23 April 2014

Η άγνοια που μας θέλουν να έχουμε για τις συνέπειες της διατροφής με ζωικά «προϊόντα»Η διατροφή με την λεηλασία της ζωής των ζώων που επιβλήθηκε στις δυτικές πρώτα κοινωνίες και τώρα εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο κόσμο, μια διατροφή που μονοπωλείται από τα λεγόμενα «ζωικά προϊόντα», είναι πλήρως ασύμβατη με τους νόμους της Γης και γι αυτό μη βιώσιμη. Κάτι τέτοιο είναι προφανέστατο για την βιομηχανική εκτροφή ζώων η οποία ξεκίνησε σε μαζική κλίμακα από την δεκαετία του 1970 και ήδη έχει φέρει τον πλανήτη στο χείλος της οικολογικής καταστροφής, όμως δεν είναι το ίδιο προφανές για την μικρού μεγέθους εκτροφή σε επίπεδο οικογενειακής φάρμας. Αυτού του είδους η εκτροφή επιχειρείται το τελευταίο διάστημα να εμφανιστεί ως κάτι αθώο και φυσικό και συνεπώς ως κάτι δήθεν βιώσιμο. Μόνο που στην πραγματικότητα δεν είναι και η προβολή μιας ειδυλλιακής εικόνας ζώων που βόσκουν σε λιβάδια και τρέφονται με χορτάρι ουσιαστικά προωθείται για να ξεπλύνει ολόκληρη τη βιομηχανία και να συνεχίσει τη ψευδαίσθηση και τη βολική άγνοια του κοινού στο μοντέλο της διατροφής με ζωικά που αν δεν τερματιστεί άμεσα, πολύ σύντομα θα μπλοκάρει πλήρως το ευρύτερο οικοσύστημα του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση της ζωής στη Γη.

Μια από τις φωνές που προσπαθούν να γκρεμίσουν τον νέο αυτό μύθο, είναι αυτή του Δρ. Ρίτσαρντ Οπενλάντερ (Dr. Richard A. Oppenlander), ο οποίος πέρα από το ηθικό κομμάτι της αδικίας προς τα δισεκατομμύρια μη ανθρώπινα ζώα που «καταβροχθίζει» το τρέχον διατροφικό μοντέλο κάθε χρόνο, μιλά κυρίως γι αυτό που ονομάζει «Παγκόσμια Εξάντληση».

Μιλάει δηλαδή για την κατασπατάληση και την μονοπώληση των πεπερασμένων πόρων του πλανήτη (έδαφος, νερό, οικοσυστήματα, δάση, ωκεανοί, βιοποικιλότητα, πετρέλαιο, κλπ) σε μια αδιέξοδη πρακτική εκτροφής ζώων (είτε εργοστασιακή είτε οικογενειακή) για να καλυφθούν δήθεν οι διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, όταν η πρακτική αυτή δίνει 9 φορές λιγότερη τροφή από τους πόρους που χρειάστηκε ως εισροή (ο νόμος του 10% του οικοσυστήματος, όπου το 90% της ενέργειας δεν περνάει στο επόμενο τροφικό πεδίο αλλά χάνεται για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των οργανισμών).

 Με ελληνικούς υπότιτλους
…..

Το 30% του εδάφους της Γης σήμερα χρησιμοποιείται για τη γεωργία και το 70% αυτού του εδάφους για την κτηνοτροφία. Η εκτροφή ζώων δηλαδή χρησιμοποιεί το 21% του εδάφους της Γης για εκτροφή-παραγωγή ζώων, μια δραστηριότητα μη αναγκαία για τον άνθρωπο και την επιβίωσή του στον πλανήτη.

Πρόκειται για μια ματαιότητα (από ένα εφήμερο σύστημα με συγκεκριμένη ατζέντα ελέγχου των ανθρώπων μέσα από την διατροφή) η οποία ανακατεύεται κυριολεκτικά εκεί που δεν πρέπει και παρεμβαίνει στις πιο ζωτικές λειτουργίες και νόμους του οικοσυστήματος. Η ματαιότητα αυτή ορμώμενη από την «εξημέρωση» των ζώων που άρχισε 10 χιλιάδες χρόνια πριν, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και από ένα ανθρώπινο είδος που δεν είχε τη γνώση που έχουμε σήμερα, διενεργεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στο οικοσύστημα μέχρι τελικής πτώσης, επιμένοντας στη πλάνη και στην ανωμαλία της «εξημέρωσης».

Και είναι ανωμαλία γιατί πουθενά η Φύση δεν στερεί την ελευθερία κανενός πλάσματος. Όμως εδώ και 10 χιλιάδες χρόνια το κατώτερο κομμάτι του ανθρώπινου είδους (που κατάφερε να κυριαρχεί) προσπαθεί να καταλύσει αυτόν τον θεμελιώδη νόμο του οικοσυστήματος, και αυτόν που για δισεκατομμύρια χρόνια του έχει επιτρέψει να υπάρχει και να εξελίσσεται. Αντί της συμπόρευσης με την ροή της ελευθερίας του οικοσυστήματος, η «εξημέρωση» μας κληροδότησε μια παρασιτική δομή-έκτρωμα που εμμένει στη ματαιότητα της υποδούλωσης και της καταπίεσης πρώτα των ζώων και κατ’ επέκταση και των ανθρώπων.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η αναπαραγωγή ζώων δεν είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα, ένα επάγγελμα, ή μια βιομηχανία όσο και αν θεωρείται τώρα ως τέτοια (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται τώρα σε αυτή τη πρακτική θα πρέπει να μείνουν άνεργοι – απλά ότι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μπορούν να υπηρετήσουν τον πλανήτη και την κοινωνία αλλάζοντας τομέα και με εργασία που θα είναι πραγματικά ωφέλιμη και αειφόρος). Η αναπαραγωγή των ζώων είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του Μητρικού Οικοσυστήματος αφού μόνο αυτό μπορεί να δημιουργεί και να αναπαράγει ζωή γιατί μόνο αυτό ξέρει να κρατά την ισορροπία των επιμέρους οικοσυστημάτων (τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα η οποία μπορεί να υποστηρίξει ορισμένο αριθμό ζώων). Ο άνθρωπος δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αναλάβει να αναπαράγει ζώα γιατί έτσι γκρεμίζει τον εύθραυστο ιστό των οικοσυστημάτων, διαταράσσει την ισορροπία και φτωχαίνει την ασύλληπτη βιοποικιλότητά τους σε μια εκφυλισμένη, βασική δομή η οποία προμηνύει την κατάρρευση και εξαφάνιση αυτών των οικοσυστημάτων.

Δεν βρισκόμαστε εδώ για να παίξουμε το ρόλο του «παραγωγού» και αντίστοιχα «καταναλωτή» της υποδούλωσης και της καταπίεσης που μας σερβίρεται ως «τροφή» και έτσι να έχουν τώρα καταληφθεί πραξικοπηματικά όλα τα οικοσυστήματα προς όφελός ενός αδιέξοδου μοντέλου διατροφής ενώ αυτά προορίζονται για όλα τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη. Στο 21% του παγκόσμιου εδάφους που σήμερα καταλαμβάνει η κτηνοτροφία και υποβαθμίζει μέχρι της πλήρους καταστροφής του, υπήρχαν πλούσια οικοσυστήματα που έβριθαν από βιοποικιλότητα και ζωή. Η Φύση αλλά και η ίδια μας η επιβίωση απαιτεί την επιστροφή τους στην πρωταρχική τους κατάσταση και την επαν-αγριοποίησή τους (και φυσικά αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει αν αλλάξουμε διατροφή).

Επιπλέον δεν βρισκόμαστε εδώ για να παίξουμε τους άθλιους ρόλους του «κυνηγού» και της καρικατούρας του «σαρκοφάγου» αδειάζοντας τα οικοσυστήματα της στεριάς και της θάλασσας από τα πλάσματά τους. Εν ολίγοις δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιβάλλουμε τον ολοκληρωτισμό σε έναν πλανήτη της Ελευθερίας και της Αειφορίας προορισμένο από τους δικούς του νόμους να είναι πλανήτης των φυτών και των φυτοφάγων πλασμάτων, και όταν πέραν όλων των άλλων είμαστε εκ φύσεως σχεδιασμένοι ως φυτοφάγο πλάσμα.

Η ώρα του απολογισμού έχει φτάσει και δεν μπορούμε άλλο πια να ανακατευτούμε στα εσωτερικά θέματα της φύσης, ούτε μπορούμε να κάνουμε κουμάντο στις ζωτικές διαδικασίες της. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε άλλο προσκολλημένοι σε αναχρονιστικά πρότυπα που μας βγάζουν εκτός πορείας, σε ένα δρόμο αυτό-καταστροφής που καταντάει τον πλανήτη της ζωής ένα απέραντο νεκροταφείο. Με την συνέχιση της εκτροφής ζώων σήμερα και των άλλων ψευδο-προτύπων που μας έρχονται από το παρελθόν ουσιαστικά διαιωνίζουμε αυτή τη βαθειά άγνοια της «εξημέρωσης» η οποία σημαίνει την απόλυτη περιφρόνηση του Μητρικού οικοσυστήματος, των νόμων που το διέπουν αλλά και του μοναδικού του χαρακτηριστικού: να δημιουργεί, να φιλοξενεί και να προάγει και να προστατεύει ως κόρη οφθαλμού αυτό που εμείς τώρα με τόση άγνοια χαραμίζουμε: την ζωή.