05 May 2014

Η υποδούλωσή μας μέσω της διατροφήςΗ σκηνοθετημένη ψευδοκρίση σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο (με το στημένο κραχ της Ελλάδος) έχει φέρει πολλούς στην επίγνωση ότι είμαστε τελικά δούλοι μέσα σε μια καταπιεστική δομή και όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για νεοδουλεία και έναν νέο Μεσαίωνα. Καταλαβαίνουμε πλέον τη δουλεία μας και την καταλαβαίνουμε πρώτα με οικονομικούς όρους: μέσω του ξεπουλήματος για ένα κομμάτι ψωμί, μέσω της σκόπιμα εξοντωτικής φοροεπιδρομής αλλά κυρίως πια μέσα από την παγίδευσή μας στην μεγάλη απάτη του ψευδοχρέους και της τοκογλυφίας (μέσα από την έκδοση και τον έλεγχο παραστατικού, πλασματικού χρήματος (Fiat money) από μια εγκληματική συμμορία που κινείται στο παρασκήνιο των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο).

Όλη αυτή η έντονη αίσθηση οικονομικής δουλείας, όλος αυτός ο εγκλωβισμός, η δέσμευση και η εξάρτηση, δεν είναι παρά το τεχνικό μέρος της δουλείας μας, η αλυσίδα που μας κρατά δεμένους και αρχίζει πλέον να γίνεται ορατή. Επιπλέον γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι αυτή η οικονομική δουλεία απροκάλυπτα πια μας βουλιάζει ραγδαία στο βούρκο ενός ανώμαλου, ολοκληρωτικού καθεστώτος που ακυρώνει τα δικαιώματά μας και μπλοκάρει και περικόπτει και τις τελευταίες ελευθερίες μας. Γι αυτό και η δουλεία αυτή εκλαμβάνεται ως δυσβάσταχτο βάρος που πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας.

Όμως υπάρχει μια απείρως πιο ύπουλη δουλεία, η οποία δεν γίνεται αντιληπτή γιατί μπορεί να μεταμφιέζεται και να κρύβεται. Μπορεί να συγκαλύπτεται ως απάντηση στη βασική μας βιολογική ανάγκη για τροφή και ως κάλυψη αυτής της ανάγκης. Είναι η υποδούλωσή μας σε μια διατροφή που προέρχεται από την λεηλασία της ζωής των μη ανθρώπινων ζώων. Η διατροφή αυτή μονοπωλεί τη συγκυρία μας και παρουσιάζεται ως το αδιαμφισβήτητο πρότυπο το οποίο μας επιβάλλεται από τη στιγμή που γεννιόμαστε (αν δεν έχουμε τη τύχη να γεννηθούμε σε μια vegan οικογένεια). Η διατροφή με αυτό που απαράδεκτα και άκριτα ονομάζεται ζωικά «προϊόντα» γίνεται το όχημα για μια δουλεία η οποία εντελώς παραπλανητικά συσχετίζεται με την επιβίωση και καταχρηστικά με την απόλαυση. 

Είναι μια δουλεία ύπουλη η οποία επειδή ακριβώς δεν φαίνεται ως δουλεία αλλά ως διατροφή, είναι κάτι για το οποίο όχι μόνο δεν δυσανασχετούμε αλλά την επιζητούμε και την ακολουθούμε εθελοντικά και με δογματική εμμονή. Είναι μια αισθησιακή δουλεία που περνάει από τις αισθήσεις και τις πλανεύει όπως το μοιραίο δόλωμα σε ένα αγκίστρι, το οποίο θα δελεάσει το ψάρι παρασύροντάς το σε ένα άδοξο τέλος: θα χάσει τη ζωή του για το τίποτα, για μια φευγαλέα αίσθηση γεύσης, για ένα ψίχουλο τροφής. Με ανάλογη δολιότητα η διατροφή με ζωικά «προϊόντα» θα χρησιμοποιήσει ως δέλεαρ το ευτελές δόλωμα της ψευδο-γεύσης και της ψευδο-απόλαυσης για να μας παρασύρει στη παγίδα της: να αλώσει και να υποδουλώσει το είναι μας, τη συνείδησή μας, και έτσι να μας επιβάλει την ιδεολογική δουλεία. Αυτήν που συνεχώς υπονομεύει τον αισθανόμενο άνθρωπο που φέρουμε μέσα μας με το να θεμελιώνει και να ενισχύει στο μυαλό την αντίληψη της περιφρόνησης για την αισθανόμενη ζωή, παραβλέποντας προκλητικά ότι γεννηθήκαμε και υπάρχουμε σε έναν πλανήτη που το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι η ύπαρξη ζωής και ιδιαίτερα αισθανόμενης ζωής (sentient life – όλα τα όντα που φέρουν εγκέφαλο και νευρικό σύστημα όπως οι άνθρωποι και τα ζώα).


Η επακόλουθη ιδεολογική δουλεία η οποία βασίζεται στον κορεσμό της αγοράς αλλά και κάθε πτυχής της ζωής μας με «ζωικά» προσπαθεί ακατάπαυστα να μας κρατά στο ρόλο του πειθήνιου αυτόματου της καταπίεσης: ένα αυτόματο που χωρίς δεύτερη κουβέντα και ευλαβικά εφαρμόζει την καταπίεση (άμεσα προς τα ζώα, το περιβάλλον, τους εξαθλιωμένους οικονομικά ανθρώπους, και έμμεσα προς τον ίδιο του τον εαυτό) μέσα από τον τρόπο διατροφής του και ζωής του. Αυτή η δουλεία ως σαράκι και καρκίνωμα δουλεύει ύπουλα στο νοητικό επίπεδο (αλλά και στο βιολογικό, σωματικό μας επίπεδο) και γίνεται ένας καρκίνος σε μετάσταση σε όλο μας το είναι, ακυρώνοντας τον αισθανόμενο άνθρωπο που θέλει να προσεγγίζει τον κόσμο της ζωής με σεβασμό και δικαιοσύνη. Είναι ένας καρκίνος που γεμίζει τη σκέψη με απάθεια και παροπλίζει όλα τα θετικά μας χαρακτηριστικά και πάνω απ’ όλα εκείνο το ζωτικό σφρίγος και την ορμή για να πάψουμε να συμβιβαζόμαστε με την δουλεία μας και να απελευθερωθούμε από αυτή. Ο καρκίνος αυτός ρουφάει παρασιτικά όλη μας την ενέργεια και όλο μας το θετικό δυναμικό και ενσταλάζει συνεχώς μέσα μας το διχασμό και την αντιπαλότητα με το θαύμα και τον κόσμο που πραγματικά ανήκουμε και είμαστε μέρος του: την αισθανόμενη ζωή.

Έτσι το κάθε γεύμα με «ζωικά» στηρίζει αυτή την ιδεολογική δουλεία η οποία κατευθύνει την καταπίεση πρώτα προς όλους αυτούς τους αισθανόμενους που αυθαίρετα έχουν απαξιωθεί: τα μη ανθρώπινα ζώα. Όμως ταυτόχρονα αυτή η ιδεολογική δουλεία στοχεύει έμμεσα και χωρίς να γίνεται αντιληπτή και στη δική μας καταπίεση αφού μέσα από την «διατροφή» έχει καταφέρει να εδραιώσει ένα σύστημα της καταπίεσης: ένα σύστημα που αναδύεται μέσα από τον βούρκο των αντιδραστικών αντιλήψεων (δουλεία, ανελευθερία, στέρηση δικαιωμάτων, βία, αδικία, έγκλημα, σκόπιμη αδιαφορία για τη ζωή, σκόπιμη καταστροφή του περιβάλλοντος, κλπ) και με προαπαιτούμενο όρο την απαξίωση των θεμελιωδών αξιών, τις οποίες όμως έχει το θράσος να ιδιοποιείται ως δήθεν ο θεματοφύλακάς τους. Και εν συνεχεία τις περιφέρει σε μια εκφυλισμένη εκδοχή τους και τις χρησιμοποιεί απλά ως λέξεις κενές νοήματος (δικαιοσύνη, ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κλπ) αφού εξ ορισμού δεν τις εννοεί και το κάνει αυτό μόνο και μόνο για να μας εξαπατά.

Η ιδεολογική δουλεία της «διατροφής με ζωικά προϊόντα» είναι η πιο επιζήμια δουλεία και όμως δουλεύει ανενόχλητη εις βάρος μας, εις βάρος των ζώων, εις βάρος του Μητρικού οικοσυστήματος. Μας υπονομεύει κάθε στιγμή και όμως εμείς την επιζητούμε και την επιβραβεύουμε και υπεραμυνόμαστε κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια την διατήρηση και την συνέχισή της. Μας κλέβει το χρυσάφι που έχουμε μέσα μας, τον αισθανόμενο άνθρωπο, για «μια χούφτα δολάρια»: για το ευτελές αντίτιμο μιας γεύσης που είναι προϊόν καταπίεσης μιας άλλης ζωής. Μας έχει υποβιβάσει στην απόλυτη παρακμή και ως κυνικοί που δεν γνωρίζουν την αξία ενός πράγματος, να δείχνουμε πλήρη περιφρόνηση για την αξία της ζωής και να την χαραμίζουμε σαν υλικό αντικείμενο για την ικανοποίηση ρηχών, ανούσιων πραγμάτων. Μας θέλει να θεοποιούμε τη γεύση και μια επιβεβλημένη συνήθεια αντί να κρίνουμε αυτή τη συνήθεια: ναι, μπορεί να έχει γεύση, αλλά πως νομιμοποιείται η ικανοποίηση αυτής της γεύσης να παραβιάζει και να συντρίβει μιαν άλλη ζωή; Πως νομιμοποιείται η ικανοποίηση μιας επιθυμίας με την καταπάτηση των δικαιωμάτων του άλλου;Τελικά η ιδεολογική δουλεία της διατροφής με ζωικά «προϊόντα» μας θέλει ένα κατευθυνόμενο κοπάδι δούλων του συστήματος της καταπίεσης, ένα ομογενοποιημένο κοπάδι σε μαζική ύπνωση το οποίο δεν θα έχει καμία αναστολή να ισοπεδώσει την αξία της ζωής και που με δογματικό τρόπο θα παραβλέπει τα πραγματικά κριτήρια, τα ηθικά, αντί να τα προτάσσει με ερωτήματα όπως:

- Είναι σωστό να συμμετέχουμε σε μια κουλτούρα του θανάτου που διώκει και δυναστεύει τη ζωή και υπάρχει από τη λεηλασία της;
- Είναι ηθικό και δίκαιο να συμμετέχουμε στο κακό (που μέσα από την ανοχή της διατροφής έχει τώρα απόλυτα κυριαρχήσει) όταν μάλιστα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να το εκμηδενίσουμε και να προωθούμε το καλό;
- Είναι λογική, στοχαστική και σώφρων πρακτική το να ανακατευόμαστε στα εσωτερικά του οικοσυστήματος, στους βαθύτερους νόμους του και να τους παραβιάζουμε και να τους μπλοκάρουμε; (Ο θεμελιώδης νόμος της ελευθερίας του οικοσυστήματος, ο νόμος της πεπτικής ανατομίας των ειδών, η πυραμίδα της ενέργειας του οικοσυστήματος και ο νόμος του 10%, και το γεγονός ότι η Γη είναι ένας πλανήτης των φυτών και των φυτοφάγων πλασμάτων –μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος)
- Που οδηγείται ο κόσμος με το μίσος και τον ολοκληρωτισμό προς την αισθανόμενη ζωή;
- Γιατί και η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι στο ναδίρ; Δεν φταίει το γεγονός ότι την απαξιώνουμε καθημερινά μέσα από τη δόλια σχεδιασμένη γι αυτό το λόγο διατροφή;

Γιατί για να μας θρέψει, ούτε λόγος. Η «διατροφή με ζωικά προϊόντα» δεν επινοήθηκε με κανένα τρόπο για να μας κρατήσει στη ζωή, να μας θρέψει, ή να μας κάνει δυνατούς, υγιείς, ευτυχείς ή οτιδήποτε άλλο παραπλανητικά προσποιείται αλλά για να μας κάνει επιρρεπείς και ευπρόσβλητους και εύκολο θύμα του συστήματος που σιγοντάρει και επιδοτεί αυτή την διατροφή-διαστροφή με κάθε τρόπο. Η διατροφή αυτή επινοήθηκε για να μας αποπροσανατολίσει και να μας απομακρύνει εντελώς από τα παραπάνω καίρια ερωτήματα. Επινοήθηκε για να μας τυφλώσει τελείως στο γεγονός ότι η ζωή είναι αξία και να μας κάνει να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά ασύγκριτα και άσχετα μεταξύ τους πράγματα: τις αξίες από τη μια και από την άλλη την δόλια γεύση, απόλαυση, και συνήθεια και μέσα από μια άκριτη, τραγική και παρακμιακή ευκολία η πλάστιγγα να γέρνει σταθερά υπέρ των δεύτερων.

Άρα λοιπόν η κατάλυση της δουλείας σου αρχίζει με τη διατροφή σου, με τη πτυχή εκείνη της ζωής που συμβάλλει τα μέγιστα στην ύπαρξη και στη στήριξη του συστήματος της καταπίεσης. Μέσα από την αναθεώρηση των γευμάτων μας μπορούμε να πάψουμε να είμαστε ευάλωτοι στην ιδεολογική μας δουλεία γιατί από εκεί μόνο μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία από-δούλωσης και η απελευθέρωσή μας. Ότι άλλο και να κάνουμε θα είναι δευτερεύον και αντιπερισπασμός από τον πραγματικό στόχο, αφού μόλις χτυπηθεί η ρίζα της καταπίεσης θα καταρρεύσουν και τα επιμέρους παρακλάδια της σαν χάρτινοι πύργοι. Όλο το παιχνίδι διεξάγεται συγκαλυμμένα στο ιδεολογικό επίπεδο του ελέγχου μας μέσω της διατροφής, με τη γεύση και τη συνήθεια να είναι ο Δούρειος ίππος. Και επομένως εκεί θα πρέπει πρώτα να δοθεί μια ιδεολογική μάχη που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα λήξει νικηφόρα με την ιδεολογική αποκήρυξη του μέχρι τώρα αδιαμφισβητήτου δόγματος της καταπίεσης. Από εκεί και μετά είναι εύκολα τα πράγματα και τα πρακτικά βήματα γίνονται πλέον αβίαστα και φυσικά για να μας οδηγήσουν κατευθείαν σε ένα τρόπο ζωής με περιεκτική δικαιοσύνη (veganism) και στην αποκατάσταση της αξίας της ζωής (αλλά και όλων των άλλων αξιών) σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το ανθρώπινο είδος όπου αυτό πλέον πορεύεται με αειφορία και με την ροή της ελευθερίας του οικοσυστήματος και τιμώντας τους νόμους του.