Σωστός Συνδυασμός Τροφών
Ο σωστός συνδυασμός τροφών είναι βασικός παράγοντας για να επιτύχει η πέψη και να πάρουμε τα ωφέλιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά.
Είναι γεγονός ότι λιγότερη τροφή και σωστά συνδυασμένη θα οδηγήσει σε μια πετυχημένη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Αντίθετα πολλή τροφή και σε περίεργους συνδυασμούς θα έχει ως αποτέλεσμα τη σήψη και τη ζύμωση των ασύμβατων μεταξύ τους συστατικών, συνοδευόμενη με παραγωγή τοξινών, αερίων, σπατάλη της πολύτιμης ενέργειας του οργανισμού και ένα γενικό αίσθημα δυσφορίας.
Καλό είναι να θυμόμαστε τους παρακάτω απλούς κανόνες:
Η τροφή χωρίζεται σε 4 κατηγορίες:
πρωτεΐνες, άμυλα (υδατάνθρακες), λαχανικά, και φρούτα
- Είναι καλό να συνδυάζονται τα λαχανικά είτε με πρωτεϊ'νες είτε με άμυλα
- Μην συνδυάζετε τις πρωτεΐνες και τα άμυλα μαζί
- Φάτε τα φρούτα μόνα τους σε άδειο στομάχι.
- Μην συνδυάζετε το πεπόνι και καρπούζι με τίποτα (ακόμη και άλλα φρούτα, εκτός από άλλα πεπόνια ή καρπούζια).
- Ποτέ μη τρώτε επιδόρπιο μετά το φαγητό.
Τα πιο πολλά μας γεύματα έχουν λανθασμένους συνδυασμούς τροφίμων.
Αυτό που έχουμε μάθει να θεωρούμε ως "καλό γεύμα" είναι τις πιο πολλές φορές ένας επιβλαβής συνδυασμός αμύλου και πρωτεΐνης.
Και χειροτερεύουμε ακόμα το πρόβλημα συνοδεύοντας τα γεύματα με ζαχαρούχα ποτά και επιδόρπια.
Αυτοί οι συνδυασμοί θα αναγκάσουν τα τρόφιμα να υποστούν ζύμωση και στο πεπτικό σύστημα.
Κάθε κατηγορία τροφίμων έχει διαφορετικές πεπτικές απαιτήσεις.
Παραδείγματος χάριν, οι απαιτήσεις για την κατάλληλη πέψη των πρωτεϊνών είναι ριζικά διαφορετικές από αυτήν των αμύλων και εάν φάμε και τα δύο συγχρόνως, δεν θα μπορέσουμε να αφομοιώσουμε κανένα καλά.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεϊ'νες αφομοιώνονται σε ένα όξινο περιβάλλον, ενώ τα άμυλα αφομοιώνονται σε ένα αλκαλικό περιβάλλον. Το πεπτικό μας σύστημά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει καθένα περιβάλλον, αλλά δεν μπορεί να τα δημιουργήσει και τα δύο συγχρόνως.
Αντ' αυτού, συνδυάστε τις πρωτεϊ'νες ή τα άμυλα με τα λαχανικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και συνδυάζoνται καλά μαζί τους.
Τι συμβαίνει με τα φρούτα
Τα φρούτα είναι πολύ εύκολο να αφομοιωθούν και προορίζονται να περάσουν μέσω του πεπτικού συστήματος γρήγορα.
Εάν δεν περάσουν γρήγορα, όπως όταν συνδυάζονται με πρωτεϊ'νη ή άμυλο, η ζάχαρη των φρούτων μπορεί να υποστεί ζύμωση στο στομάχι και να δημιουργήσει το γνωστό φούσκωμα.
Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται μόνα τους, ή να συνδυάζονται με άλλα φρούτα (το ιδανικό είναι να τρώγονται τα όξινα φρούτα πρώτα, εάν συνδυάζετε τα γλυκά και όξινα φρούτα μαζί).
Ειδικά τα πεπόνια πρέπει να τρώγονται μόνα τους προκειμένου να αποτραπεί η ζύμωση της ζάχαρης, γιατι αυτά χρειάζονται ακόμα λιγότερο χρόνο να αφομοιωθούν από τα άλλα φρούτα και πρέπει να περάσουν πολύ γρήγορα μέσω του πεπτικού συστήματος.