01 September 2015

Η κτηνοτροφική φάρμα που έγινε καταφύγιο



Η εσωτερική φωνή για το σεβασμό της ζωής, τη συμπόνια, την μη πρόκληση βλάβης και κακού και την αλληλεγγύη με τα άλλα αισθανόμενα όντα μίλησε ξανά. Ο αισθανόμενος άνθρωπος που βρίσκεται μέσα μας ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο για να μείνει για πάντα. Η περίπτωση της Renee King-Sonnen (σύζυγος κτηνοτρόφου) δεν είναι ούτε η πρώτη και φυσικά δεν θα είναι και η τελευταία αφού το παράδειγμα της γίνεται ένας ακόμη φάρος στη πορεία προς ένα κόσμο-καταφύγιο για τα ζώα, αντί για το κόσμο-κολαστήριο που είναι τώρα.

Η στενή επαφή της Renee με τα ζώα (τις αγελάδες και τα μοσχαράκια τους στη προκειμένη περίπτωση) ξεκίνησε τα τελευταία 6 χρόνια που ζούσε στη φάρμα του συζύγου της στο Τέξας. Γνωρίζοντας τα ζώα από κοντά η Renee ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγάλη αλήθεια: δεν μπορείς να απαξιώνεις τη ζωή, ανεξάρτητα από το που ανήκει. Δεν μπορείς πια να περιφρονείς τα ζώα και να τα υποτιμάς όταν ανακαλύπτεις το βασικό χαρακτηριστικό που μας συνδέει μαζί τους: είμαστε και οι δύο φορείς αισθανόμενης ζωής με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Και επομένως δεν μπορείς πλέον να χωρίζεις μια μητέρα από το μωρό της και να το στέλνεις στη σφαγή. Ούτε μπορείς να κάνεις όλα τα υπόλοιπα τραγικά που συμπεριλαμβάνονται στη καταπίεση των ζώων που κρύβεται πίσω από τη πλάνη της εκτροφής.

Η επανάληψη του θλιβερού χωρισμού της μητέρας αγελάδας και του νεογέννητου μοσχαριού της που έπαιρνε το δρόμο για το σφαγείο μέσα στο κόκκινο τρέϊλερ της φάρμας ράγιζε κάθε φορά τη καρδιά της Renee. Ώσπου το ποτήρι της πικρίας ξεχείλισε και η Renee ανοίγοντας τη καρδιά της στο σύζυγό της, τον έπεισε για την μεγάλη υπέρβαση: η φάρμα μεταμορφωνόταν σε καταφύγιο για εκείνα τα ζώα που οι άνθρωποι δυσεκπαιδεύονται να θεωρούν τροφή τους.

Το  Rowdy Girl Sanctuary μόλις είχε δημιουργηθεί και τα τελευταία ζώα που είχαν στη φάρμα θα ήταν οι πρώτοι φιλοξενούμενοι του. Η προσπάθεια της μεταμόρφωσης έγινε πραγματικότητα χάρη στη συμπαράσταση του κοινού που στήριξε οικονομικά αυτή την υπέροχη ιδέα. Η Renee η οποία μπήκε πρώτη στην ειρηνική διατροφή και στον vegan τρόπο ζωής έχει επίσης καταφέρει να πείσει το σύζυγό της να ακολουθήσει κι αυτός την ίδια ειρηνική διαδρομή. Ενώ τώρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, έχουν στραφεί στη καλλιέργεια της γης του καταφυγίου με βάση τις vegan αρχές (veganic καλλιέργεια).


Τώρα που το ρεύμα προς την ειρηνική διατροφή μεγαλώνει και στην Ελλάδα, ας ευχηθούμε να δούμε και εδώ τέτοιες υπέροχες ιστορίες προσωπικής μεταμόρφωσης και βέβαια τη δημιουργία τέτοιων καταφυγίων.