15 January 2007


Η θρεπτική αξία των φύτρων


Μέσα σε κάθε σποράκι αντικατοπτρίζεται η σοφία της φύσης και το θαύμα της ζωής.


Ο σπόρος είναι ο τρόπος του φυτού να πολλαπλασιάζεται και ένας σπόρος μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο για μήνες ή χρόνια περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσει.

Αλλά για όσο διάστημα βρίσκεται σε αναμονή προστατεύεται από τους λεγόμενους μπλοκαριστές ενζύμων(enzyme inhibitors) για να μην αποσυντεθεί και χαλάσει.


Μόλις όμως ο σπόρος έρθει σε επαφή με το νερό οι μπλοκαριστές ενζύμων αδρανοποιούνται και τα ένζυμα αναλαμβάνουν τη δράση τους βοηθώντας την ανάπτυξη του φυτού.


Φύτρο λοιπόν ονομάζεται η πρώιμη διαδικασία των πρώτων ωρών-ημερών ζωής ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο(με τη βοήθεια του νερού) και πάει να γίνει φυτό, πετώντας ένας τρυφερό, ασπρό βλασταράκι.


Σ’αυτή ακριβώς τη σύντομη περίοδο, τη περίοδο θα λέγαμε που ο σπόρος είναι μωρό, χρειάζεται η μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Και η φύση έχει φροντίσει να του τα παρέχει, αυξάνοντας 2 και 3 φορές τα ποσοστά βιταμινών και μετάλλων που αναπτύσσονται μέσα στο σπόρο για τη θρέψη του φυτού. Είναι κάτι ανάλογο με το μητρικό γάλα που είναι πλούσιο και πλήρες για τη θρέψη του μωρού της τον πρώτο χρόνο ζωής του, που είναι και η περίοδος της πιό γρήγορης ανάπτυξης του.


Τα φύτρα είναι η συμπυκνωμένη θρεπτική δύναμη της Φύσης και εμείς ερχόμαστε ακριβώς εκείνη τη κατάλληλη στιγμή, που οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ένζυμα είναι στο μέγιστο βαθμό να τα καταναλώσουμε για να προσλάβουμε όλο αυτό το πλούτο.


Η διαδικασία της καλλιέργειας φύτρων έχει ονομαστεί Κηπουρική της κουζίνας γιατί είναι εύκολο στην άνεση του σπιτιού μας, χρησιμοποιώντας κάποια βάζα και λίγο νερό(χωρίς χλώριο) να έχουμε φρέσκα φύτρα γεμάτα με όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός μας.


Η διαδικασία είναι απλή:

Σε ένα βάζο βάζουμε ένα δάχτυλο σπόρους και το γεμίζουμε νερο. Αφήνουμε το νερό για όσο διάστημα χρειάζεται για κάθε σπόρο και μετά βάζουμε ένα τούλι στο στόμιο του βάζου που το στερεώνουμε με λάστιχο και στραγγίζουμε το βάζο υπο γωνία 45 μοιρών.


Κατόπιν ποτίζουμε και στραγγίζουμε αμέσως τους σπόρους 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.


Τις πρώτες μέρες οι σπόροι θέλουν σκοτάδι και καλό είναι να καλύπτονται τα βάζα με πετσέτα.


Σε σύντομο διάστημα, ανάλογα με το σπόρο, οι σπόροι πετούν ασπρα τρυφερά βλασταράκια.


Τότε είναι έτοιμοι να τους φάμε κυρίως μέσα σε σαλάτες.


Καλό είναι να καταναλώνονται φρέσκοι αλλά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο 1 εβδομάδα.


Δοκιμάστε και καλή επιτυχία!