15 January 2012

Εξελίσσομαι!

εξελίσσομαι: 1.(παθ.) υφίσταμαι αλλαγές που οδηγούν σε μετασχηματισμό
                     2.(παθ.) μεταβάλλομαι βαθμιαία προς το καλύτερο

Ένα ρήμα και μια έννοια δυναμική, με πλούσια, θετική και καίρια σημασία για την συγκυρία μας, στην οποία ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει τον αποφασιστικό ρόλο για την αλλαγή της ολοένα εντεινόμενης κακής κατάστασης.

Το βάρος πέφτει στον καθένα από εμάς και στην δική μας εξέλιξη προς την σωστή κατεύθυνση αφού ο ανθρώπινος παράγοντας έχει αναρριχηθεί στην απόλυτη πλέον εξουσία του πλανήτη και οι πράξεις του είναι εκείνες που θα κρίνουν την έκβαση των πραγμάτων.

Όμως ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι ενιαίος όσο και αν στην συγκυρία αυτή έχει την μορφή ενός κυρίαρχου ρεύματος που πάει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πολύ σχηματικά ο ανθρώπινος παράγοντας διαχωρίζεται στις δυο γενικές ομάδες: αυτών των λίγων που ηγούνται και κατευθύνουν το κυρίαρχο ρεύμα και αυτών των πολλών που καθοδηγούνται ή καλύτερα παρασύρονται από αυτό.

Αυτό είναι το βασικό μας δεδομένο, ότι δηλαδή γεννιόμαστε, ζούμε και λειτουργούμε σε μια εξ ορισμού λανθασμένη, καταπιεστική δομή η οποία μας προγραμματίζει με βάση τα δικά της συμφέροντα και σχέδια, τα οποία όπως, όλο και καθαρότερα, φαίνεται, είναι εχθρικά για την ζωή.

Οπότε το «εξελίσσομαι» σημαίνει ότι πρέπει να βγω και να απελευθερωθώ από την κουλτούρα του θανάτου αυτού του συστήματος και να βρω την κουλτούρα σεβασμού της ζωής και να ενταχθώ σ΄ αυτήν.

Εξελίσσομαι σημαίνει δεν μένω άλλο στάσιμος στα ίδια και τα ίδια, στους ίδιους μύθους και στα ίδια ψέματα. Σημαίνει ότι παύω να κάνω τα στραβά μάτια και να αποφεύγω να τοποθετηθώ επί της ουσίας και ότι πάω στη ρίζα του προβλήματος για να κάνω το μεγάλο undo.

Δηλαδή την μεγάλη αναίρεση όλου αυτού του κακού που έχουν ως συνέπεια οι πράξεις μου όταν κατευθύνονται από το κυρίαρχο ρεύμα της αδιαφορίας για την ζωή. Γιατί το κακό είναι μεγάλο και η αποσύνδεση είναι επίσης μεγάλη.


Εξελίσσομαι σημαίνει ότι παύω να είμαι παγιδευμένος στο κυρίαρχο ρεύμα και κάνω την πιο επαναστατική πράξη που αυτό προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο και μέσο: αντιμετωπίζω την ζωή ως ζωή και επανευθυγραμμίζομαι με την αξία της περιεκτικής δικαιοσύνης για όλους.

Γιατί μόλις αποκατασταθεί η αξία της ζωής και αυτή αντιμετωπίζεται με δικαιοσύνη, αναιρείται αυτόματα όλο το αυθαίρετο πλέγμα αντιλήψεων που στήριζε την καταπίεση και την κακοποίηση της ζωής και το κυρίαρχο ρεύμα έχει τελειώσει.

Το κάλεσμα της συγκυρίας λοιπόν είναι, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του σώματός μας και του οικοσυστήματος που φιλοξενούμαστε και ζούμε αλλά και τις συνέπειες της τρέχουσας διατροφής μας, να εξελιχθούμε και να ενταχθούμε σε ένα νέο ρεύμα που ήδη διαμορφώνεται και να το κάνουμε κυρίαρχο. Αυτό το νέο ρεύμα της εξέλιξης λέγεται veganism και είναι η γέφυρα που μας ενώνει με την κουλτούρα του σεβασμού της ζωής, τη μόνη που αρμόζει στον πλανήτη της ζωής.

Το κάλεσμα του veganism είναι η μεγάλη προσδοκία και η μεγάλη ελπίδα και γι αυτό σήμερα ακούγεται από όλο και περισσότερες φωνές. Και σύμφωνα με μία από αυτές, αυτήν της οργάνωσης EVOLVE! Campaigns (καμπάνιες ΕΞΕΛΙΞΟΥ!) ο veganism είναι πραγματικά η μόνη ελπίδα για το μέλλον του κόσμου μας. Το γιατί απαντάται όσο πιο απλά γίνεται στο βίντεο τους Γιατί vegan που ακολουθεί.





Μερικές αφίσες από τις καμπάνιες της EVOLVE!