06 August 2012

Επιστημονική έρευνα για την συναισθηματική ταύτιση και κατανόηση

Τομογραφίες του εγκεφάλου δείχνουν ότι οι vegan νοιάζονται περισσότερο από τους παμφάγους

Κάποιες φορές ακούγεται ότι οι vegan νοιάζονται περισσότερο για τα ζώα από όσο για τους ανθρώπους. Αλλά είναι όντως έτσι;

Πράγματι η επιστημονική έρευνα βρίσκει διαφορές στην συναισθηματική ταύτιση και κατανόηση αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση αφού οι μελέτες δείχνουν ότι οι vegetarian και οι vegan φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση και κατανόηση τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα που υποφέρουν.

Μαγνητικές εγκεφαλογραφίες έδειξαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση (όπως ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου και η αριστερή κάτω μετωπιαία έλικα), ήταν πιο δραστηριοποιημένα στους vegetarian και vegan σε σύγκριση με τους παμφάγους, όταν και στις τρεις ομάδες παρουσιάστηκαν εικόνες ανθρώπων ή ζώων που υπέφεραν (μελέτη Filippi et al., 2010). Τα υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης φαίνεται να επιβεβαιώνονται και σε προηγούμενη μελέτη (Preyo και Arkiwawa, 2008).


Παρακάτω ακολουθεί η περίληψη από την μελέτη Filippi et al., 2010

Περίληψη

Η ενσυναίσθηση και οι συναισθηματικές εκδηλώσεις εκτίμησης για άτομα του ίδιου είδους είναι από τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία, υποθέσαμε ότι οι vegetarian και οι vegan, οι οποίοι κάνουν την επιλογή τροφής για ηθικούς λόγους, θα μπορούσαν να δείξουν διαφορετική από τους παμφάγους απόκριση του εγκεφάλου σε συνθήκες που υποφέρουν άνθρωποι ή ζώα.

Συμμετέχοντες ήταν 20 παμφάγοι, 19
vegetarian, και 21vegan. Οι ομάδες εξισώθηκαν για το φύλο και την ηλικία. Η ενεργοποίηση του εγκεφάλου διερευνήθηκε με χρήση μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) και μια σχεδιασμένη παρατήρηση αρνητικών συναισθηματικών εικόνων με ανθρώπους και ζώα (που έδειχναν ακρωτηριασμούς, δολοφονημένους ανθρώπους, ανθρώπους και ζώα σε απειλή, βασανιστήρια, πληγές, κ.λπ.).

Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε αρνητικές σκηνές που σχετίζονταν με ανθρώπους και ζώα εναλλασσόμενες με φυσικά τοπία. Κατά τη διάρκεια των αρνητικών σκηνών με ανθρώπους, σε σύγκριση με τους παμφάγους οι
vegetarian και οι vegan είχαν αυξημένη ενεργοποίηση του πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου (ACC) και της κάτω μετωπιαίας έλικας (IFG). Ακόμη πιο σημαντικό, κατά τη διάρκεια των αρνητικών σκηνών με ζώα, είχαν μειωμένη ενεργοποίηση της αμυγδαλής και αυξημένη ενεργοποίηση των γλωσσικών ελίκων, του αριστερού σφηνοειδούς λόβιου (cuneus), του οπίσθιου φλοιού του προσαγωγίου και αρκετών περιοχών που βρίσκονται κυρίως στους μετωπιαίους λοβούς, συμπεριλαμβανομένων του ACC, της IFG και του μέσου μετωπιαίου έλικα.

Παρ’ όλα αυτά, σημαντικές επίσης διαφορές βρέθηκαν και μεταξύ των
vegetarian και των vegan στην ανταπόκριση τους στις αρνητικές σκηνές. Οι vegetarian έδειξαν επιλεκτική ενεργοποίηση του δεξιού κάτω πλευρικού λοβού κατά τη διάρκεια των αρνητικών σκηνών με ανθρώπους, και μια επίμονη ενεργοποίηση του ACC κατά τη διάρκεια αρνητικών σκηνών με ζώα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια των αρνητικών σκηνών με ζώα παρατηρήθηκε αυξημένη ενεργοποίηση του κάτω προμετωπιαίου φλοιού στους vegan.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η συναισθηματική κατανόηση των ατόμων που δεν ανήκουν στο ίδιο είδος έχει διαφορετική νευρωνική εκπροσώπηση στα άτομα με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, ίσως αντικατοπτρίζοντας τους διαφορετικούς κινητήριους παράγοντες και πεποιθήσεις.