24 August 2011

Ζώα και κάπνισμα


Οι καπνοβιομηχανίες κρύβονται πίσω από τα πειράματα σε ζώα για δεκαετίες, προσπαθώντας να ξεχάσουν ότι όλα όσα ξέρουμε για τον καρκίνο των πνευμόνων και άλλες σχετικές με το κάπνισμα ασθένειες έχουν προέλθει από τις ανθρώπινες επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες, και όχι από τα ζωικά πειράματα.

Παρόλο που ο Αμερικανικός ομοσπονδιακός νόμος δεν απαιτεί τα προϊόντα καπνού να δοκιμάζονται στα ζώα και παρόλο που τα πειράματα καπνίσματος στα ζώα είναι παράνομα στη Μεγάλη Βρετανία από το 1997, χιλιάδες ζώα κρατούνται ακόμα υπό περιορισμό, όπως οι μάσκες καπνού και μηχανισμοί ακινητοποίησης του σώματος και υποβάλλονται σε φρικιαστικά πειράματα κάθε χρόνο.

Αυτή τη στιγμή, στο περιφερειακό ερευνητικό κέντρο Πρωτευόντων Θηλαστικών του Όρεγκον (ORPRC), έγκυοι πίθηκοι κρατιούνται σε μικρά, μεταλλικά κλουβιά, και τα έμβρυά τους εκτίθενται στη νικοτίνη. Ο πειραματιστής της ORPRC Eliot Spindel, ο οποίος χρηματοδοτείται από την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ κυβέρνηση, αναγνωρίζει ότι "τα επιβλαβή αποτελέσματα του καπνίσματος για τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι όλα πάρα πολύ καλά τεκμηριωμένα." Παρόλα αυτά η πενταετής μελέτη του, κατά τη διάρκεια της οποίας θα σκοτώσει τα μωρά των πιθήκων και θα τεμαχίσει τους πνεύμονές τους, χρηματοδοτείται (με τα χρήματα φορολογούμενων) για όλο το 2004.

Αυτό είναι ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα των σκληρών και απολύτως περιττών
πειραμάτων. Οι πειραματιστές έχουν πάρει μεγάλες επιχορηγήσεις από την Philip Morris, από κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Οργάνωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) και εθνικά ιδρυμάτα υγείας για να εκθέσουν τα ζώα στη νικοτίνη, να τα αναγκάσουν να εισπνεύσουν τον καπνό και να τα εθίσουν στον καπνό -- μια ουσία που κανονικά δεν θα συναντούσαν ποτέ ή θα ανέπενεαν εάν τα είχαν αφήσε στην ησυχία τους.

 
 Άλλα παραδείγματα πειραμάτων καπνίσματος στα ζώα περιλαμβάνουν:
· Κάνουν τρύπες στους λαιμούς των λαγωνικών(ράτσας Beagles) μέσω των οποίων τα σκυλιά αναγκάζονται να αναπνεύσουν συγκεντρωμένο τον καπνό τσιγάρων για ένα χρόνο.
· Παρεμβολή ηλεκτροδίων στα πέη των σκυλιών για να μετρήσουν την επίδραση του καπνού των τσιγάρων στη σεξουαλική απόδοση.
· Δένουν μάσκες στα πρόσωπα των αρουραίων και των πιθήκων και τους ακινητοποιούν μόνιμα για να τους αναγκάσουν να αναπνεύουν τον καπνό των τσιγάρων συνεχώς.
· Καταναγκάζουν τα σκυλιά να είναι εκτεθειμένα σε μηχανικούς εξαεριστήρες και να είναι χρόνια εκτεθειμένα στον καπνό.
· Δένουν τους μακάκους σε καρέκλες που φέρουν συσκευές παγίδευσης του κεφαλιού και τους εκθέτουν στη νικοτίνη και την καφεϊ'νη για να δουν πώς η καφεϊ'νη και η νικοτίνη έχουν επιπτώσεις στην αναπνοή.

Μέσω των συνεχών πειραμάτων στους αρουραίους, τα ποντίκια, τα χάμστερ, τα αρνιά, τα σκυλιά, τις γάτες, τους πιθήκους, και άλλα ζώα, προσπαθούν να αποδείξουν ή, ακόμη πιο ανησυχητικά, να ανασκευάσουν, αυτό που είναι ήδη γνωστό από την ιατρική κοινότητα ότι ισχύει για τους ανθρώπους, δηλ. ότι:
  • Το κάπνισμα προκαλλεί καρκίνο των πνευμόνων, του λάρυγγα, της γλώσσας, των σιελογόνων αδένων, του στόματος, του φάρυγγα, και του οισοφάγου
  • Το κάπνισμα συμβάλλει στον καρκίνο της κύστης, των νεφρών, του πάγκρεατος, του στομάχου, και του τραχήλου
  • Το κάπνισμα συμβάλλει στην καρδιαγγειακή πάθηση και τις στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις
  • 50 - 55% όλων των εγκεφαλικών στις ΗΠΑ αποδίδονται άμεσα στο κάπνισμα.
  • Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βλάπτει τα μωρά.
  • Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία πνευμονικήςασθένειας και θανάτου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας παρεμποδιστικής πνευμονικής πάθησης, του άσθματος, της γρίπης, και της πνευμονίας
  • Το κάπνισμα χαμηλώνει τη γενική αντίσταση του σώματος στην ασθένεια
· Η νικοτίνη είναι εθιστική.

Παρόλα αυτά τα πειράματα συνεχίζονται.
Εκατομμύρια δολάρια, εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ζωών...
Φανταστείτε αυτά τα χρήματα να ξοδεύονταν στην εκπαίδευση, σε υπηρεσίες υγείας, ή σε προγράμματα θεραπείας εθισμού φαρμάκων για τις έγκυες γυναίκες, αντί για τα σκληρά πειράματα στα ζώα. Φανταστείτε το καλό που θα μπορούσε να γίνει.

Αυτά τα μικρόσωμα σκυλάκια ράτσας beagle
χρησιμοποιούν στα πειράματα.

.................

Σημείωση: Η σελίδα-πηγή αυτού του άρθρου (http://www.smokinganimals.com/sa-fcent.html) έχει καταργηθεί