16 October 2010

Τα Πρόσωπα της κτηνοτροφίας "ελευθέρας βοσκής"

Ένα βίντεο του Peaceful Prairie Sanctuary* (Καταφύγιο Ειρηνικό Λιβάδι) το οποίο δείχνει τι πραγματικά σημαίνει "ελευθέρα βοσκή" για τα ζώα.

Στο βίντεο έχουν προστεθεί ελληνικοί υπότιτλοι, τους οποίους μπορείτε να εμφανίσετε πατώντας πρώτα το play και μετά πηγαίνοντας τον κέρσορα του ποντικιού πάνω από το κόκκινο κουμπί με το βελάκι στην κάτω δεξιά γωνία και ανοίγοντας το μενού όπου φαίνεται το κόκκινο κουμπί CC και ένα βελάκι στα αριστερά του. Πηγαίνουμε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω σε αυτό το βελάκι για να μας ανοίξει το μενού με τις γλώσσες και κάνουμε κλικ στο Greek.

Επίσης ολόκληρο το σενάριο αυτού του βίντεο υπάρχει παρακάτω.


Τα Πρόσωπα της κτηνοτροφίας "ελευθέρας βοσκής"

100 υπερεξαντλημένες από την παραγωγή κότες οι οποίες διεσώθησαν από μια φάρμα αυγών ελευθέρας βοσκής άρχισαν τη ζωή τους στο Καταφύγιο Ειρηνικό Λιβάδι την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί να πάνε για σφαγή.

Όταν εκπαιδεύεστε οι ίδιοι ή όταν ενημερώνετε τους άλλους σχετικά με τη φρίκη της βιομηχανικής κτηνοτροφίας παρακαλούμε να θυμάστε αυτά τα πρόσωπα και παρακαλούμε να θυμάστε ότι η κτηνοτροφία ελευθέρας βοσκής δεν είναι μια ανθρωπιστική εναλλακτική.

Από τη σκοπιά του θύματος είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Αυτά είναι τα Πρόσωπα της κτηνοτροφίας "ελευθέρας βοσκής".

Όλες αυτές οι κότες είχαν υποστεί κόψιμο του ράμφους χωρίς αναισθητικό - μια επώδυνη διαδικασία που περιλαμβάνει την κοπή του χόνδρου των οστών και μαλακού ιστού.

Όλες τους έφτασαν με οστά απεμπλουτισμένα από ασβέστιο και σοβαρή απώλεια φτερών που άφηνε το σώμα τους να καλύπτεται από μώλωπες και εκδορές

Όλες τους ήταν εξαντλημένες και εξασθενημένες από τον αφύσικα υψηλό ρυθμό παραγωγής αυγών και από τους επαναλαμβανόμενους κύκλους περιόδων αναγκαστικής απόρριψης των φτερών τους για χρονικά διαστήματα έως και 18 ημερών εσκεμμένης πείνας για να σοκάρουν το σώμα σε ένα νέο κύκλο παραγωγής αυγών.

Όλες τους προέρχονταν από εκκολαπτήρια, όπου όλα τα αρσενικά αδέλφια τους είχαν θανατωθεί κατά την εκκόλαψη απλά και μόνον επειδή, ως πετεινοί, δεν μπορούν να κάνουν αυγά.


Σε ηλικία 18 μηνών, ένα κλάσμα της διάρκειας ζωής ενός κοτόπουλου, αυτές οι κότες θεωρήθηκαν "τελειωμένες", ανίκανες να παράγουν αυγά σε αρκετά γρήγορο ρυθμό και είχαν προγραμματιστεί για σφαγή.

Όλες και οι 100 από αυτές έφεραν τα σωματικά και ψυχολογικά σημάδια μιας ολόκληρης, νεανικής ζωής που βιώθηκε στα ασφυκτικά συνωστισμένα όρια ενός ανήλιαγου, χωρίς παράθυρα, γεμάτου με αμμωνία, τσιμέντινου πτηνοτροφείου.

Ακόμα και μετά από εβδομάδες ζωής στο καταφύγιο, πολλές είναι ακόμη σε μια συνεχή κατάσταση τρόμου, ακόμη πανικοβάλλονται στην πτώση ενός φύλλου, ακόμα μαζεύονται στο άκουσμα του μικρότερου θορύβου, σαν να έχουν πληγεί από ένα φυσικό χτύπημα στο σώμα.

Μερικές προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με το να κουλουριάζονται και να παραμένουν κοντά μεταξύ τους.

Άλλες το αντιμετωπίζουν με το να κάνουν τους εαυτούς τους αόρατους, προσπαθώντας να κρυφτούν και να ξεφύγουν από τον αντιλαμβανόμενο κίνδυνο όσο καλύτερα μπορούν, στριμώχνοντας το σώμα τους στην πλησιέστερη, μικρότερη τούφα άχυρα, ακόμα και αν ο χώρος είναι μόλις αρκετά μεγάλος για να καλύψει τα πρόσωπά τους.

Ορισμένες, όπως αυτή η νεαρή κότα, έφτασαν εντελώς απελπισμένες. Είχε παραιτηθεί. Απλά στεκόταν ακίνητη στο ίδιο σημείο για ώρες, ανίκανη ή απρόθυμη να φάει, ή να πιεί, αλλά εξακολουθούσε να γεννά αυγά, παρόλο που είχε ίσα ίσα αρκετή ενέργεια για να διατηρήσει τη δική της ζωή.

Μέχρι σήμερα, ορισμένες εξακολουθούν να επιδεικνύουν στερεοτυπικές νευρωτικές συμπεριφορές όπως χτύπημα του κεφαλιού και καταναγκαστικοί ραμφισμοί στα φτερά ή ραμφίσματα στον αέρα. Ράμφισμα σε αθέατους φανταστικούς στόχους για ώρες.

Τα απομεινάρια του στερημένου περιβάλλοντος που υπέστησαν από τη βρεφική ηλικία.

Άλλες είναι τόσο καταθλιπτικές και παραδομένες για να βγουν έξω, ακόμη και μετά από εβδομάδες ελεύθερης ζωής και ειλικρινούς φροντίδας.

Μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να στέκονται σε μια γωνία, παρατηρώντας τον υπέροχο, μέγα κόσμο που συμβαίνει έξω από το εσωτερικό του αχυρώνα.

Αυτά είναι τα Πρόσωπα της κτηνοτροφίας "ελευθέρας βοσκής".

Και όπως οι περισσότεροι κάτοικοι του καταφυγίου μπορούν να βεβαιώσουν με την ίδια την παρουσία τους ως πρώην θύματα των μικρών οικογενειακών αγροκτημάτων, δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια ανθρωπιστική κτηνοτροφία, σε οποιαδήποτε κλίμακα.

Όλη η κτηνοτροφική πρακτική συνεπάγεται σοβαρή σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ρουτίνας. Επώδυνοι ακρωτηριασμοί, όπως κοπή ράμφους, δαχτύλων, δοντιών, ουράς, κεράτων, και ευνουχισμός είναι ο κανόνας σε όλα τα αγροκτήματα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον τύπο.

Το ίδιο και ο περιορισμός, η κοινωνική στέρηση, ο κατά συρροή βιασμός κατ 'ευφημισμόν γνωστός ως τεχνητή σπερματέγχυση και ο σκληρός διαχωρισμός της μητέρας και του παιδιού.

Και, τελικά, όλα τα ζώα εκτροφής, είτε χρησιμοποιούνται για τα αυγά, το γάλα, ή το κρέας στοιβάζονται βίαια σε φορτηγά και εξαναγκάζονται να υπομείνουν μια τρομακτική σφαγή.

Όλα αυτά είναι συνήθεις κτηνοτροφικές πρακτικές και όλοι οι κάτοικοι του Ειρηνικού Λιβαδιού κάποτε ήταν τα θύματα τους.

Παρακαλούμε θυμηθείτε τα πρόσωπά τους και παρακαλούμε να θυμάστε ότι τελικά η αξία της αισθανόμενης ζωής δεν μετριέται με τη χρησιμότητά της σε άλλους, αλλά με την τεράστια αναντικατάστατη αξία της προς το πλάσμα στο οποίο ανήκει.


Τα Πρόσωπα της κτηνοτροφίας "ελευθέρας βοσκής"

δημιουργήθηκε από το

Καταφύγιο Ειρηνικό Λιβάδι

Ένα ασφαλές καταφύγιο για τα ζώα φάρμας στα οποία τους έχει δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή
..............


* Το Peaceful Prairie Sanctuary είναι ένα καταφύγιο για ζώα που έχουν διασωθεί από κτηνοτροφικές μονάδες, στα οποία τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν όλη την υπόλοιπη ζωή τους ελεύθερα και χωρίς τον φόβο της εκμετάλλευσης και της σφαγής. Βρίσκεται στην περιοχή Deer Trail, στο Κολοράντο των ΗΠΑ και έχει έκταση 420 στρεμμάτων.