23 March 2009


ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
για τον άνθρωπο, τα ζώα, και το περιβάλλον

Η εισήγηση με τον παραπάνω τίτλο παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 3ήμερου σεμιναρίου που διοργάνωσε το ΚΠΕ Αράχθου στις 20/21/22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 με θέμα: «Γεωργική παραγωγή - Παράγοντες επιρροής της διατροφικής συμπεριφοράς - Ποιότητα ζωής», και το οποίο παρακολούθησαν περίπου 50 εκπαιδευτικοί.

Ο εισηγητής, Χρήστος Γεωργιάδης, έκανε μια γενική εισαγωγή στο θέμα της Φυτικής διατροφής ή κατα κόσμον Χορτοφαγίας (Veganism) και την προσέγγισε σφαιρικά και όχι μόνο ως διατροφή, μιας και η Χορτοφαγία είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο: είναι φιλοσοφία, τρόπος ζωής, και παγκόσμιο κίνημα ταυτόχρονα.

Παρουσιάστηκε η θέση της Αμερικανικής Ένωσης Διατροφολόγων (American Dietetic Association) που υποστηρίζει ότι η Φυτική διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε στάδιο της ζωής του ανθρώπου και επίσης οι θέσεις της Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM - Physicians Committee for Responsible Medicine), του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA - United States Department of Agriculture), και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO - World Health Organisation).

Στην συνέχεια έγινε εκτενής αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτροφής ζώων με κύρια έμφαση στην έκθεση του Οργανισμού Τροφής και Γεωργίας των Ην. Εθνών(FAO), η οποία αναφέρει ότι η κτηνοτροφία παράγει περισσότερη κλιματική αλλαγή(18%) από όσο οι παγκόσμιες μεταφορές(16%).

Το τελικό μέρος της παρουσίασης εστιάστηκε στην υπεράσπιση των ζώων και στην αλλαγή της σχέσης μας μαζί τους από σχέση εκμετάλλευσης και κυριαρχίας σε σχέση σεβασμού, φιλίας και συνύπαρξης. Και τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στην σημερινή κοινωνία που διατυμπανίζουμε συνεχώς ότι είναι πολιτισμένη, έχουμε την επιλογή να ζήσουμε μία υγιεινή ζωή χωρίς να συμμετέχουμε στην χρήση, εκμετάλλευση και θανάτωση ζώων για οποιαδήποτε ανάγκη.

Κλείνοντας ο εισηγητής επισήμανε ότι η χορτοφαγία είναι μια συνολική πρόταση για να αναιρέσουμε το χάος και την δυσαρμονία που εμείς οι άνθρωποι δημιουργήσαμε σ’αυτόν τον πλανήτη και ότι η χορτοφαγία είναι ο κύριος άξονας του εναλλακτικού νέου τρόπου ζωής που αναδύεται στην εποχή μας, και ο οποίος μεταμορφώνοντας τους ανθρώπους ώστε να εστιάσουν και να υπηρετούν συνειδητά το καλό, μπορεί να μεταμορφώσει και τον σημερινό κόσμο, σε ένα κόσμο στον οποίο όλοι θα θέλαμε να ζούμε.

Στην συνέχεια μοιράστηκε φυλλάδιο με την περίληψη της εισήγησης και ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέροντα ερωτήματα και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Την εισήγηση καθώς και το συνοδευτικό υλικό μπορείτε να τα κατεβάσετε, κάνοντας κλικ στις εικόνες ή στους παρακάτω συνδέσμους:

Η παρουσίαση σε Powerpoint:


19 March 2009

Άνθρωπος και Φυτοφαγία πάνε μαζί


Aυτό δείχνει η ανατομία του πεπτικού μας συστήματος, η οποία μοιάζει κατά πολύ μεγάλο βαθμό με αυτήν των φυτοφάγων ζώων, και ως εκ τούτου η φυτική διατροφή είναι η φυσική διατροφή του ανθρώπου και το είδος μας την ακολουθεί ενστικτωδώς και την εφαρμόζει από την εμφάνιση του στον πλανήτη Γη 5,8 εκατομμύρια χρόνια πριν. (Tugenensis Orrorin, ο παλαιότερος ανθρώπινος πρόγονος που θεωρείται ότι περπάτησε στα δύο πόδια)


Όλοι οι πρόγονοι μας υπήρξαν τροφοσυλλέκτες, που σημαίνει ότι επιβίωναν με την συλλογή των διαθέσιμων φυτικών τροφών κατά εποχή. Αυτό προυπέθετε μια πολύ μεγάλη γνώση των φυτών και αυτό βοήθησε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της νοημοσύνης τους. Περιστασιακά επιδίδοταν και στο κυνήγι, όμως μόνο σε περιπτώσεις παντελούς έλλειψης τροφής(πχ παγετώνες), αλλά πρακτικά παρέμενε φυτοφάγος και πιστός στην φυσιολογία του σώματος του, αφού το ποσοστό της ζωικής τροφής ήταν αμελητέο.

Ένα πολύ μικρό μερίδιο ζωικών τροφών εισάγεται για πρώτη φορά στην διατροφή με την υποδούλωση/εξημέρωση κάποιων ζώων, τα οποία αργότερα ονομάσαμε οικόσιτα, 9 χιλιάδες χρόνια πριν. Αλλά και πάλι ο άνθρωπος παραμένει πρακτικά φυτοφάγος, αφού οι ζωικές τροφές είναι ελάχιστα διαθέσιμες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι ρωμαϊκές λεγεώνες κατέκτησαν τον κόσμο με στάρι.

Μετατροπή των ανθρώπων από φυτοφάγους σε κρεατοφάγους

Ουσιαστικά η στροφή στην διατροφή με ζωικά ξεκινά στην δεκαετία του 1920 στις ΗΠΑ με την δημιουργία της βιομηχανίας κρέατος και γάλακτος, η οποία τις επόμενες δεκαετίες εξαπλώνεται πρώτα στον δυτικό κόσμο και σήμερα γίνεται απόπειρα να επιβληθεί παγκόσμια ως το κυρίαρχο διατροφικό μοντέλο.

Στον παραπάνω πίνακα με στοιχεία από το Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia μπορούμε να δούμε την αυξητική τάση που έχει η κατανάλωση κρέατος στον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια (1962-2002) και αποτυπώνει επίσης την εξελικτική πορεία της κρεατοφαγίας σε συγκεκριμένες χώρες σε σύγκριση πάντα με τον Παγκόσμιο Μέσο Όρο.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας θέλουν την σημερινή παραγωγή να διπλασιάζεται μέχρι το 2020, αφού η κρεατοφαγία σχεδιάζεται να αλώσει σιγά σιγά - όπως έγινε και με το κάπνισμα – τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Αν μελετήσουμε πιο αναλυτικά τον συγκεκριμένο πίνακα μπορούμε να δούμε και άλλα χρήσιμα στοιχεία όπως:

1- Ο Παγκόσμιος Μέσος Όρος κατανάλωσης κρέατος διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 40 χρόνια από τα 20 κιλά/άτομο το χρόνο στα 40.

2- Στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα αυξήθηκε ανεξέλεκτα και σχεδόν πενταπλασιάστηκε. Ενώ δηλαδή το 1962 είχαμε μια Ελλάδα ουσιαστικά φυτοφαγική σήμερα πήγαμε στο άλλο άκρο.

3- Όμως η μετατροπή μιας κοινωνίας από φυτοφάγο σε κρεατοφάγο είναι ξεκάθαρη στην περίπτωση της Κίνας. Από την κατανάλωση των 2 κιλών/άτομο το έτος εκτοξεύτηκαν στα 54. Αυξήθηκε δηλαδή 27 φορές πάνω.

4- ΟΙ ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησε η βιομηχανία κρέατος και γαλακτομικών, παραμένει η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση, η οποία ολοένα και αυξάνεται.

5- Η μόνη χώρα που παρουσιάζει την μικρότερη αύξηση είναι η Βρετανία.

Όπως φαίνεται, ενώ την δεκαετία του 1950 οι περισσότερες χώρες του πλανήτη ήταν πρακτικά φυτοφαγικές, μέσα σε μόνο 2-3 δεκαετίες η δύναμη της βιομηχανίας κρέατος και γάλακτος μέσω της διαφήμισης, της πρόσληψης στους κόλπους της χιλιάδων επιστημόνων-ερευνητών, τις διασυνδέσεις της με τις κυβερνήσεις και τις γενναίες επιδοτήσεις που τους δόθηκαν και συνεχίζουν να τους δίνονται, κατάφερε τελικά να επιβάλλει την πλήρη κυριαρχία των ζωικών τροφών στις περισσότερες χώρες.

Ακόμη στην Ελλάδα την δεκαετία του ’60 που έγινε η μελέτη για την Κρητική κουζίνα, η διατροφή των Ελλήνων ήταν πολύ κοντά στην φυτοφαγία, περιλαμβάνοντας μόλις 200 γρ. κόκκινου κρέατος τον μήνα, ενώ σήμερα είναι 4,8 κιλά τον μήνα, δηλαδή σχεδόν 25 φορές επάνω με στοιχεία της Εθνικής Σταστιστικής Υπηρεσίας.

Οι άνθρωποι ήταν χορτοφάγοι όχι επειδή ήταν φτωχοί

Συχνά ακούγεται ότι οι άνθρωποι ήταν φυτοφάγοι επειδή ήταν φτωχοί, όμως τελικά δεν ήταν θέμα φτώχιας αλλά θέμα διάθεσης των συγκεκριμένων προϊόντων σε μαζική κλίμακα, αφού δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί η βιομηχανία κρέατος και γάλακτος έτσι ώστε να μπορεί να διαθέσει τις σημερινές ποσότητες ζωικών στην αγορά.

Και το ίδιο συνέβη με όλα τα υπόλοιπα καταναλωτικά προϊόντα. Για παράδειγμα, ούτε τηλεοράσεις είχαν τότε οι άνθρωποι, αλλά μόλις οι αντίστοιχες βιομηχανίες αναπτύχθηκαν και διέθεσαν τηλεοράσεις, σχεδόν όλοι τις απέκτησαν, ανεξαρτήτως της φτώχιας.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι άνθρωποι παρέμεναν πρακτικά φυτοφάγοι (δηλαδή κατανάλωναν φυτικές τροφές σε ποσοστό πάνω από 90%) επειδή η ζωή τους καθορίζονταν από τους φυσικούς ρυθμούς και την σοφία που είχαν συσσωρεύσει από την αλληλεπίδραση τους με την Φύση, η οποία τους οδηγούσε να ζουν μια ζωή αειφορίας. Δηλαδή, κατανάλωναν τις φυτικές τροφές που τους παρείχε ανάλογα με την εποχή και κάποιες άλλες τις συνέλεγαν για κατανάλωση όλο το χρόνο(πχ όσπρια) ή τις επεξεργάζονταν(σιτάρι) για να τις διατηρήσουν(πχ αλεύρι) .

Και η διατροφή με ζωικά επιβλήθηκε όπως επιβλήθηκαν και τόσα άλλα αρνητικά πράγματα από το καταναλωτικό σύστημα το οποίο εμφανίστηκε και κυριάρχησε: αλκοόλ, κάπνισμα, επεξεργασμένες τροφές, συμβατική χημική γεωργία κλπ

Αν το οικονομικό μοντέλο στο οποίο που ζούμε ήθελε, θα μπορούσε να επιβάλλει και την φυτοφαγία ή οτιδήποτε άλλο θετικό, αλλά κάτι τέτοιο θα έβλαπτε άλλους κλάδους του συστήματος όπως πχ την φαρμακευτική βιομηχανία και το κυριότερο θα αμφισβητούσε την ίδια του την ουσία, που είναι η εκμετάλλευση, και την οποία ο κάθε κλάδος του προβάλει ιδεολογικά ως αντίληψη μέσα από την παραγωγή: εκμετάλλευση ανθρώπων, ζώων και φυσικών πόρων. Το παρόν οικονομικό σύστημα μπορεί να υπάρχει μόνο με την προώθηση και την ενίσχυση μιας ιδεολογίας αρνητικών αντιλήψεων.

Ουσιαστικά, η τωρινή τάση της κρεατοφαγίας και της διατροφής με ζωικά, ως ένα αδιέξοδο και μη αειφόρο μοντέλο διατροφής, είναι καταδικασμένη να εκλείψει. Είναι μια μελανή παρένθεση πριν ο άνθρωπος επιστρέψει ξανά στην διατροφή για την οποία τον έχει φτιάξει η φύση.

Και για τους μεταγενέστερους, πέρα από ανορθολογική, αναποτελεσματική και ανθυγιεινή, θα είναι ένα τραγικό σύμβολο της φρικαλεότητας που επέβαλε ο άνθρωπος προς τα άλλα αισθανόμενα όντα και ταυτόχρονα η καταδίκη της ιδεολογίας της εκμετάλλευσης, η οποία στήριξε αυτήν την εγκληματική συμπεριφορά προς τα ζώα, τους άλλους ανθρώπους, και το περιβάλλον.


08 March 2009

Δυναμική Αβλάβεια: Πολύ παραπάνω από την απουσία πόνου ή βασάνου


Dynamic Harmlessness






Όταν ο H. Jay Dinshah ίδρυσε την Αμερικανική Vegan Society το 1960, ερμήνευσε το vegan ιδανικό της μη-εκμετάλλευσης ως ahimsa, ή "Δυναμική Αβλάβεια." Αυτό παραλληλίζεται με αυτό που γράφουν η Barbara Smith και ο Keith Tudor, ότι δηλαδή "η μη εκμετάλλευση μπορεί να αντιμετωπισθεί ως μέρος της... δέσμευσης του να μην προκαλούμε καμία ζημιά ή κακό."

Η Δυναμική Αβλάβεια είναι κάτι περισσότερο από την "μείωση του πόνου/βασάνου," επειδή ο πόνος είναι μόνο ένα σύμπτωμα της βλάβης. Ένα παυσίπονο θα μειώσει τον πόνο, αλλά δεν θα ξαναφτιάξει ένα σπασμένο κόκκαλο, ούτε, το πιο σημαντικό, θα κάνει τίποτα για αυτό που ίσως προκαλεί τα σπασμένα κόκκαλα.

Έτσι η Δυναμική Αβλάβεια πρέπει να επιδιώξει να καταργήσει τις αιτίες στη ρίζα του πόνου. Κατά συνέπεια, η Αμερικανική Vegan Society, στο βιβλιαράκι της Veganism: Getting Started (Χορτοφαγία: Ξεκινώντας την), διακήρυξε:

"Οι Vegan στόχοι είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά την "ευημερία των ζώων", με λίγο περισσότερη τροφή για τους σκλάβους, καθαρότερα κλουβιά, ή άλλο ένα κιβώτιο επιδέσμων για να επιθέσουμε στον καρκίνο τελικού σταδίου που είναι η ζωική σκλαβιά και εκμετάλλευση. Εν ολίγοις, είμαστε υπέρ της κατάργησης(abolitionists) της εκμετάλλευσης, εν τούτοις χωρίς την άσκηση βίας, γιατι ο τρόπος που φέρνουμε κάτι εις πέρας είναι τόσο σημαντικός όσο αυτό που κάνουμε (και συχνά πιό σημαντικός)."

Και η Leslie Cross, αντιπρόεδρος της Αγγλικής Vegan Society, έγραψε ότι "ο veganism δεν είναι τόσο ευημερία όσο απελευθέρωση, για τα πλάσματα και για το μυαλό και την καρδιά της ανθρωπότητας. Όχι τόσο μια προσπάθεια για να καταστεί η παρούσα σχέση ανεκτή, όσο μια ασυμβίβαστη αναγνώριση ότι επειδή είναι κυρίως σχέση αφέντη και σκλάβου, πρέπει να καταργηθεί προτού μπορέσει να χτιστεί κάτι καλύτερο και πιό εξευγενισμένο."

Όπως σημείωσε η Cross, ο veganism δεν είναι "μια προσπάθεια για να καταστεί η παρούσα σχέση ανεκτή." Ο Dr. Martin Luther King, Jr., είπε κάτι ανάλογο όσον αφορά την καταπίεση των Μαύρων στις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι, " η Λευκή Αμερική δεν είναι ακόμη ούτε καν ψυχολογικά οργανωμένη για να κλείσει το χάσμα — ουσιαστικά, επιδιώκει μόνο να το καταστήσει λιγότερο επίπονο και λιγότερο προφανές."


01 March 2009


Από
το φυλλάδιο: A Life Connected της NonviolenceUnited.org

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αισθανθεί την απεριόριστη αγάπη ενός ζώου... αυτόν τον βαθύ δεσμό που φαίνεται να υπερβαίνει το ανθρώπινο δέσιμο.


Μιλάμε στα σκυλιά μας και στις γάτες μας και μερικές φορές δενόμαστε μαζί τους πιό βαθειά απ'ό,τι με οποιοδήποτε άλλο.


Μας αγαπούν και τα αγαπάμε.


Μπορείτε να αισθανθείτε αυτό το δέσιμο επανειλημμένα δίνοντας την αγάπη σας σε κάθε ζώο - σε αυτά που ονομάζουμε κατοικίδια, στα άγρια ζώα, και σε εκείνα που υποφέρουν στην κτηνοτροφία.


Κάντε Vegan επιλογές για να ευθυγραμμιστείτε με την αληθινή αγάπη σας για τα ζώα.


Επεκτείνετε τον κύκλο της συμπόνιας σας και η αγάπη θα επιστρέψει σε σας χίλιες φορές.