22 February 2007


Φάτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο

(ΜΕΡΟΣ 2)



ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ SHINTANI

Ο Δρ Shintani, που είναι ιαπωνικής καταγωγής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαβάη. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα ηλικίας του, μεγάλωσε με την κατανάλωση κρεατικών και επεξεργασμένων τροφίμων. ¶ΑΑφότου μπήκε στο κολλέγιο, το βάρος του άρχισε να αυξάνεται. Όταν άρχισε τη νομική σχολή αυτός, όπως πολλοί Αμερικανοί, ήταν σίγουρα υπέρβαρος. Αισθανόταν επίσης βαρύς και στερούνταν την ενέργεια που έπρεπε να εφαρμόσει στις μελέτες του. Όλα άλλαξαν όταν τον έπεισε ένας φίλος να σταματήσει μια προφανή πηγή θερμίδων, τις τροφές φαστ φούντ, καθώς επίσης και τους λιγότερο προφανείς ενόχους των υψηλών θερμίδων: το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα αυγά. Σε μόλις λίγους μήνες, ο Shintani έχασε 13,5 κιλά, και αισθανόταν τέλεια. ¶ΑΑποφήτησε από την νομική σχολή υγιής και με καλή φυσική κατάσταση, αλλά βρήκε ότι ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο να μάθει περισσότερα για τη διατροφή από το να είναι δικηγόρος.


Το επόμενο φθινόπωρο, γράφτηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Χαβάης. Αν και αρίστευε στις σπουδές του, βαθμιαία συνειδητοποιούσε ότι ενώ μάθαινε πολλά για την παθολογία και τη θεραπεία της ασθένειας, λάμβανε πολύ λίγη γνώση για το πώς να μείνει υγιής αρχικά. Η διατροφή σχεδόν ποτέ δεν αναφερόταν στα μαθήματα του. Στα τέσσερα χρόνια της ιατρικής σχολής, ο
Shintani έκανε μόλις τρεις ώρες μάθημα στη διατροφή. Όχι τρεις διδακτικές ώρες, εξηγεί, τρεις πραγματικές ώρες. Για να ακολουθήσει μερικά από τα θέματα που δεν ήταν μέρος της κατάρτισής του στην ιατρική σχολή, γράφτηκε στο Χάρβαρντ για να σπουδάσει δημόσια υγεία και να ειδικευτεί στην προληπτική ιατρική. Ήταν ενώ ήταν στο Χάρβαρντ που αυτός άρχισε να ερευνά τις αιτίες της παχυσαρκίας. Ανέπτυξε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους στο οποίο οι συμμετέχοντες έχαναν βάρος τρώγοντας περισσότερη τροφή.

Ο Shintani επέστρεψε στη Χαβάη το 1987 αφού τελείωσε τις σπουδές του, και έστρεψε την προσοχή του στη θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με την διατροφή. Δύο χρόνια αργότερα έκανε πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες με το επαναστατικό του Χαβανέζικο σχέδιο απώλειας βάρους. Οι κ¶Οιάτοικοι της Χαβάης που είχαν χτυπηθεί με την παχυσαρκία και τα πολλά συνοδευτικά προβλήματα υγείας έριχναν τα κιλά με ευκολία. Μέχρι το 1993, ένα χρόνο μετά τη συζήτηση στη βιβλιοθήκη που είχε παρακολουθήσει η Ruth, ο Shintani είχε δημοσιεύσει το πρώτο σημαντικό βιβλίο του για το χάσιμο βάρους.


Στη δίαιτα Φάτε περισσότερο, ζυγίστε λιγότερο™, ο Shintani επεκτείνεται σε αυτό που είπε στο ακροατήριο της Ruth. Η κύρια ιδέα πίσω από το πρόγραμμά του είναι ότι μερικές τροφές σας κάνουν να κερδίζετε βάρος, και άλλες σας βοηθούν να το χάσετε. ο Δρ. Shintani ανέπτυξε τον δείκτη Φάτε περισσότερο (EMI) για να παρουσιάσει ποια τρόφιμα είναι ποια.


Η κλίμακα EMI του Shintani περιέχει πάνω από εκατό συνηθισμένες τροφές, και κάθε τροφή έχει έναν αριθμό δίπλα της. Ο αριθμός λέει πόσα κιλά κάθε τροφής χρειάζονται για να μας παράσχουν τις θερμίδες μιας ημέρας. Ο¶Ο Shintani ανακάλυψε ότι τα περισσότερα vegan τρόφιμα είναι σχεδόν παράλογα χαμηλά σε θερμίδες. Παραδείγματος χάριν, το EMI για τις πατάτες είναι 9,5, έτσι εάν τρώγατε μόνο πατάτες, θα έπρεπε να φάτε σχεδόν 4,5 κιλά για να πάρετε τις θερμίδες μιας πλήρους ημέρας. Δεκάδες vegan τροφές έχουν ακόμα υψηλότερο δείκτη EMI. Τα πορτοκάλια, τα πράσινα φασόλια, και η μελιτζάνα, παραδείγματος χάριν, έχουν EMI 15,6, 21,8, και 28,75. Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι με οποιαδήποτε από αυτά τα τρόφιμα είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσετε βάρος. Θα έπρεπε να φάτε σχεδόν 13,5 κιλά μελιτζάνες για να πάρετε τις θερμίδες μιας πλήρους ημέρας. Και μπορείτε να φάτε οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών των τροφών με υψηλό EMI και παρόλα αυτά να χάσετε το βάρος.


Μόλις χάσετε τα παραπάνω κιλά σας, άλλα vegan τρόφιμα είναι καλά για τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Το EMI για το ψωμί, τα ρεβύθια, και τα γιαμ είναι 4,7, 5,5 και 5,3, αντίστοιχα. Οι τιμές EMI των περισσότερων ζωικών τροφίμων, σε αντίθεση, είναι ο εφιάλτης αυτού που κάνει δίαιτα. Για τ¶Για τοο βούτυρο είναι 76, τη μαγιονέζα 77, το τυρί Cheddar 1,37, τη Μπολόνια 1,72, και το τηγανισμένο κοτόπουλο είναι 2,23. Με αυτά τα ζωικά τρόφιμα, δεν χρειάζεται να φάτε πολύ για να έχετε πάρει περισσότερες θερμίδες από τις ανάγκες του σωμάτος σας, και όταν αυτό συμβεί πιθανώς θα είστε ακόμα πεινασμένοι.


Οι τιμές EMI του Shintani είναι χρήσιμες στον προσδιορισμό των υψηλών σε θερμίδες τροφών για να τις αποφύγουμε, αλλά ένα λεπτομερές σύστημα μέτρησης θερμίδων δεν είναι απαραίτητο. Μόλις αλλάξουν οι διατροφικές σας συνήθειες, η φύση φροντίζει τα πράγματα, και το ένστικτο της πείνας σας γίνεται ο πιό αξιόπιστος μετρητής σας. Εφ' όσον εμμείνετε σε μια ισορροπημένη vegan διατροφή, το ρητό σας μπορεί να είναι: φάτε όταν είστε πεινασμένοι, σταματήστε όταν είστε πλήρεις. Η ευκολία και η απολαυστικότητα αυτής της δίαιτας είναι αυτά που τη κάνουν τη τελική διατροφή που θα πρέπει ποτε να υιοθετήσετε. Ολόκληρη η ιδέα, εξηγεί ο Shintani, είναι να κάνετε μια αλλαγή για τη ζωή.



ΤΥΡΙ Ή ΡΟΔΑΚΙΝΑ;

Το μέσο άτομο χρειάζεται 1,3 ως 1,8 κιλά τροφής κάθε ημέρα για να ικανοποιήσει την πείνα. Το μέσο άτομο χρειάζεται επίσης λιγότερες από 2.500 θερμίδες ημερησίως για να διατηρήσει ένα ιδανικό βάρος. Τα ζωικά τρόφιμα έχουν τις θερμίδες αλλά όχι τον όγκο που χρειάζεται για να αισθανθούμε ικανοποιημένοι, ενώ οι φυτικές τροφές μας επιτρέπουν να φάμε όσο θέλουμε - χωρίς τη κατανάλωση πρόσθετων θερμίδων.

ΤΥΡΙ CHEDDAR 2.500 θερμίδες ------------------- 630 γραμμάρια

ΖΑΜΠΟΝ 2.500 θερμίδες ------------------ 945 γραμμάρια

ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.500 θερμίδες ------- 990 γραμμάρια

ΚΑΦΕ ΡΥΖΙ 2.500 θερμίδες ------------------------------- 2 κιλά

ΜΗΛΑ 2.500 θερμίδες ------------------------------ 4,2 κιλά

ΚΑΡΟΤΑ 2.500 θερμίδες ---------------------------- 5,8 κιλά

ΡΟΔΑΚΙΝΑ 2.500 θερμίδες -------------------------- 7,5 κιλά