16 August 2007


Θέση της
Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης και
των Διαιτολόγων του Καναδά:

ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η θέση της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης και των Διαιτολόγων του Καναδά είναι ότι οι κατάλληλα σχεδιασμένες φυτοφαγικές διατροφές είναι υγιεινές, θρεπτικά επαρκείς, και παρέχουν οφέλη υγείας στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

Περίπου το 2,5% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 4% των ενηλίκων στον Καναδά ακολουθούν τις φυτοφαγικές διατροφές.

Ως φυτοφαγική διατροφή ορίζεται αυτή που δεν περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, ή πτηνά.

Το ενδιαφέρον για τη φυτοφαγία φαίνεται να αυξάνεται, με πολλά εστιατόρια και μαγειρία κολλεγίων να προσφέρουν φυτοφαγικά γεύματα σε κανονική βάση.

Έχει εμφανιστεί ουσιαστική αύξηση στις πωλήσεις τροφίμων ελκυστικών στους φυτοφάγους, και αυτά τα τρόφιμα εμφανίζονται σε πολλές υπεραγορές.

Αυτό το έγγραφο-θέση επανεξετάζει τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις βασικές θρεπτικές ουσίες για τους φυτοφάγους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊ'νης, του σιδήρου, του ψευδάργυρου, του ασβεστίου, της βιταμίνης D, της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β-2), της βιταμίνης Β-12, βιταμίνης Α, ν-3 λιπαρών οξέων (Ω3), και του ιωδίου.

Μια φυτοφαγική, συμπεριλαμβανομένης και της vegan (πλήρης φυτοφαγία) διατροφής, μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες συστάσεις για όλες αυτές τις θρεπτικές ουσίες.

Σε μερικές περιπτώσεις, η χρήση εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη στην κάλυψη των συστάσεων για μεμονωμένες θρεπτικές ουσίες.

Η καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή και οι άλλοι τύποι φυτοφαγικών διατροφών είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της εγκυμοσύνης, της γαλακτοπαραγωγής, της νηπιακής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας, και της εφηβείας.

Οι φυτοφαγικές διατροφές προσφέρουν διάφορα θρεπτικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένου λίπους, χοληστερόλης, ζωικών πρωτεϊνών καθώς επίσης και πιό υψηλών επιπέδων υδατανθράκων, φυτικών ινών, μαγνήσιου, καλίου, φολικού οξέος, και αντιοξειδοτικών όπως οι βιταμίνες C και E και τα φυτοχημικά.

Οι φυτοφάγοι παρουσιάζονται να έχουν χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος από τους μη φυτοφάγους, καθώς επίσης και χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από τις ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις. Οι φυτοφάγοι παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος, χαμηλότερη πίεση αίματος και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, και καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Αν και διάφορα ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα και θεσμικά προγράμματα σίτισης μπορούν να εξυπηρετήσουν τους φυτοφάγους, λίγα έχουν τρόφιμα κατάλληλα για τους vegans (πλήρως φυτοφάγοι) αυτή τη στιγμή.

Λόγω της ποικιλίας των διαιτητικών πρακτικών μεταξύ των φυτοφάγων, απαιτείται η ιδιαίτερη αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης των φυτοφάγων.

Οι επαγγελματίες διαιτητικής έχουν την ευθύνη να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν εκείνους που εκφράζουν ενδιαφέρον στην κατανάλωση μιας φυτοφαγικής διατροφής.

Μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των φυτοφάγων πελατών για τις πηγές τροφίμων συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, την αγορά και προετοιμασία των τροφίμων, και οποιωνδήποτε διαιτητικών τροποποιήσεων που μπορούν να είναι απαραίτητες για να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες.

Ο προγραμματισμός των διατροφικών επιλογών για τους φυτοφάγους μπορεί να απλοποιηθεί με τη χρήση ενός οδηγού τροφίμων που καθορίζει τις ομάδες τροφών και τις μερίδες σερβιρίσματος.


Περιοδικό της Α
μερικανικής Διαιτητικής Ένωσης (JADA). Ιούνιος 2003; Τόμος 103 - Σελίδες: 748-765.