο από άλλες προσεγγίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η χρήση υπονοεί ότι η υφιστάμενη, διανοητική εμπειρία, μπορεί να ποσολογηθεί ή να μετρηθεί. Θα ήταν το ίδιο παράλογο να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ ενός νόμου αντί κάποιου άλλου επειδή ο πρώτος νόμος "θα αυξήσει την αγάπη" περισσότερο από τον άλλο.

Επειδή οι έννοιες όπως το βάσανο ή η αγάπη είναι υποκειμενικές, η χρήση τους με τρόπους που εμφανίζονται να είναι αντικειμενικοί ή επιστημονικοί δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό εκλογίκευσης σχεδόν κανενός πράγματος. Αυτό το λάθος μπορεί να γίνει ακραίο όταν μιλάμε για "τη μείωση του βασάνου δισεκατομμυρίων ζώων," που, αν και μια ευγενής φιλοδοξία, δεν αναφέρεται σε τίποτα που μπορεί πραγματικά να μετρηθεί ή να ελεγχθεί. Είναι "περισσότερο βάσανο" το να μείνεις περιοριμένος για χρόνια σε ένα μικρό κλουβί από το να συνωστίζεσαι μαζί με χιλιάδες άλλους σε ένα σκοτεινό, βρώμικο χώρο; Είναι η μια μορφή άθλιας δυστυχίας "καλύτερη" από μια άλλη μορφή άθλιας δυστυχίας; Κανένας δεν ξέρει. Τα άλλα ζώα είναι άτομα, ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Κάθε ένας υποφέρει με τον τρόπο του, βασισμένο στην ατομική προσωπικότητα, στην ιστορία της ζωής του, και στη φυσιολογία του. Μέχρι σήμερα, κανένας επιστήμονας δεν έχει φτιάξει ένα όργανο που να μετρά το βάσανο.


Βιώσιμος/Αειφόρος (Sustainable)

Ένας τρόπος ζωής, ο οποίος εάν υιοθετούνταν από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, θα επέτρεπε τη συνέχιση ενός υγιούς οικοσυστήματος ικανού να υποστηρίξει τις διαφορετικές μορφές φυτών και ζώων, καθώς επίσης και καθαρό νερό και αέρα.

Συνηθισμένη κακή χρήση: Αυτοί που διαδίδουν τον "ανθρωπιστικό μύθο" συχνά αναφέρονται σε μια μορφή χρησιμοποίησης και θανάτωσης ζώων, ή έναν τύπο ζωικού προϊόντος, ως "πιό βιώσιμους" από άλλους, ή απλά ως "βιώσιμους." Στα τρέχοντα ποσοστά κατανάλωσης, καμία μορφή κτηνοτροφίας γνωστή ως τώρα δεν είναι αειφόρος. Αντίθετα, η πρόσφατη μελέτη, “Livestocks long shadow” (Η Μακρά σκιά των εκτρεφόμενων Ζώων) FAO 2006, που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες των Η.Ε. κατέδειξε ότι η κτηνοτροφία είναι η νούμερο ένα πηγή αερίων του θερμοκηπίου, και έχει μεγαλύτερη συμβολή στην κλιματική αλλαγή από τις παγκόσμιες μεταφορές, δηλαδή όλα τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία, τα αεροπλάνα, τα τραίνα, και τα σκάφη μαζί. Ακόμα κι αν υπήρχε αρκετό έδαφος διαθέσιμο για να θρέψει τα περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ζώα που χρησιμοποιούνται και που θανατώνονται τώρα παγκόσμια κάθε χρόνο, το αποτέλεσμα και πάλι θα ήταν η συνέχιση της οικολογικής καταστροφής που είναι τώρα εν εξελίξει. Επί πλέον, η παραγωγή τροφίμων για μια διατροφή βασισμένη στα σιτηρά, στους κελυφωτούς καρπούς, στα λαχανικά και στα φρούτα χρησιμοποιεί αρκετές φορές λιγότερη ενέργεια και νερό και δημιουργεί απείρως λιγότερη ρύπανση από μια διατροφή βασισμένη στο κρέας, το γάλα, και τα αυγά.


Ωφελιμισμός (Utilitarianism)

Μια προσέγγιση στη ζωική ηθική που προτάθηκε από τον φιλόσοφο Peter Singer, σύμβουλο σε διάφορες μεγάλες οργανώσεις υπεράσπισης των ζώων. Ο Ωφελιμισμός του Singer είναι βασισμένος στην ιδέα ότι το σωστό και το λάθος καθορίζονται όχι από αρχές ή από ένα κώδικα αξιών, αλλά από τις συνέπειες των ενεργειών μας. Με απλούς όρους, οι σκοποί δικαιολογούν τα μέσα. Αυτό έχει προβληματικές επιπτώσεις σε έναν αγώνα βασισμένο στην δικαιοσύνη και στην συμπόνια.

Ενώ ο Singer θεωρεί ότι τα συμφέροντα και των ανθρώπων και των μη ανθρώπων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, και ότι πρέπει γενικά να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που προωθούν τις προτιμήσεις και μειώνουν τον πόνο για τον μέγιστο αριθμό, δεν μιλά από την άποψη των ατομικών δικαιωμάτων για οποιαδήποτε όντα, ανθρώπινα ή μη ανθρώπινα. Αυτό ανοίγει την πόρτα στην ιδέα ότι υπό τις κατάλληλες περιστάσεις, είναι αποδεκτό να χρησιμοποιηθούν οι άλλοι ως μέσα για ένα σκοπό, ακόμα κι αν μια τέτοια χρήση περιλαμβάνει την αφαίρεση της ζωής του άλλου.

Ο Singer καθιστά αρκετά σαφές ότι σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, η χρησιμοποίηση και η δολοφονία άλλων ζώων δεν είναι λάθος ηθικά, και ότι τα αποτελέσματα μπορούν ακόμη και να απολαμβάνονται ως "πολυτέλεια." Σε μια συνέντευξη του σε περιοδικό το 2006 είπε, "μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι τρώνε κυρίως φυτικά τρόφιμα, αλλά περιστασιακά απολαμβάνουν την πολυτέλεια των αυγών ελευθέρας βοσκής, ή ενδεχομένως ακόμη και του κρέατος από ζώα που ζουν καλές ζωές υπό φυσικές συνθήκες για τα είδη τους, και έπειτα θανατώνονται ανθρωπιστικά στο αγρόκτημα."

Ως εκ τούτου, ενώ η οργάνωση του Singer αποκαλείται " Animal Rights International," και συχνά εσφαλμένα περιγράφεται ως ο πατέρας των "δικαιωμάτων των ζώων, " είναι ακριβέστερο να περιγράφεται ως ο πατέρας του ανθρωπιστικού μύθου.

Οι διδασκαλίες του Singer έχουν πείσει πολλούς να θεωρούν ότι το να ζεις σύμφωνα με έναν κώδικα αξιών δεν είναι παρά ικανοποίηση της αίσθησης της προσωπικής αγνότητας, και ότι εκείνοι που φροντίζουν αληθινά για τα ζώα πρέπει να είναι πρόθυμοι να βάλουν τις αξίες τους κατά μέρος και να υιοθετήσουν την προσέγγιση ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα προκειμένου να εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο καλό. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς υπερασπιστές των ζώων να συστήνουν στο κοινό"ανθρωπιστικά" ζωικά προϊόντα και πρακτικές κτηνοτροφίας που παραβιάζουν πραγματικά τις προσωπικές αξίες τους, πιθανώς επειδή με αυτόν τον τρόπο, "μειώνουν το βάσανο" περισσότερο από μια προσέγγιση εστιασμένη σε αξίες.

Ο βαθμός στον οποίο ο Singer είναι πρόθυμος να εγκρίνει τη χρήση, την κυριαρχία, και τον χειρισμό των άλλων είναι αξιοπρόσεκτος για κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι υποστηρικτής της συμπόνιας και της δικαιοσύνης. Έχει, παραδείγματος χάριν, μιλήσει ευνοϊκά, για γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα χωρίς εγκέφαλο, φτερά, και άλλες "βελτιώσεις" που θα αφαιρούσαν τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς όπως το ένστικτο να κάνουν φωλιές, όλα ως μέσα για την "μείωση του βασάνου."

Όπως επισημαίνουν οι κριτικοί, η άνεση του Singer να αυτο-αναγορεύεται σε αυτόν που έχει το προνόμιο του καθορισμού ποιανού η ζωή έχει αξία, και ποιανού δεν έχει, γίνεται ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας όταν επηρεάζει τα πρότυπα της κουλτούρας ή εφαρμόζεται υπό μορφή πολιτικών που στην πραγματικότητα έχουν επιπτώσεις στις ζωές ευάλωτων ατόμων. Τα επιχειρήματά του υπέρ της ευθανασίας των νηπίων με γεννετικές ατέλειες, παραδείγματος χάριν, έχουν σύρει ιδιαίτερη διαμαρτυρία και καταδίκη από τους υπερασπιστές των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.


Ακτιβισμός βασισμένος σε αξίες (Values-based activism)

Οι βασισμένοι σε αξίες ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να διεκδικήσουμε τους στόχους μας θα διαμορφώσουν το χαρακτήρα των σκοπών που επιτυγχάνουμε. Στην προσπάθεια τους για τον ειρηνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, οι βασισμένοι σε αξίες ακτιβιστές προσπαθούν να τηρήσουν ένα σύνολο θεμελιωδών αξιών, όπως ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων, της αλήθειας, της διαφάνειας, και της ακεραιότητας. Οι βασισμένοι σε αξίες ακτιβιστές κυρίως δίνουν έμφαση στον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των ενεργειών τους, και ανησυχούν για τις πιθανές αρνητικές παρενέργειες και τις αθέλητες συνέπειες που συνήθως προκύπτουν όταν εκείνοι που υπηρετούν έναν αγώνα υιοθετούν την προσέγγιση: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Οι βασισμένοι σε αξίες ακτιβιστές προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που δεν θα είχαν κακή επίδραση στην κοινωνία εάν οι άνθρωποι σε όλες τις πλευρές ενός ζητήματος τις υιοθετήσουν και απορρίψουν τις μεθόδους και το σκεπτικό που χαρακτηρίζει τον ωφελιμισμό. Ο Gandhi και ο Martin Luther King άσκησαν έναν ακτιβισμό βασισμένο σε αξίες.


Veganism

Το vegan κίνημα, το οποίο είναι και φιλοσοφία και τρόπος της ζωής, ιδρύθηκε στην Αγγλία στη δεκαετία του '40 από τους Donald Watson, Elsie Shrigley, και άλλους που θεωρούσαν ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται και να θανατώνονται τα ζώα για ανθρώπινους λόγους, και ότι οι άνθρωποι της συνείδησης επομένως ήταν ηθικά υποχρεωμένοι να μην συμμετέχουν στη βλάβη των ζώων. Οι Vegan αρνούνται να χρησιμοποιήσουν και να καταναλώσουν ζωικά προϊόντα για τροφή, ένδυση, ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Η εφαρμογή του veganism, όπως το κατανοούσε ο Watson, σήμαινε να γίνουμε αντιρρησίες συνείδησης στη βία και στην αδικία που διαπράτονται εις βάρος δισεκατομμυρίων ζώων κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο.

Αρχίζοντας από τον Donald Watson (που ήταν παραγωγικός μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 95 ετών), οι vegan έχουν επίσης ανακαλύψει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής χωρίς ζωικά προϊόντα συμβάλλει στην άριστη υγεία. Στις πρόσφατες δεκαετίες, η vegan διατροφή έχει καταδειχθεί επιστημονικά ότι είναι εξαιρετικά αποδοτική, όσον αφορά τους πόρους και την ενέργεια, και είναι η μόνη εφικτή μέθοδος που είναι γνωστή, η οποία μπορεί με βιώσιμο/αειφόρο τρόπο να παράσχει μια υγιεινή διατροφή για 6,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ειδικότερα, το καταστατικό της Vegan Society προέβλεψε αρκετές δεκαετίες πριν το σκεπτικό του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Ο "Veganism θυμάται την ανθρώπινη ευθύνη στη γη και τους πόρους του και επιδιώκει να διατηρήσει ένα υγιές χώμα και φυτικό βασίλειο και μια κατάλληλη χρήση των υλικών της γης."

Συνηθισμένη κακή χρήση: Οι υπερασπιστές των ζώων που διασπείρουν τον ανθρωπιστικό μύθο τείνουν να προωθούν την ιδέα ότι ο veganism είναι απλά μια επιλογή τρόπου ζωής, και όχι θέμα συνείδησης. Αυτό έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της έννοιας του veganism. Αυτό το φαινόμενο έφθασε στο αποκορύφωμα του το 2005 όταν ο John Mackey, διευθύνων σύμβουλος της Whole Foods, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πώλησης κρέατος στην Αμερική, και ένα άτομο που τρώει αυγά, επανειλημμένα αναφερόταν από γνωστούς υπερασπιστές των ζώων και στα σημαντικότερα μέσα ως vegan. Μερικοί υπερασπιστές των ζώων έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να λένε ότι ο veganism δεν είναι θέμα συνείδησης, αλλά μόνο ένα "εργαλείο" για να "μειώσουμε το βάσανο."


Φιλοζωία

Φιλοζωία σημαίνει την γενικευμένη συμπεριφορά σεβασμού, μη καταπίεσης και μη πρόκλησης βλάβης προς όλα τα ζώα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της φιλοζωίας είναι η γενίκευση και η τυποποίηση αυτής της συμπεριφοράς προς το σύνολο των ζώων και όχι η εξατομίκευση και η κατά περίπτωση εφαρμογή της σε κάποιο ζώο. Η έννοια της λέξης φιλοζωία υπαγορεύει το χρέος της μη αποδοχής όλων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, για τροφή, ρουχισμό, υγιεινή, κλπ τόσο για το άτομο αλλά επίσης και για τα τυχόν κατοικίδια που μπορεί αυτό να έχει. Συνεπώς ο ορισμός της φιλοζωίας ταυτίζεται πλήρως με την φιλοσοφία του veganism, και οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά είναι έξω από αυτόν τον ορισμό, όχι μόνο δεν είναι φιλοζωία, αλλά ουσιαστικά συνιστά έλλειψη σεβασμού και βλάβη προς τα ζώα και με την σύγχυση που δημιουργεί συμβάλλει στην συνέχιση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης τους.

Συνηθισμένη κακή χρήση: Ο συχνός ισχυρισμός κάποιου ότι είναι φιλόζωος, όταν αναφέρεται στο κατοικίδιο του ή σε οποιαδήποτε πράξη υπεράσπισης ή προστασίας των ζώων, ενώ εξακολουθεί να καταναλώνει ζωικά προϊόντα, την στιγμή που είναι γνωστό ότι όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τα ζώα, παράγονται με την εκμετάλλευση και τον θάνατο τους. Είναι ευνόητο ότι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν είναι έγκυρος, και ο ακριβής ορισμός του άτομου αυτού είναι (ανάλογα με το ζώο): π.χ. φίλος των σκύλων ή φίλος των γάτων, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι φίλος όλων των ζώων, δηλαδή φιλόζωος.



01 September 2009

Vegan βιολογική καλλιέργεια

Vegan + Organic = Veganic
Η Veganic γεωργία είναι μια προσέγγιση στην καλλιέργεια της τροφής που εμπεριέχει τον σεβασμό των ζώων, του περιβάλλοντος, και της ανθρώπινης υγείας. Είναι επίσης γνωστή ως "vegan βιολογική καλλιέργεια" και είναι μια μορφή γεωργίας που πηγαίνει πέρα από τα βιολογικά στάνταρ, αφού αρνείται την χρήση των προϊόντων που προέρχονται από ζώα που βρίσκονται υπό την εκμετάλλευση του ανθρώπου, ενώ ενθαρρύνει την παρουσία ζώων που ζουν ελεύθερα στο καλλιεργήσιμο έδαφος.

Στους βιολογικούς αγρότες επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν ζωικά προϊόντα ως λιπάσματα, όπως κοπριά, λίπασμα από το αίμα, τα κόκκαλα, και τα φτερά των ζώων, και το γαλάκτωμα ψαριών, αλλά αυτά τα ζωικά προϊόντα λαμβάνονται συχνά από τα εντατικά αγροκτήματα και τα σφαγεία. Η μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφία πέρα από την δυσμενή επίδραση της στο περιβάλλον, εκθέτει τα ζώα που χρησιμοποιεί σε πολλούς μολυσματικούς παράγοντες.
Η Veganic γεωργία σπάει τη σύνδεση μεταξύ της εντατικής κτηνοτροφίας και της παραγωγής βιολογικών τροφίμων και διατηρεί την γονιμότητα του εδάφους χρησιμοποιώντας φυτικά-βασισμένες τεχνικές.

Όπως στην βιολογική γεωργία, η veganic καλλιέργεια δεν χρησιμοποιεί τα ακόλουθα προϊόντα:
-Κανένα φυτοφάρμακο (ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, τρωκτικοκτόνα, μυκητοκτόνα)
-Κανένα χημικό λίπασμα
-Κανέναν γενετικά τροποποιημένο οργανισμό (ΓΤΟ)
Επιπλέον, η veganic γεωργία δεν επιτρέπει την θανάτωση των ζώων, ούτε την χρήση των προϊόντων που παράγονται από ζώα που είναι υπό την εκμετάλλευση του ανθρώπου, δηλαδή:
λίπασμα αίματος, οστών, ή φτερών ζώων, ιχθυάλευρο, γαλάκτωμα ψαριών, λίπασμα γαρίδων ή κοπριά
Αντ' αυτών, η veganic γεωργία χρησιμοποιεί φυτικά-βασισμένες τεχνικές για την γονιμότητα του εδάφους:
-Προστατευτική κάλυψη (για την συγκράτηση της υγρασίας του εδάφους)
-Φυτικό λίπασμα (κομπόστ)
-Χλωρή λίπανση
-Ψιλοκομμένα κλαδιά
-Αμειψισπορά ( εναλλαγή καλλιεργειών)
-Πολυ-καλλιέργεια( σε αντίθεση με την μονοκαλλιέργεια)
-Και όλες οι άλλες τεχνικές που είναι αειφόρες και δεν στηρίζονται στην εκμετάλλευση των ζώων.

Πέρα από αυτά, η veganic γεωργία επιδιώκει να δείξει έναν πιό αειφόρο τρόπο καλλιέργειας, με μειωμένη εξάρτηση στα καύσιμα. Όσο το δυνατόν περισσότερο, οι veganic αγρότες παράγουν τις πηγές γονιμότητάς τους άμεσα στο αγρόκτημα. Το veganic αξίωμα είναι ότι θρέφοντας το χώμα, αυτό στη συνέχεια θα θρέψει τα φυτά. Με την προσθήκη οργανικών φυτικών υλικών στο χώμα, αυτό συνεπάγεται ένα πλούσιο, ζωντανό χώμα που είναι γεμάτο μικροοργανισμούς, οι οποίοι με την σειρά τους θρέφουν τα φυτά και δημιουργούν μακροπρόθεσμη γονιμότητα. Οι Veganic τεχνικές στοχεύουν να αναπληρώσουν τη βιοποικιλότητα των φυτών και των ζώων, και οι veganic καλλιεργητές είναι αφιερωμένοι στην φροντίδα του άγριου οικοσυστήματος που περιβάλλει και αποτελεί το καλλιεργήσιμο έδαφός τους.

Συνδέσεις στο διαδίκτυο:
Veganic Agriculture Network www.goveganic.net
Vegan Organic Network www.veganorganic.net
Certified Naturally Grown www.naturallygrown.org

Michael Fields Agricultural Institute www.michaelfieldsaginst.org

05 August 2009


Νεαρός, επαναστατικός ταύρος απορρίπτει τη ζωή των προγόνων
του


http://reformedmascot.blogspot.com

-- Ο πατέρας σου ήταν ένα μπουρίτο(πίτα) βοδινού κρέατος, ο πατέρας του ήταν ένα μπουρίτο βοδινού κρέατος. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετά καλό για σας.

-- Κοίτα, δεν θέλω να θανατωθώ σε μία από εκείνες τις απρόσωπες βιομηχανικές φάρμες, και να φαγωθώ από ανθρώπους που δεν νοιάζονται καθόλου για την ευημερία μας. Θέλω να φαγωθώ από ανθρώπους που μας φέρονται με ευγένεια και συμπόνια προτού μας θανατώσουν. Θέλω να είμαι ένα κομμάτι μπριζόλας εγκεκριμένο από την ευημερία των ζώων, που θα αγοραστεί από έναν προοδευτικό αγοραστή που φροντίζει τόσο βαθιά για τη μείωση του βασάνου μου ώστε αυτός/αυτή είναι πρόθυμοι να πληρώσουν λίγο επιπλέον για μια γεύση της σάρκας μου. Βλέπεις που λέω αυτός/αυτή; Το πήρα από αυτούς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε και όλες τις μορφές καταπίεσης/κυριαρχίας... αχ, μάλλον δεν θα κατάλαβες.

Εννοώ ότι όταν είσαι ένα μπουρίτο βοδινού κρέατος, θα καταλήξεις να φαγωθείς από ένα αυτοκίνητο γεμάτο μεθυσμένους τύπους της αδελφότητας (ομάδα φοιτητών με συντηρητικές αντιλήψεις) στις δύο το πρωί, τύποι που δεν θα μπορούσε να τους νοιάξει καθόλου πόσο υπέφερες.

Όχι εγώ. Γιατι εγώ πρόκειται να φαγωθώ από ευαίσθητους, εκλεπτυσμένους προοδευτικούς που ρουφούν γουλιά γουλιά το chardonnay τους ανάμεσα σε μπουκιές από την σάρκα μου. Και πίστεψε με, δεν θα μιλούν για τις καυτές γκόμενες που θέλουν να πηδήξουν, όπως οι μεθυσμένοι νεαροί της αδελφότητας σας στην ουρά σερβιρίσματος. Ούτε καν. Οι προοδευτικοί άνθρωποι που θα καταναλώσουν τη σάρκα μου θα συζητούν για σημαντικά πράγματα, όπως τη διάσωση του πλανήτη, την μείωση των αποτυπωμάτων τους σε άνθρακα, διασφαλίζοντας ότι τα ζώα σαν εμάς θα αντιμετωπίζονται ανθρωπιστικά/ευσπλαχνικά.

-- Μα έτσι κι αλλιώς θα πεθάνεις.

-- Ναι, αλλά θα πεθάνω ξέροντας ότι η σάρκα μου σύντομα θα δώσει το μέσο συντήρησης σε ανθρώπους που παλεύουν για να μας δώσουν μια καλύτερη ζωή.

-- Εάν αυτοί οι άνθρωποι φροντίζουν τόσο πολύ για το βάσανό σας, γιατί σας τρώνε;

-- Όλα είναι τόσο μαύρα και άσπρα για σένα. Αυτοί οι προοδευτικοί αισθάνονται άνετα με την σύγχυση και τα αμφισβητούμενα νοήματα. Μπορούν να πιστεύουν παθιασμένα στη μείωση του βασάνου μας και παρόλα αυτά να μας τρώνε.

-- Πώς;

-- Πώς θες να ξέρω; Είμαι μόνο ένας ταύρος. Δεν είμαι ένας προοδευτικός άνθρωπος. Εάν ήμουν, θα ήξερα την απάντηση αλλά δεν είμαι. Γι αυτό δίνε του, δεν δίνω δεκάρα εάν ο παππούς ήταν ένα μπουρίτο βοδινού κρέατος ή ένα μεγάλο MAC. Εγώ πρόκειται να είμαι ένα κομμάτι μπριζόλας πιστοποιημένο από την ευημερία των ζώων που θα φαγωθεί από έναν προοδευτικό και τέρμα και τελείωσε.



03 July 2009


Ο πιο όμορφος ορισμός του
vegan

Η Rasine είναι 2,5 ετών και είναι vegan από την γέννηση της.


Δεν έχει καταναλώσει ποτέ κρέας, γαλακτοκομικά, ή αυγά.


Μεγαλώνει σε οικογένεια vegan και διδάσκεται τον σεβασμό για τα ζώα ευθύς εξαρχής.


Η διατροφή της Rasine είναι πρώτιστα πλήρεις τροφές.


Μερικές από τις αγαπημένες της τροφές είναι οι φακές (που είναι βασικές στη διατροφή της — τις τρώει σχεδόν κάθε βράδυ ανακατεμένες με διατροφική μαγιά, λινέλαιο ή ελαιόλαδο, και τριμμένο λιναρόσπορο), αχλάδια, τόφου, κινόα, ρύζι, βρασμένο στον ατμό μπρόκολο, σταφύλια (ξεφλουδισμένα), μήλα, χούμους, χυλός με αλεύρι καλαμποκιού, τηγανίτες ολικής άλεσης και βάφλες σταριού, μικρά κέϊκ μπανάνας, σαλάτα τέμπε (προέρχεται από ζύμωση φασολιών σόγιας), χυμούς... και ο κατάλογος συνεχίζεται.


Στον παρακάτω σύνδεσμο ο πατέρας της Rasine μιλάει αναλυτικά για την εμπειρία του να μεγαλώνει την κόρη του vegan και πέρα από τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που δίνει, μας εμπνέει και μας γεμίζει ελπίδα ότι θα έρθει κάποτε η στιγμή που όλα τα παιδιά του κόσμου θα ανατρέφονται με τις αξίες του σεβασμού και της συμπόνιας προς τα ζώα.

http://www.vegblog.org/archive/2009/04/03/raising-a-vegan-kid-the-first-2-12-years/


Ομολογουμένως το πιο γλυκό κομμάτι του κειμένου είναι στο τέλος όπου ακούμε την Rasine να μας δίνει τον ορισμό του vegan:


Την ρωτάει ο μπαμπάς της: Τι σημαίνει vegan;


Rasine
: Δεν τρώει κοτούλες, γουρουνάκια, αγελαδίτσες.


“No eat bock bocks (chickens), no eat piggies, no eat moos (cows).”



Ακούστε την
Rasine εδώ:

http://www.box.net/index.php?rm=box_v2_mp3_player_shared&node=f_305479590&single_file=1


_

05 June 2009

Γιατί ο Veganism είναι σημαντικός;

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ο άνθρωπος αρνείται να επιτρέψει στα ζώα να ζήσουν την ζωή της επιλογής τους. Πάνω από 150 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται άγρια κάθε ημέρα για να ικανοποιήσουν την όρεξή μας για προϊόντα που προέρχονται από τα σώματα τους: γαλακτοκομικά, αυγά και κρέας.

Γαλακτοκομικά
Όπως με τους ανθρώπους, οι αγελάδες παράγουν γάλα για τα παιδιά τους και επομένως παράγουν γάλα μόνο αφού γεννήσουν. Η τεχνητή γονιμοποίηση γίνεται συνήθως εισάγοντας με το χέρι ένα ειδικό όπλο γονιμοποίησης που ωθείται στον κόλπο της αγελάδας. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο έτσι ώστε η αγελάδα να συνεχίσει να παράγει γάλα. Το μωρό της απομακρύνεται από αυτήν αμέσως μετά τη γέννα, και προορίζεται να γίνει μοσχαρίσιο κρέας ή μία άλλη γαλακτοκομική αγελάδα. Μετά από 4 έως 6 χρόνια χρησιμοποίησης της από εμάς ως μηχανής γάλακτος, η παραγωγή της μειώνεται και αφού δεν έχει άλλη οικονομική αξία για μας, στέλνεται στη σφαγή. Η σάρκα της καταλήγει συχνά στα χάμπουργκερ των φαστ φουντ. Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των βιολογικών και ελευθέρας βοσκής, προέρχονται από αγελάδες που προορίζονται για το σφαγείο.


Αυγά
Η ζωή για τις κότες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυγών αρχίζει σε ένα εκκολαπτήριο. Οι αρσενικοί νεοσσοί, ανίκανοι να κάνουν αυγά και επομένως θεωρούμενοι άνευ αξίας, σκοτώνονται κατά τη γέννα, είτε με ασφυξία, ή αλέθονται ζωντανοί. Οι θηλυκοί νεοσσοί γεννούν αυγά ολόκληρη τη ζωή τους, τα οποία θα καταναλωθούν από τους ανθρώπους. Μετά από 18 μήνες, η παραγωγή τους περιορίζεται και, μη έχοντας άλλη οικονομική αξία για εμάς, οι κότες σκοτώνονται. Οι οργανισμοί τους είναι τόσο αδύναμοι από τη γέννηση τόσων πολλών αυγών που η σάρκα τους, θεωρείται ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση, και χρησιμοποιείται ως τροφή των κατοικίδιων ζώων. Όλα τα αυγά, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών, και ελευθέρας βοσκής, προέρχονται από πτηνά που προορίζονται να θανατωθούν.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις, τα ζώα χρησιμοποιούνται χωρίς τη συγκατάθεση και τους απαγορεύεται να ζήσουν την ζωή της επιλογής τους. Σε τελική ανάλυση, ποιός θα επέλεγε να ζήσει μια ζωή με εγγυημένο ένα βάναυσο τέλος στο σφαγείο; Για την κτηνοτροφία, η αξία των ζώων είναι μόνο αυτό που μπορούμε να πάρουμε από αυτά. Οι ζωές τους δεν θεωρούνται ότι έχουν οποιαδήποτε δική τους αξία. Οι άνθρωποι αναπαράγουν, εκτρέφουν και σκοτώνουν τα ζώα με σκοπό να μπορούμε να πάρουμε από αυτά τα προϊόντα των σωμάτων τους - γαλακτοκομικά, αυγά και σάρκα - για να τα καταναλώσουμε. Αναπαράγουμε τα ζώα για να μας υπηρετούν. Στα ζώα δεν δίνεται ποτέ η επιλογή.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναγνωρίζουν ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται τα ζώα χωρίς την συγκατάθεσή τους και να τα εξαναγκάζουμε σε ζωές δουλείας για τις επιθυμίες μας.

Θα έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος...
Ναι, όφειλε να υπάρχει ένας νόμος ενάντια στη χρησιμοποίηση των ζώων χωρίς συγκατάθεσή τους. Αλλά οι νόμοι δεν είναι αρκετοί. Ακριβώς όπως η κατάργηση της δουλείας δεν τερμάτισε τον ρατσισμό, έτσι και οι νόμοι δεν θα τερματίσουν την αντίληψη της κοινωνίας ότι τα ζώα υπάρχουν για δική μας χρήση. Η ισχυρότερη αλλαγή συμβαίνει όταν εμείς οι ίδιοι αποφασίσουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε πλέον στη χρήση οποιασδήποτε ύπαρξης και βοηθήσουμε να τερματιστεί το σύστημα που υποστηρίζει και στηρίζεται στη εκμετάλλευση των ζώων.

Από την στιγμή που μπήκατε σ’ αυτήν την σελίδα, πάνω από 150.000 ζώα θανατώθηκαν για τροφή στον κόσμο. Μπορείτε να βοηθήσετε να σταματήσει αυτό.

Τι μπορώ να κάνω;
Επειδή η χρήση των ζώων συμβαίνει σχεδόν παντού στην κοινωνία μας, οι περισσότεροι από μας δεν έχει τύχει ποτέ να την πολυσκεφτούν. Αλλά εάν αποφασίσετε ότι είναι λάθος να εξαναγκάζουμε τα ζώα σε ζωές δουλείας για τις επιθυμίες μας, τότε μπορείτε να δείξετε έμπρακτα τον σεβασμό σας προς αυτά με την άρνησή σας να συμμετέχετε σε αυτό το σύστημα της καταπίεσης. Είτε είναι τα ζώα που σκοτώνονται για τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το κρέας, αυτά που ζούνε σε περιορισμό στους ζωολογικούς κήπους και στα τσίρκο, αυτά που κακοποιούνται στο όνομα της επιστήμης, ή γδέρνονται για τη γούνα τους, όλα αυτά τα ζωντανά, αναπνέοντα πλάσματα είχαν ζωές που εμείς οι άνθρωποι αποφασίσαμε ότι ήταν λιγότερο σημαντικές από τις επιθυμίες μας. Επιλέγοντας να μην τρώμε ζωικά προϊόντα, να μην πηγαίνουμε σε ζωολογικούς κήπους και τσίρκο, να μην χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα που δοκιμάζονται στα ζώα, και να μην φοράμε δέρμα και γούνα, δείχνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο την αντίθεση μας στην εκμετάλλευση των ζώων.

Εξίσου σημαντικό είναι να εκπαιδεύετε όλους γύρω σας - φίλους, οικογένεια, συναδέλφους - για την καταπίεση των ζώων και να τους ζητήσετε να τερματίσουν τη συμμετοχή τους στην χρήση και στην θανάτωση τους. Κατ' αυτό τον τρόπο, αρχίζουμε να αποδυναμώνουμε το σύστημα που καθιστά την εκμετάλλευση των ζώων αποδεκτή και αρχίζουμε να δημιουργούμε έναν νέο κόσμο όπου κανένας δεν χρησιμοποιείται χωρίς την συγκατάθεσή του.

20 May 2009

Μια νέα ομάδα γεννιέται

Οι βίγκαν της Αθήνας - Athens Vegans



Οι βίγκαν της Αθήνας(Athens Vegans) είναι μια νέα ομάδα που προσπαθεί να προωθήσει την φιλοσοφία του veganism και να αναδείξει τον βίγκαν τρόπο ζωής μέσα από την δημιουργία και παρουσία μιας ενεργής βίγκαν κοινότητας με πλούσια δραστηριότητα και εκδηλώσεις που θα ενθαρρύνουν τη συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών σε κάθε τι που αφορά τον βίγκαν τρόπο ζωής, την καλύτερη γνωριμία και αλληλουποστήριξη των βίγκαν και την είσοδο νέων μελών στην κοινότητα/συλλογικότητα.

http://athensvegans.blogspot.com/