13 December 2006

Η γνώση της διατροφής είναι ζωτικής σημασίας

Η διατροφή επηρεάζει αποφασιστικά την υγιεινή κατάσταση του οργανισμού μας όσο κανένας άλλος παράγοντας υγείας είτε αυτός λέγεται περιβάλλον, άσκηση, κληρονομικότητα ή στρες.


Ο οργανισμός μας είναι η βάση του εαυτού μας, της οντότητας μας, της προσωπικότητας μας. Οι σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας, αυτό που τελικά είμαστε ο καθένας από εμάς ως ξεχωριστό άτομο, όλα εδράζονται στον οργανισμό μας, στην φυσική υπόσταση μας.

Ότι τρώμε επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την χημεία του οργανισμού μας και κατ’επέκταση δημιουργεί θετική ή αρνητική ψυχολογια.

Η κακή ψυχολογία προέρχεται κυρίως από τη κακή κατάσταση του σώματος.

Όταν το σώμα κακοποιείται διατροφικά και είναι συνεχώς σε κατάσταση δυσφορίας και έντασης, όταν βασανίζεται συνεχώς από μικρές ή μεγαλές ενοχλήσεις, τότε αυτό έχει αντίκτυπο στη ψυχολογία του ατόμου.

Έτσι λοιπόν οι διατροφικές μας επιλογές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωντάνια, τη διάθεση και την ευεξία του οργανισμού μας.

Αλλά έχουν και ευρύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον πλανήτη γενικότερα.

Όταν ψωνίζουμε ένα προϊόν επιλέγουμε ανάμεσα:

- στη βιώσιμη, αειφόρο γεωργία ή τη συμβατική, μη βιώσιμη(δεν μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω γιατί μολύνει το έδαφος και τα νερά), χημική γεωργία

- στη φτώχεια και την πείνα για τους ανθρώπους του πλανήτη ή την ευημερία τους

- στη σκληρότητα απέναντι στα ζώα ή στον σεβασμό και την ηθική μεταχείριση τους

Η άγνοια και η διαστρεβλωμένη πληροφόρηση κατευθύνει τις αρνητικές επιλογές, διαιωνίζει την άσκοπη σκληρότητα και σφαγή των ζώων, προξενεί τη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η άγνοια τελικά σκοτώνει τους πάντες και τα πάντα γύρω μας.

Ως πότε θα βλέπουμε τους ανθρώπους γύρω μας να υποφέρουν άδικα;

Ως πότε θα αρρωσταίνουμε από εκφυλιστικές ασθένειες ή αλλιώς τις ασθένειες του πηρουνιού (όπως καρκίνος, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις,εγκεφαλικά κλπ);

Όλες αυτές οι ασθένειες ήταν ανύπαρκτες 100 χρόνια πριν. Σημερα είναι επιδημία.



Ήρθε ο καιρός να παραμερίσουμε τους μύθους και να δούμε την αλήθεια :

η διατροφή που μας επιβλήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μέσω της καταιγιστικής της προβολής από τη διαφήμιση αλλά και έμμεσα μέσα από κάθε άλλη πτυχή αυτής της κοινωνίας, μας δηλητηριάζει αργά και μας σκοτώνει.

Ζούμε ένα ολοκληρωτικό διατροφικό καθεστώς κρεατοφαγίας, γαλακτοκομικών και επεξεργασμένων τροφών που απορρίπτει κάθε άλλο τύπο διατροφής(βλέπε χορτοφαγία) αν όχι ως επικίνδυνο, τουλάχιστον ως υποδεέστερο.

Ευτύχως η επιστήμη αλλά και η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύουν περίτρανα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων στο κόσμο που είναι χορτοφάγοι και που μάλιστα ζουν υγιέστερα και περισσότερο από τους κρεατοφάγους.

Επιπλέον κατακλυζόμαστε από χιλιάδες επεξεργασμένα, τυποποιημένα, χωρίς θρεπτικά συστατικά προϊόντα, που είναι εύκολα διαθέσιμα παντού γύρω μας.

Η υποκατάσταση των φυσικών, πρωτογενών προϊόντων είναι προκλητική και πλήρης.

Αν μπορούσαν θα ήθελαν να τα εξαφανίσουν όλα τα φυσικά προϊόντα (αν και δε λέω κάνουνε φιλότιμες προσπάθειες να τα μεταλλάξουν) και να τρεφόμαστε αποκλειστικά με τα μη-τρόφιμα της βιομηχανίας διατροφής που όλα ανεξαιρέτως φρόντισαν να φέρουν τη ταμπέλα "φυσικα".

Η Φύση και κατ’επέκταση η πραγματική τροφή, εξωθήθηκαν στο περιθώριο και η διατροφική κακοποίηση του οργανισμού έχει φτάσει στα ύψη.

Και όμως μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε μια φρέσκια, φυσική, οργανική(βιολογική) διατροφή.



Σύμφωνα με τις πιό πρόσφατες επιστημονικές έρευνες οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε μόνο από τις 4 νέες ομάδες τροφίμων :

φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά.

Οι επιλογές όσον αφορά πιάτα και συνταγές από τις 4 αυτές κατηγορίες είναι πάμπολλες και φυσικά πολύ περισσότερες από αυτές της τρέχουσας, τυποποιημένης διατροφής.

Η φύση είναι ακόμα εδώ και μας προσκαλεί να την ξανα-ανακαλύψουμε και να αυτοσχεδιάσουμε.

Αποδεχτείτε τη πρόκληση και αυτοσχεδιάστε χορτοφαγικά.