06 August 2007


Τα
vegan εστιατόρια
εξαπλώνονται στην ΑμερικήΣτο εστιατόριο Sublime, υπάρχουν καταρράκτες που ρέουν αργά από παράθυρα 3 μέτρων σε μια χαμηλά φωτισμένη τραπεζαρία γεμάτη φοινικόδεντρα και πελάτες που επιλέγουν το χαβιάρι των $19 -- φτιαγμένο από φύκι, και όχι από αυγά ψαριών.

Κάποτε ήταν ένα δίκτυο βρώμικων, σκοτεινών καφέ. Σήμερα η χορτοφαγική και vegan εμπειρία σε μερικές πόλεις έχει ανθίσει στο ίδιο επίπεδο με την συμβατική αντίστοιχη της, έχοντας πλέον και αυτή την αξιολόγηση της Zagat (εταιρεία που κάνει δημοσκοπήσεις πελατών για εστιατόρια στις ΗΠΑ) και την πελατεία της από διασημότητες.

Υπάρχουν κάπου 1.000 με 1.200 χορτοφαγικά εστιατόρια στις ΗΠΑ, σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με επτά χρόνια πριν, σύμφωνα με τον Dennis Bayomi, πρόεδρο του VegDining.com, ενός δικτυακού οδηγού για χορτοφαγικά εστιατόρια.

Αυτή η άνθηση εν μέρει οφείλεται στις προόδους στο μαγείρεμα που επιτρέπουν στους σεφ να προετοιμάζουν τις πρωτεΐνες σαν το τόφου (προέρχεται από πήξη των φασολιών της σόγιας) με μια γεύση και υφή παρόμοια με το κρέας. Μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με το τέμπε (tempeh), το οποίο προέρχεται από την ζύμωση των φασολιών σόγιας με μια πιό κοκκώδη υφή, και το σέϊταν (seitan), που είναι συμπυκνωμένη γλουτένη σταριού.

Οι ειδικοί αποδίδουν επίσης την άνοδο σε μια διευρυνόμενη ποικιλία παγκοσμίως, όπου τα χορτοφαγικά πιάτα δεν παραπέμπονται πλέον στο πίσω μέρος των μενού, αλλά έχουν γίνει οι σπεσιαλιτέ των κυρίων πιάτων.

¶¶¶Το εστιατόριο Candle 79 στην Νέα Υόρκη έχει βρει μια κερδοφόρα θέση μεταξύ των καλοφαγάδων που αγαπούν τα φυτικά γεύματα. Ο Paul McCartney, η Alicia Silverstone και ο Woody Harrelson είναι όλοι τους τακτικοί πελάτες, είπε ο ιδιοκτήτης Bart Potenza.
Έχουνπουλήσει 3 εκατομμύρια vegan γεύματα τα προηγούμενα 20 χρόνια και κάνουν περίπου $3 εκατομμύρια τζίρο ετήσιως, σερβίροντας seitan picatta με σάλτσα κάπαρης με λεμόνι και tempeh με ψημένη πιπεριά και πουρέ γλυκοπατάτας.

¶¶Η Nanci Alexander, ιδιοκτήτης του Sublime, δεν έχει κάνει κέρδος από το άνοιγμα το 2003. Το ενεργό στέλεχος για τα δικαιωμάτα των ζώων δεν έχει καμία εμπειρία στον κλάδο των εστιατορίων, και λέει ότι άνοιξε το Sublime μόνο και μόνο για να βοηθήσει τους κρεατοφάγους να σταματήσουν το κρέας. Όλες οι εισπράξεις, εάν υπάρχουν, πηγαίνουν στο Ίδρυμα δικαιωμάτων των Ζώων της Φλώριδας(ARFF).

"Δεν μπορούν να σταματήσουν εάν δεν έχουν την επιλογή να πάνε κάπου," λέει. "Σκέφτηκα, πώς αλλιώς θα μπορούσα να βοηθήσω τα ζώα;"

ΠΗΓΗ:
The Associated Press April 30, 2007
............................................
Συγκριτικά η πραγματικότητα για τους Έλληνες χορτοφάγους είναι απογοητευτική αφού σήμερα εν έτει 2007 δεν έχουν την επιλογή ενός αμιγώς χορτοφαγικού εστιατορίου που θα ικανοποιεί άνετα, ποιοτικά και πλήρως τις προτιμήσεις τους.

Γιατι πραγματικά είναι ότι χειρότερο να βγαίνεις για φαγητό και να ψάχνεις μάταια στους καταλόγους για χορτοφαγικά
πιάτα ή να πρέπει να μπαίνεις στο κόπο να εξηγείς κάθε φορά τι να σου ετοιμάσουν στα συμβατικά εστιατόρια.

Κάποτε υπήρχε το
Eden στη Πλάκα, αλλά έκλεισε. Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Αθήνα υπάρχει το εστιατόριο Δίαυλος στο Κουκάκι, στο πεζόδρομο Δράκου 9, το οποίο δεν είναι αμιγώς χορτοφαγικό, αλλά έχει μια ικανοποιητική ποικιλία από χορτοφαγικά και vegan πιάτα.

Πρόσφατα μάλιστα επισκεφτήκαμε το Δίαυλο και μείναμε ικανοποιημένοι τόσο από τη κουζίνα του, όσο και από τις τιμές του.

Ευελπιστούμε να ανοίξουν σύντομα περισσότερα χορτοφαγικά εστιατόρια στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες πόλες της Ελλάδος, αν δεν υπάρχουν ήδη λόγω τουρισμού και καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες τους να έρθουν σε επαφή με την Οργάνωση μας για να συνταχθεί ένας πρώτος κατάλογος.

Για λόγους σύγκρισης τιμών δείτε το μενού του
SUBLIME, του υπερπολυτελούς vegan εστιατορίου στην Φλώριντα, που αναφέρεται στο άρθρο. Όπως θα παρατηρήσετε οι τιμές είναι πολύ προσιτές για εστιατόριο υψηλής κατηγορίας που σερβίρει μόνο βιολογικά προϊόντα.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ SUBLIME