19 December 2010
Φαίνεται ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι συνεχίζουν να τρώνε τα ζώα, παρά τη φρίκη και την τραγωδία που αυτή η συμπεριφορά προκαλεί.
Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι η κατανάλωση ζώων δεν είναι μια συμπεριφορά που οι άνθρωποι έχουν ποτέ επιλέξει ελεύθερα. Έχει, αντίθετα, επιβληθεί επάνω τους, αρχίζοντας σε νεαρή ηλικία. Οι άνθρωποι έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και έχουν «διδαχθεί» μεροληπτικά και άκριτα να τρώνε έτσι.
Ο δεύτερος λόγος είναι λόγω της κοινωνικής πίεσης. Όντας τόσο κοινωνικοί, εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να ανήκουμε και να αποτελούμε μέρος της ομάδας, και αυτό συνηγορεί σθεναρά ενάντια στην αμφισβήτηση της κατανάλωσης των ζωικών τροφίμων.
Ο τρίτος μεγάλος λόγος είναι ότι άνθρωποι λατρεύουν την γεύση: παίρνουν κάποια ευχαρίστηση την οποία είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν.
Ευτυχώς, αυτοί οι τρεις βασικοί λόγοι για την κατανάλωση ζωικών τροφών είναι όλοι τους εν τέλει άκυροι και αστήρικτοι.
Γιατί, πίσω από όλες τις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί μέχρι σήμερα από εμάς τους ανθρώπους ήταν η πλύση εγκεφάλου (κατήχηση), η κοινωνική πίεση, και η εγωκεντρική επιδίωξη της ηδονής, και όταν ρίχνουμε το φως της συνείδησής μας και της αλήθειας επάνω τους, τότε αποκαλύπτονται ως οι ασθενείς και εσφαλμένες αυταπάτες που πραγματικά είναι.
05 December 2010
Μία από τις πολλές πτυχές της βαναυσότητας που γεννά η εκμετάλλευση των ζώων
Πρόσφατα η αγγλική εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο The disturbing conveyor belt of death where male chicks are picked off and killed so you can have fresh eggs (Ο συγκλονιστικός ταινιόδρομος του θανάτου όπου τα αρσενικά κοτοπουλάκια επιλέγονται και θανατώνονται για να έχετε φρέσκα αυγά).
Συνηθισμένο στο εξωτερικό (όχι δηλαδή στην Βρετανία): η πολτοποίηση των νεοσσών είναι περισσότερο διαδεδομένη σε άλλες χώρες
Ειδικότερα καταπιάνεται με μια πτυχή αυτής της διαδικασίας: την θανάτωση των αρσενικών νεοσσών λίγες μόνο ώρες μετά την εκκόλαψη τους.
Αμέσως καταρρίπτεται η συνηθισμένη εσφαλμένη εντύπωση ότι για την παραγωγή αυγών δεν θανατώνονται τα ζώα.
Η αλήθεια, την οποία αναγνωρίζουν ακόμα και τα mainstream μέσα ενημέρωσης, είναι ότι όχι μόνο θανατώνονται, αλλά αυτό γίνεται με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο, αφού πετιούνται σαν σκουπίδια σε μια μηχανή για πολτοποίηση ή με ασφυξία επειδή τα αρσενικά δεν μπορούν να κάνουν αυγά.
Θλιβερή ύπαρξη: Μόλις εκκολαφθούν οι νεοσσοί τοποθετούνται πάνω σε σύστημα μεταφορικής ταινίας για να γίνει διαλογή με βάση το φύλο τους
Τέτοιου είδους ρεπορτάζ και δημοσιογραφικές έρευνες εμφανίζονται κατά καιρούς στον δυτικό τύπο αλλά ποτέ ίσως μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά πρόκειται για μια τυποποιημένη διαδικασία της σύγχρονης κτηνοτροφίας και ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς υποστηρίζει με τις επιλογές του.
Το ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά κάνοντας κλικ στον τίτλο του πιο πάνω. Εδώ απλά παρατίθενται οι εικόνες που το συνοδεύουν και οι οποίες από μόνες τους πέρα από τα συναισθήματα που γεννούν, δίνουν πολλή τροφή για σκέψη.
Δυστυχώς αυτό που φαίνεται στις εικόνες είναι μόνο μία από τις πάρα πολλές πτυχές της βαναυσότητας που απαντώνται σε ότι έχει να κάνει με την χρήση και εκμετάλλευση των ζώων (κυρίως κτηνοτροφία και αλιεία).
Θανατώνονται αμέσως: Αυτά τα αρσενικά μιας ημέρας έχουν θανατωθεί σε θαλάμους αερίων και πέφτουν έξω από το μηχάνημα
Και αυτό που παραμένει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι δεν υπήρχαν, δεν υπάρχουν και ούτε θα υπάρξουν ανώδυνες ή ανθρωπιστικές ή ευσπλαχνικές πρακτικές κτηνοτροφίας. Εξάλλου αυτή καθεαυτή η έννοια της εκμετάλλευσης, ή της υποδούλωσης ή της βίας είναι ασύμβατη με τον σεβασμό του άλλου ή την όποια καλοσύνη, δικαιοσύνη ή επιείκεια.
Επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι τα αυγά όπως και όλα τα υπόλοιπα ζωικά προϊόντα δεν είναι αναγκαία, αλλά γίνονται αναγκαία στον κατευθυνόμενο κόσμο των εταιρικών συμφερόντων τα οποία έχουν μετατρέψει σε βιομηχανίες την ύπαρξη και τις ζωτικές λειτουργίες των μη ανθρώπινων ζώων.
Για μια ακόμη φορά καταλήγουμε σε μια πόλωση και σε μια ακραία αντίφαση: κάτι που δεν είναι σημαντικό και αναγκαίο για τον άνθρωπο αποσπάται με την στέρηση, την υποβάθμιση και την εκμηδένιση αυτού που είναι σημαντικό, αναγκαίο και ζωτικό για τα μη ανθρώπινα ζώα.
Με άλλα λόγια, αυτός ο ταινιόδρομος δεν παράγει τροφή, όπως δεν παράγει τροφή και κάθε άλλη μορφή εκμετάλλευσης ζώων.
Η ζωή και ο θάνατος: Αυτή η γυναίκα ξεχωρίζει τα αρσενικά από τα θηλυκά για να βρει εάν κάποια διέφυγαν τον θάλαμο αερίων και απεικονίζεται να πετάει ένα αρσενικό κοτοπουλάκι από τον ιμάντα μεταφοράς σε ένα καφάσι
Και τότε το ερώτημα είναι γιατί να υπάρχει;
Υπάρχει για να παράγει το δίκιο του ισχυρότερου και την αντίληψη του κατώτερου όντος, ή του υπο-όντος, το οποίο για αυτόν τον λόγο καταδυναστεύεται και υποβάλλεται σε οτιδήποτε αποφασίσει ο κυρίαρχος του.
Υπάρχει για να καλλιεργεί και να αναπαράγει την μη συμπόνια στον πόνο του άλλου, την ανοχή στην αδικία, την κατάλυση της λογικής και του δικαίου με τον μεροληπτικό και αυθαίρετο ορισμό του πότε κάποια πράξη είναι εγκληματική και πότε δεν είναι.
Παράγει επίσης το διαίρει και βασίλευε μεταξύ των ανθρώπων και των μη ανθρώπων οι οποίοι τυγχάνουν της ίδιας εκμετάλλευσης στο τρέχον σύστημα. Και τελικά έχει στρέψει ολοκληρωτικά την μια πλευρά (των ανθρώπων) εναντίον της άλλης (των μη ανθρώπων) με αποτέλεσμα η εκμετάλλευση που υφίστανται οι άνθρωποι να ξεσπά και να βρίσκει διέξοδο στον κατώτερο κρίκο αυτής της αλυσίδας και έτσι να εκτονώνεται.
Όλο αυτό βοηθά την ατζέντα του υπάρχοντος εκμεταλλευτικού συστήματος να εφαρμόζεται και να εδραιώνεται.
Γι αυτό ο ταινιόδρομος της εκμετάλλευσης δεν σταματάει ποτέ.
Βγαίνοντας για λίγο αέρα: το κεφάλι αυτού του μικρού κοτόπουλου είχε ξετρυπώσει από το κλουβί
Επομένως το καίριο θέμα είναι πως αντιδρούν οι καταναλωτές, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι καταναλωτές αυγών, μόλις μάθουν τι μεσολαβεί για να υπάρχουν ζωικά προϊόντα προς αγορά.
Σε αυτούς εναπόκειται η λύση του προβλήματος και αυτοί θα καθορίσουν για πόσο ακόμα θα του επιτρέπουν να συμβαίνει.
Posted by ecoChris at 10:36 AM
Subscribe to:
Posts (Atom)