23 March 2009


ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
για τον άνθρωπο, τα ζώα, και το περιβάλλον

Η εισήγηση με τον παραπάνω τίτλο παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 3ήμερου σεμιναρίου που διοργάνωσε το ΚΠΕ Αράχθου στις 20/21/22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 με θέμα: «Γεωργική παραγωγή - Παράγοντες επιρροής της διατροφικής συμπεριφοράς - Ποιότητα ζωής», και το οποίο παρακολούθησαν περίπου 50 εκπαιδευτικοί.

Ο εισηγητής, Χρήστος Γεωργιάδης, έκανε μια γενική εισαγωγή στο θέμα της Φυτικής διατροφής ή κατα κόσμον Χορτοφαγίας (Veganism) και την προσέγγισε σφαιρικά και όχι μόνο ως διατροφή, μιας και η Χορτοφαγία είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο: είναι φιλοσοφία, τρόπος ζωής, και παγκόσμιο κίνημα ταυτόχρονα.

Παρουσιάστηκε η θέση της Αμερικανικής Ένωσης Διατροφολόγων (American Dietetic Association) που υποστηρίζει ότι η Φυτική διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε στάδιο της ζωής του ανθρώπου και επίσης οι θέσεις της Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM - Physicians Committee for Responsible Medicine), του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA - United States Department of Agriculture), και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO - World Health Organisation).

Στην συνέχεια έγινε εκτενής αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτροφής ζώων με κύρια έμφαση στην έκθεση του Οργανισμού Τροφής και Γεωργίας των Ην. Εθνών(FAO), η οποία αναφέρει ότι η κτηνοτροφία παράγει περισσότερη κλιματική αλλαγή(18%) από όσο οι παγκόσμιες μεταφορές(16%).

Το τελικό μέρος της παρουσίασης εστιάστηκε στην υπεράσπιση των ζώων και στην αλλαγή της σχέσης μας μαζί τους από σχέση εκμετάλλευσης και κυριαρχίας σε σχέση σεβασμού, φιλίας και συνύπαρξης. Και τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στην σημερινή κοινωνία που διατυμπανίζουμε συνεχώς ότι είναι πολιτισμένη, έχουμε την επιλογή να ζήσουμε μία υγιεινή ζωή χωρίς να συμμετέχουμε στην χρήση, εκμετάλλευση και θανάτωση ζώων για οποιαδήποτε ανάγκη.

Κλείνοντας ο εισηγητής επισήμανε ότι η χορτοφαγία είναι μια συνολική πρόταση για να αναιρέσουμε το χάος και την δυσαρμονία που εμείς οι άνθρωποι δημιουργήσαμε σ’αυτόν τον πλανήτη και ότι η χορτοφαγία είναι ο κύριος άξονας του εναλλακτικού νέου τρόπου ζωής που αναδύεται στην εποχή μας, και ο οποίος μεταμορφώνοντας τους ανθρώπους ώστε να εστιάσουν και να υπηρετούν συνειδητά το καλό, μπορεί να μεταμορφώσει και τον σημερινό κόσμο, σε ένα κόσμο στον οποίο όλοι θα θέλαμε να ζούμε.

Στην συνέχεια μοιράστηκε φυλλάδιο με την περίληψη της εισήγησης και ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέροντα ερωτήματα και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Την εισήγηση καθώς και το συνοδευτικό υλικό μπορείτε να τα κατεβάσετε, κάνοντας κλικ στις εικόνες ή στους παρακάτω συνδέσμους:

Η παρουσίαση σε Powerpoint: