10 January 2007

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


1.
Η πέψη είναι η πιό επίπονη λειτουργία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

2.
Για να επιτύχει η πέψη πρέπει να τρώμε τις κατάλληλες για τη φυσιολογία του ανθρώπου τροφές δηλ. φυτικές τροφές και σε μέτριες ποσότητες. Αν π.χ. το 10 είναι το μάξιμουμ της χωρητικότητας του στομάχου εμείς θα πρέπει να τρώμε μέχρι το 8 ή 9 και ποτέ μέχρι να φουσκώσουμε.

3.
Ο σωστός συνδυασμός τροφών είναι βασικός παράγοντας στην επιτυχία της πέψης.Υπενθυμίζεται ότι τα φρούτα τρώγονται πάντα με άδειο στομάχι.Τα φρούτα χωνεύονται σε 30 λεπτά. Επειδή όμως δεν χωνεύονται στο στομάχι αλλά στο λεπτό έντερο, δεν πρέπει να τρώμε φρούτα μετά τα γεύματα γιατί δεν μπορούν να κατέβουν στο λεπτό έντερο αλλά παγιδεύονται στο στομάχι και υφίστανται ζύμωση. Μπορούμε να φάμε φρούτα 3 ώρες μετά τα γεύματα.

4.
Ο μόνος τρόπος για να χάσουμε αποτελεσματικά και μόνιμα τα περιττά κιλά ειναι η χορτοφαγία.

5.
Οι τροφές που μας παχαίνουν είναι τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά, τα κάθε είδους επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και τέλος τα μαγειρευτά φαγητά(σε αντίθεση με τα ωμά).

6.
Καταργώντας τα παραπάνω όχι μόνο δεν περιορίζουμε τις επιλογές μας αλλά αντίθετα τις πολλαπλασιάζουμε. Έχουμε να φάμε από μια τεράστια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων που μπορούμε να φάμε είτε ωμά είτε να τα μαγειρέψουμε με απεριόριστους τρόπους. Αυτή εξάλλου κατά βάση είναι η αυθεντική ελληνική κουζίνα.

7.
Η χορτοφαγία που εμπεριέχει και την ωμοφαγία(κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών σε ωμή μορφή) δεν βάζει περιορισμούς στις ποσότητες τροφής που τρώμε καθημερινά και δεν μας αφήνει να αισθανόμαστε πεινασμένοι. Εξάλλου επειδή ακριβώς ο οργανισμός παίρνει πλούσιες ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται πεινάμε σπανιότερα.

8.
Η χορτοφαγία,αλλά κυρίως η ωμοφαγία και η νηστεία(1 ημέρας) με φυσικούς χυμούς που φτιάχνουμε οι ίδιοι και καταναλώνουμε αμέσως, προτού οξειδωθούν, βοηθούν σημαντικά την αποτοξίνωση του οργανισμού και συνεπώς την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

9.
Τα μαγειρευτά φαγητά τα μαγειρεύουμε πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία( στο 1) για περισσότερη ώρα. Έτσι θα διατηρήσουμε πιο πολλά θρεπτικά συστατικά. Το ελαιόλαδο προστίθεται πάντα στο τέλος αφού σβήσουμε το φαΐ.

10.
Καταργούμε τα τηγανητά φαγητά, το φούρνο μικροκυμάτων και τα τηγάνια με αντικολλητική στρώση. Για το ζέσταμα του φαγητού χρησιμοποιούμε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι.

11.
Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής. Πίνουμε 6-8 ποτήρια την ημέρα νερό χωρίς χλώριο. Για να φύγει το χλώριο βάζουμε το νερό σε μια γυάλινη κανάτα και σε 1 ώρα το χλώριο έχει εξατμιστεί.

12.
Τρώμε 1 μόνο μαγειρευτό γεύμα την ημέρα, μεσημεριανό ή βραδυνό(όχι αργότερα από τις 7.30), και την υπόλοιπη μέρα τρώμε φρούτα, πίνουμε χυμούς, η τρώμε σαλάτες.

13.
Δεν βλέπουμε τη διατροφή ως στέρηση ή περικοπή γευμάτων αλλά φροντίζουμε να τρώμε όσο πιο μεγάλη πληθώρα φυτικών τροφών στα πλαίσια των παραπάνω οδηγιών.

14.
Βαθαίνουμε τη γνώση μας στη διατροφή και κρίνουμε τη κάθε τροφή ολοκληρωμένα και όχι μόνο βάσει της γεύσης της. Αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές που με το Δούρειο ίππο της γεύσης προσπαθούν να μας εξαπατήσουν και να μας βλάψουν. Επικεντρώνουμε κατά κύριο λόγο στην φρέσκια, πλήρη, ζωντανή(με ένζυμα), πρωτογενή φυσική τροφή όπως τη δίνει η Φύση.

15.
Εξοπλισμένοι με τη νέα μας γνώση αποδίδουμε πλέον τα του καίσαρος τω καίσαρι δηλ. καταργούμε τις ανθυγιεινές τροφές και παράλληλα τροποποιούμε στο μυαλό μας τη πλασματική αίσθηση ευχαρίστησης που συνδυαζόταν με αυτές με την αίσθηση της δυσφορίας και της απέχθειας που τους αξίζει λόγω της απάτης που παίζουν εις βάρος της υγείας μας.

16.
Τέλος όλα μας τα υλικά να είναι βιολογικά.