Οι εκθέσεις από τα διάφορα παρακλάδια του ΟΗΕ έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που δεν φαίνεται να αλλάζει είναι το σκεπτικό τους.
Τον Νοέμβριο του 2006 είχαμε την έκθεση του Οργανισμού Τροφής και Γεωργίας(FAO) του ΟΗΕ, στην οποία αφού διαπιστώνονταν η έκταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων λόγω της κτηνοτροφίας, προτείνονταν όχι το αυτονόητο(η αλλαγή της διατροφής των ανθρώπων σε φυτική ή έστω η μείωση της κατανάλωσης των ζωικών προϊόντων) αλλά η αλλαγή της διατροφής των ζώων για να μην παράγουν μεθάνιο.
Τον Ιούνιο του 2010 έχουμε την έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), στην οποία γίνεται εκ νέου σύντομη αναφορά στην τεράστια περιβαλλοντική επίπτωση της κτηνοτροφίας αλλά και πάλι τίποτε αξιόλογο από την άποψη των προτάσεων αντιμετώπισης και λύσης των προβλημάτων.
Είναι θετικό που οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναγνωρίζουν επιτέλους αυτό που επί δεκαετίες έχει επισημάνει το βίγκαν κίνημα αλλά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για να υπάρχουν προηγείται κάτι άλλο που τις δημιουργεί και αυτό έχει όνομα: εκμετάλλευση των ζώων.
Αλλά η λέξη εκμετάλλευση των ζώων, όπως άλλωστε και η λέξη βίγκαν είναι άγνωστες στον ΟΗΕ και επομένως δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο του εκθέσεων του.
Μόνο στην σελίδα 84 της έκθεσης πολύ δειλά αναφέρεται: "Οι επιπτώσεις από τη γεωργία/κτηνοτροφία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά λόγω της αύξησης του πληθυσμού, η οποία αυξάνει την κατανάλωση των ζωικών προϊόντων. Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα(πετρελαιοειδή), είναι δύσκολο να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις: οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Η ουσιαστική μείωση των επιπτώσεων θα ήταν δυνατή μόνο με μια ουσιαστική παγκόσμια αλλαγή στην διατροφή, μακριά από τα ζωικά προϊόντα."
Σε μια έκθεση 112 σελίδων γίνεται μόνο η παραπάνω χλιαρή υπόθεση. Δεν υπάρχει η βούληση ούτε και η τόλμη για μια έστω προτροπή προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αλήθεια γιατί για ένα τέτοιο μείζον ζήτημα ο οργανισμός είναι τόσο άβουλος και συγκρατημένος ενώ σε άλλες περιπτώσεις (βλέπε γρίπη των χοίρων) αποδεικνύεται υπερδραστήριος και δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο;
Τελικά ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν οι εκθέσεις του; Μήπως να διαχειριστούν το πρόβλημα προς όφελος αυτών που το δημιουργούν;
Όπως και να έχει το πράγμα, το σκεπτικό των εκθέσεων είναι ανθρωποκεντρικό και σπισιστικό και σίγουρα όχι βιοκεντρικό. Επιζητά μια προστασία του περιβάλλοντος και μια διαχείριση των πόρων όχι για τα άλλα είδη αλλά μόνο για τον άνθρωπο, υπονοώντας φυσικά την περιφρούρηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Το βίγκαν κίνημα γνωρίζει πολύ καλά ότι οι τεχνοκρατικές εκθέσεις και λύσεις στα πλαίσια του τρέχοντος συστήματος της εκμετάλλευσης των ζώων δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν αποτελούν τμήμα μιας συνολικής βιοκεντρικής θεωρίας όπως είναι ο veganism και επιπλέον γιατί δεν υπολογίζουν αυτούς οι οποίοι υφίστανται της συνέπειες των επιλογών μας(τα ζώα).
Και βέβαια το βίγκαν κίνημα γνωρίζει εξίσου καλά ότι η υπόθεση της κατάργησης της εκμετάλλευσης των ζώων είναι δική του υπόθεση και όχι των τεχνοκρατών.
«Εάν το vegan ιδανικό της μη-εκμετάλλευσης υιοθετούνταν γενικά, αυτό θα ήταν η μέγιστη ειρηνική επανάσταση που έγινε ποτέ, καταργώντας απέραντες βιομηχανίες και καθιερώνοντας νέες για το καλύτερο συμφέρον και των ανθρώπων και των ζώων.»
Donald Watson
Ιδρυτής της Vegan Society και εμπνευστής της λέξης Vegan
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται στο http://veganism-now.blogspot.com/ έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Το http://veganism-now.blogspot.com/ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.