20 January 2014

Δύο μοναδικοί vegan μαραθωνοδρόμοιΗ Janette Murray-Wakelin και ο Alan Murray δεν είναι οι συνηθισμένοι μαραθωνοδρόμοι. Είναι ένα ζευγάρι Νεοζηλανδών, 64 και 68 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είναι vegan που κάνουν ωμοφαγία και τρέχουν για ένα σκοπό: «για να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν συνειδητές επιλογές στον τρόπο ζωής, για να προωθήσουν τη καλοσύνη και τη συμπόνια για όλα τα έμβια όντα και για να ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση ​​για ένα βιώσιμο μέλλον.»

Στην διάρκεια του 2013, οι δυο δρομείς κατάφεραν το ακατόρθωτο: έτρεξαν μαζί όλη την Αυστραλία, 15.782 km, και ολοκλήρωσαν 365 μαραθώνιους σε 365 ημέρες στην Μελβούρνη την 31η Δεκεμβρίου του 2013. Την 1η Ιανουαρίου, 2014 η Janette και ο Alan έτρεξαν ένα ακόμα μαραθώνιο, τον 366ο (από την Μελβούρνη προς το Warrandyte) και έτσι κατέκτησαν το νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τους περισσότερους συνεχόμενους μαραθώνιους.Ο παραπάνω άθλος γίνεται ακόμη πιο συγκλονιστικός όταν ξεδιπλώνεται η προσωπική ιστορία της Janette. Το 2001 διαγνώστηκε με καρκίνο στο τελικό στάδιο και οι γιατροί της έδιναν περίπου ένα χρόνο ζωής. Στα 52 της, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά με ένα εγγόνι, δεν ήταν διατεθειμένη να δεχθεί αυτή την πρόγνωση. «Ζούσα με ένα πολύ υγιεινό τρόπο ζωής, ήμουνα βετζετέριαν για 25 χρόνια και φυτοφάγος (vegan) για τα τελευταία 15 χρόνια», εξηγεί η Janette. «Ήμουν επίσης εξαιρετικά δραστήρια σωματικά όλη μου τη ζωή, έτσι σοκαρίστηκα αρκετά με τη διάγνωση.»

Χωρίς χρονοτριβή η Janette άλλαξε την διατροφή της σε 100% ωμοφαγία και μέσα σε έξι μήνες η διάγνωση έδειξε ότι είχε θεραπευτεί. Δεν υπήρχε πλέον καμία ένδειξη καρκινικών κυττάρων στο σώμα της. Η θεραπεία τελείωσε, αλλά συνέχισε κανονικά από τότε την ωμοφαγία. Εξίσου σημαντικό όπως αναφέρει η Janette υπήρξε το γεγονός ότι εκείνους τους κρίσιμους έξι μήνες ήταν γεμάτη με αγάπη, γέλιο και πολλή υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους της.

Και με τον άθλο του 2013 - το ρεκόρ των μαραθωνίων που πέτυχαν -  η Janette και ο σύζυγός της μας δείχνουν ότι μια διατροφή με βάση τις ωμές φυτικές τροφές, τους επιτρέπει να είναι πιο υγιείς, σε πιο καλή φυσική κατάσταση και να έχουν απεριόριστη ενέργεια τώρα που είναι πάνω από 60 ετών από όση τα προηγούμενα χρόνια τους, ακόμη και όταν έτρεξαν όλη την Νέα Ζηλανδία 13 χρόνια πριν.

Μια συνηθισμένη καθημερινή τους διατροφή σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους (www.runningrawaroundAustralia.com) είναι η παρακάτω:

- Με το ξύπνημα και πριν ένα σύντομο τρέξιμο: 1 ποτήρι καθαρό νερό πηγής, μία μπανάνα.
- Πρωινό και μετά από ένα σύντομο τρέξιμο: Πράσινο smoothie (φρούτα, λαχανικά και νερό), πέντε ή παραπάνω μπανάνες.
- Μεσημεριανό: Είτε 20+ μανταρίνια, 10+ πορτοκάλια, ένα πεπόνι, ένα ανανά, πέντε ή παραπάνω μπανάνες και / ή άλλα φρούτα.
- Δείπνο: Είτε μια μεγάλη πράσινη σαλάτα με αλμυρά φρούτα. Ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθι, πιπεριά κ.λπ. ή ένα μεγάλο smoothie φρούτων, ή ένα μεγάλο φρούτο, όπως πεπόνι, παπάγια, ανανά, κλπ.
- Σνακ: Οποιοδήποτε φρούτο ή ένα φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων ή λαχανικών.
- Πριν από μια μεγάλη προπόνηση: 2 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι smoothie φρούτων, δύο έως πέντε μπανάνες.
- Στη διάρκεια μιας μεγάλης προπόνησης: νερό, χουρμάδες.
- Μετά από ένα μεγάλο τρέξιμο: Πρωινό συν επιπλέον φρούτα ειδικά μπανάνες.

Το 2013 η Janette κυκλοφόρησε το βιβλίο «RAW CAN CURE CANCER» (Η ωμοφαγία με φυτικές τροφές θεραπεύει τον καρκίνο) όπου μοιράζεται τις εμπειρίες της και το προσωπικό της ταξίδι.