11 October 2007

ΓΙΝΕ VEGAN

ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΔΡOΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛH ΥΓΕIΑ

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

συστάσεις:
Μειώστε την κατανάλωση συντηρημένου και κόκκινου κρέατος.
Αυξήστε τη λήψη ινών και καλίου από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πλήρη δημητριακά. Κόψτε τη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών (συνήθως από το γάλα και το κρέας) από τον τωρινό βρετανικό μέσο όρο του περίπου 14% σε λιγότερο από 10% με τη μείωση της κατανάλωσης λίπους από τα γαλακτοκομικά και το κρέας. Περιλάβετε τα υγιεινά λίπη, όπως λινέλαιο ή κανναβέλαιο.

Ποια τρόφιμα είναι υψηλά σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, και δεν έχουν καμία ίνα;

Μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν το ένα τρίτο της πρόσληψης των κορεσμένων λιπαρών στη Βρετανία. Το λίπος του κρέατος, ιδιαίτερα του βόειου κρέατος, είναι επίσης ιδιαίτερα κορεσμένο. Τα αυγά είναι η πιό συγκεντρωμένη πηγή χοληστερόλης. Μόνο οι φυτικές τροφές παρέχουν ίνες.

Τα ζωικά τρόφιμα εγκυμονούν κάποιους άλλους κινδύνους;

Ναι. Είναι υπεύθυνα για 90% όλων των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης. Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια έχει οδηγήσει σε πάνω από εκατό θανάτους ήδη. Είναι καθαρά θέμα τύχης που δεν έχει οδηγήσει σε εκατομμύρια θανάτων.
Ma δεν χρειαζόμαστε τα ζωικά τρόφιμα για την πρωτεϊ'νη;
Όχι. Μπορούμε εύκολα να ικανοποιήσουμε όλες τις πρωτεϊνικές ανάγκες μας από τα φυτά, ιδιαίτερα όσπρια, λαχανικά, κελυφωτούς καρπούς και δημητριακά.

Τι γίνεται με το ασβέστιο και το σίδηρο;

Το ασβέστιο βρίσκεται σε πολλά φυτικά τρόφιμα, αλλά ιδιαίτερα στα πράσινα λαχανικά που παρέχουν επίσης τα προστατευτικά για τα κόκκαλα κάλιο και βιταμίνη Κ. Μια διατροφή βασισμένη σε πλήρεις φυτικές τροφές είναι πλούσια σε κάλιο, που μειώνει τις απώλειες ασβεστίου από τα κόκκαλα.
Επαρκή ποσά σιδήρου βρίσκονται στα περισσότερα φυτικά τρόφιμα και η απορρόφησή του ωθείται από τα υγιή επίπεδα βιταμίνης C από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τι γίνεται με τη βιταμίνη B12;

Η βιταμίνη B12 προέρχεται από τα βακτηρίδια. Οι Vegans που παίρνουν επαρκή ποσά B12 είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν ανεπάρκεια B12 από τους ηλικιωμένους κρεατοφάγους, οι οποίοι χάνουν συχνά τη δυνατότητα να απορροφήσουν τη B12 από το κρέας. Για να προωθηθεί η βέλτιστη υγεία, στο σύγχρονο αποστειρωμένο κόσμο μας είναι σημαντικό να παίρνουμε τουλάχιστον τρία μικρογραμμάρια B12 ανά ημέρα από ενισχυμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα.

Μπορεί κάποιος να ζήσει μόνο με φυτική διατροφή;

Ναι. Όλες οι θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε μπορούν να ληφθούν από τα δημητριακά, τα φασόλια και τα μπιζέλια, τους κελυφωτούς καρπούς και τους σπόρους, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα ενισχυμένα τρόφιμα. Οι Vegan διατροφές χρησιμοποιούνται από τους αθλητές στην προπόνηση με ξεχωριστή επιτυχία.

Πηγή: Vegan Society