18 July 2010

Εφαρμόζοντας μη βίαιη άμεση δράση


Ο Veganism είναι ένας τρόπος ζωής που αποκλείει όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, και βαναυσότητας, προς τα ζώα, και περιλαμβάνει τον σεβασμό για τη ζωή. Η εφαρμογή του αναφέρεται  στην πρακτική του να ζει ο άνθρωπος  με τα προϊόντα του φυτικού  βασιλείου αποκλείοντας τη σάρκα, τα ψάρια, τα πτηνά, τα αυγά, το μέλι, το ζωικό γάλα και τα παράγωγά του, και ενθαρρύνει τη χρήση εναλλακτικών λύσεων για όλα τα προϊόντα που προέρχονται πλήρως ή εν μέρει από τα ζώα.
 – The Vegan Society

Πρέπει να αρνηθούμε να περιμένουμε μέχρι ο εγκληματίας να αφυπνιστεί  στην αίσθηση της αδικίας του. Δεν πρέπει, από τον φόβο να υποφέρουμε εμείς ή άλλοι, να παραμείνουμε συμμετέχοντες σε αυτήν. Αλλά πρέπει να καταπολεμήσουμε το κακό με το να πάψουμε να βοηθάμε τον εγκληματία άμεσα ή έμμεσα.
- Μ. Κ. Gandhi


Ο Veganism είναι μια αρχή που απαιτεί την άμεση απόρριψη της χρήσης και της εκμετάλλευσης όλων των ζώων, όσον είναι ανθρώπινα πρακτικό. Κατά συνέπεια, στην πράξη, η αρχή του veganism οδηγεί στη μη βίαιη άμεση δράση.

Όταν εφαρμόζουμε τον veganism συμμετέχουμε σε μια πραγματική, άμεση και συγκεκριμένη μορφή κατάργησης (της εκμετάλλευσης). Κάθε ένας από μας που αγκαλιάζει ειλικρινά έναν vegan τρόπο ζωής σέβεται άμεσα τα δικαιώματα των άλλων ζώων μέσω των καθημερινών ενεργειών του. Γινόμαστε κυριολεκτικά η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.

Η εφαρμογή του veganism μας δίνει επίσης μια αίσθηση για το πώς οι καθημερινές ενέργειές μας αφορούν τα άλλα ζώα. Όχι μόνο αποκτούμε επίγνωση της δύναμής μας, αλλά σεβόμαστε τη δύναμη των μη ανθρώπων να ελέγχουν τις ζωές τους. Καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε ότι προέρχεται από τους οργανισμούς άλλων ζώων, ούτε να φοράμε το δέρμα, τη γούνα ή την τρίχα τους. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των άλλων ζώων να ζήσουν την ζωή με τους δικούς τους όρους, και όχι για την ανθρώπινη ψυχαγωγία ή την επιστημονική έρευνα. Σαν μέρος της καθημερινής ζωής μας, ο veganism αποδεικνύει συνεχώς σε μας ότι το ιδανικό της μη-εκμετάλλευσης είναι δυνατό.

Σαν μια μορφή άμεσης δράσης, ο veganism βάζει τη δύναμη στα χέρια μας, σε αντιδιαστολή με το να στηριζόμαστε σε θεσμούς, όπως η βιομηχανία ή η κυβέρνηση, για να κάνουν την αλλαγή. Κατά αυτόν τον τρόπο, αλλάζουμε τη σχέση της δύναμης. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το νομοθετικό σώμα ή τις διοικήσεις των εταιρειών να κάνουν το σωστό πράγμα, επειδή χρησιμοποιούμε τη δύναμή μας για να προωθήσουμε την αλλαγή άμεσα.


Ο Veganism αλλάζει επίσης τη σχέση της δύναμης μεταξύ των ανθρώπων και των μη ανθρώπινων ζώων. Σαν άνθρωποι, είμαστε μέλη της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την εκμετάλλευση των άλλων ζώων, αλλά μέσω της πρακτικής του veganism αλλάζουμε αυτήν την σχέση. Ο Donald Watson το αναγνώρισε αυτό όταν δήλωνε ότι οι vegans πιστεύουν ότι "εάν πρόκειται να γίνουμε αληθινοί απελευθερωτές των ζώων πρέπει να αρνηθούμε απολύτως την παραδοσιακή και ματαιόδοξη τοποθέτησή μας ότι έχουμε το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούμε για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας."

ΠΗΓΗ:  The Vegan Ideal