29 October 2010

Το ιστορικό, πρώτο τεύχος του περιοδικού VEGAN NEWS

Με αφορμή την  1η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα Veganism για πρώτη φορά στα Ελληνικά το πρώτο τεύχος του περιοδικού VEGAN NEWS του Νοέμβρη 1944.

Στο ιστορικό αυτό τεύχος, γραμμένο από τον ίδιο τον Donald Watson, εμφανίζεται για πρώτη φορά η λέξη vegan για να περιγράψει εκείνους οι οποίοι απέχουν συνειδητά από κάθε εκμετάλλευση ζώων.

Η έκδοση αυτή σηματοδοτεί την δημιουργία της Vegan Society και επίσης την απαρχή ενός κινήματος για την απελευθέρωση των ζώων μέσω μιας ενιαίας προσπάθειας για τον τερματισμό της καταπίεσης κάθε όντος, ανθρώπινου ή μη.
.................

 
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (ΤΩΝ ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟ-ΒΕΤΖΕΤΕΡΙΑΝ.)

Νο1. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1944


Τα πρόσφατα άρθρα και γράμματα στο περιοδικό "The Vegetarian Messenger" για το θέμα της χρήσης των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν αποκαλύψει πολύ ισχυρές αποδείξεις οι οποίες δείχνουν ότι η παραγωγή αυτών των τροφίμων περιλαμβάνει πολύ σκληρή εκμετάλλευση και σφαγή εξαιρετικά αισθανόμενης ζωής. Η δικαιολογία ότι δεν είναι απαραίτητο να σκοτώσουμε προκειμένου να αποκτήσουμε γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαράδεκτη για όσους έχουν γνώση των μεθόδων της κτηνοτροφίας και του ανταγωνισμού που ακόμη και οι συμπονετικοί κτηνοτρόφοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στην αγορά.

Για πολλά χρόνια πολλοί από μας αποδεχόμασταν, ως γαλακτο-vegetarians, ότι η κρεατοβιομηχανία και η βιομηχανία γαλακτοκομικών συνδέονταν, και ότι κατά κάποιους τρόπους επιδοτούσαν η μία την άλλη. Δεχόμασταν, λοιπόν, ότι η περίπτωση να διακόψουμε την χρήση αυτών των τροφίμων για ηθικούς λόγους ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και ελπίζαμε ότι αργά ή γρήγορα μια κρίση στη συνείδησή μας θα μας απελευθέρωνε.

Αυτή η ελευθερία έχει τώρα έρθει σε μας. Έχοντας ακολουθήσει μια δίαιτα απαλλαγμένη από όλα τα ζωικά τρόφιμα για περιόδους που κυμαίνονται από μερικές εβδομάδες σε ορισμένες περιπτώσεις, έως πολλά χρόνια σε άλλες, πιστεύουμε ότι οι ιδέες μας και οι εμπειρίες μας είναι αρκετά ώριμες για να καταγραφούν. Η αδιαμφισβήτητη σκληρότητα που συνδέεται με την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων μας έχει κάνει σαφές ότι ο γαλακτο-βετζεταριανισμός δεν είναι παρά ένα σπίτι στα μισά του δρόμου μεταξύ της κρεατοφαγίας και μιας πραγματικά ανθρωπιστικής, πολιτισμένης διατροφής και επομένως, θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας στην γη θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξελιχθούμε αρκετά για να κάνουμε το «πλήρες ταξίδι».

Μπορούμε να δούμε αρκετά καθαρά ότι ο τωρινός πολιτισμός μας είναι κτισμένος πάνω στην εκμετάλλευση των ζώων, όπως ακριβώς περασμένοι πολιτισμοί ήταν κτισμένοι στην εκμετάλλευση των σκλάβων, και πιστεύουμε ότι η πνευματική μοίρα του ανθρώπου είναι τέτοια, ώστε στο μέλλον θα βλέπει με αποστροφή την ιδέα ότι οι άνθρωποι κάποτε τρέφονταν με τα προϊόντα των σωμάτων των ζώων. Έστω και αν τα επιστημονικά στοιχεία μπορεί να λείπουν, διορατικά υποπτευόμαστε ότι το μεγάλο εμπόδιο για την ηθική ανάπτυξη του ανθρώπου μπορεί να είναι το ότι αυτός είναι ένα παράσιτο των κατώτερων μορφών της ζωικής ζωής. Η διερεύνηση των μη υλικών (δονητικών) ιδιοτήτων των τροφίμων έχει μόλις αρχίσει, και δεν είναι πιθανό οι συνήθεις μέθοδοι της υλιστικής έρευνας να είναι σε θέση να βοηθήσουν πολύ με αυτό. Όμως δεν είναι πιθανόν, ως αποτέλεσμα της εξάλειψης όλων των ζωικών κραδασμών από την διατροφή μας, ότι μπορεί να ανακαλύψουμε τον δρόμο όχι μόνο για την πραγματικά υγιή κατασκευή των κυττάρων αλλά επίσης προς ένα βαθμό διαίσθησης και ψυχικής ευαισθητοποίησης που είναι άγνωστος στο παρόν;

Μια συνήθης κριτική είναι ότι ο καιρός δεν είναι ακόμη ώριμος για την μεταρρύθμιση μας. Μπορεί ποτέ ο καιρός να είναι ώριμος για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, εκτός εάν δεν ωριμάσει από την ανθρώπινη βούληση; Περίμενε ο Wilberforce για την «ωρίμανση» του καιρού πριν από την έναρξη του αγώνα του κατά της δουλείας; Περίμεναν οι Edwin Chadwick, Lord Shaftesbury, και Charles Kingsley για μια τέτοια ανύπαρκτη στιγμή πριν προσπαθήσουν να πείσουν το μεγάλο νεκρό βάρος της κοινής γνώμης ότι το καθαρό νερό και τα μπάνια θα ήταν μια βελτίωση; Εάν είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να δηλητηριάσουν τους πάντες η αντίδραση που συνάντησαν θα ήταν ελάχιστα μεγαλύτερη . Υπάρχει ένας προφανής κίνδυνος στην μετάθεση της εκπλήρωσης των ιδανικών μας στο μέλλον, γιατί το μέλλον μπορεί να μην έχει τα ιδανικά μας. Η εξέλιξη μπορεί να οπισθοδρομική ή προοδευτική, και πράγματι φαίνεται πάντα να υπάρχει μια ισχυρή βαρύτητα προς τον λανθασμένο δρόμο, εκτός αν τα υπάρχοντα πρότυπα διαφυλάσσονται και νέα οράματα τιμώνται. Γι ' αυτό τον λόγο έχουμε δημιουργήσει την ομάδα μας, την πρώτη στο είδος της, πιστεύουμε, σε αυτήν ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Τα 25 Μέλη μας είναι διάσπαρτα στην χώρα, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή μια Επιτροπή. Ελλείψει άλλων εθελοντών έχω αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα, του ταμία, και του ελεγκτή, και εάν αυτό το αντιδημοκρατικό σχήμα προσβάλλει, είμαι ανοικτός να λάβω προτάσεις για οποιοδήποτε σχέδιο θα μου επέτρεπε, είτε σκόπιμα ή κατά λάθος, να κακοδιαχειριστώ τα οικονομικά της ομάδας από τις συνδρομές του ενός σελινιού το χρόνο!

Το έργο της Ομάδας αρχικά θα περιορισθεί στην προπαγάνδα που περιέχεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει πρόσφατα προκληθεί από τα επιχειρήματά μας, και φαίνεται βέβαιο ότι το ενημερωτικό δελτίο θα διαβάζεται ευρέως. Έχουν ήδη ληφθεί πολλές παραγγελίες για τα πρώτα τέσσερα τριμηνιαία τεύχη και θα έρθουν περισσότερες όταν διαφημιστούμε. Ο κ. J.W.Robertson Scott, συντάκτης του "The Countryman",  μας έχει γράψει - "θα χαιρόμουν να ακούσω τι επιτυχία θα έχετε στο να μαζέψετε καταναλωτές μη γαλακτοκομικών προϊόντων. Πάντα είχα την αίσθηση ότι από γεωργική άποψη ο βετζετέριαν καταλαμβάνει μια παράλογη θέση, γιατί ακριβώς όπως τα αυγά δεν είναι δυνατό να παράγονται χωρίς να θανατώνονται τα κοκοράκια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι δυνατό να είναι οικονομικά χωρίς την συνεργασία του χασάπη." Η σαφήνεια με την οποία οι βετζετέριαν γενικά βλέπουν αυτό το ζήτημα αντιπροσωπεύεται πολύ καλά από το αποτέλεσμα μιας πρόσφατης συζήτησης που διοργανώθηκε από την Croydon Vegetarian Society, όταν ομόφωνα σχεδόν εγκρίθηκε η πρόταση οτι «οι βετζετέριαν πρέπει να έχουν ως στόχο την εξάλειψη όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων». Αν θυμόμαστε σωστά η ψηφοφορία ήταν 30 προς 2.

Τα Μέλη μας είναι ξεχωριστά άτομα, που δεν φοβίζονται εύκολα από την κριτική και είναι γεμάτα με το πνεύμα των πρωτοπόρων, και κάποιος αισθάνεται ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ να ξεπέσει το περιοδικό τους σε μια καθαρά γραμματειακή παραγωγή. Όλοι καλούνται να συνεισφέρουν κατά διαστήματα κάτι για να κάνουν το περιοδικό ενδιαφέρον, χρήσιμο και προαγωγό της σκέψης. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια σειρά άρθρων (από περίπου 600 λέξεις) σχετικά με το θέμα "Η Πνευματική μου Φιλοσοφία"; Άρθρα, γράμματα, συνταγές, διατροφικά γραφήματα, μητρώα υγείας, αποκόμματα του τύπου, κηπουρικές υποδείξεις, συμβουλές για τα μωρά, διαφημίσεις (δωρεάν για τα μέλη), όλα θα είναι ευπρόσδεκτα. Γράμματα κριτικής από εκείνους που διαφωνούν μαζί μας θα δημοσιεύονται επίσης. Πρόκειται για μια πραγματική πρωτοποριακή εργασία, και εάν συνεργαστούμε πλήρως σίγουρα θα δούμε μια πρόοδο στην ανθρωπιστική πράξη, και ίσως να αποκαλύψουμε ορισμένες διατροφικές αλήθειες που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατή η πρόσβαση τους. Ας θυμόμαστε πολύ πόσο η σύγχρονη διατροφική έρευνα έχει υποστηριχθεί από τα κατεστημένα συμφέροντα και εκτελείται σε εργαστήρια ζωοτομίας, και ότι λόγω των περιστάσεων είμαστε ακόμη χωρίς πολλά δεδομένα σχετικά με τα πλεονεκτήματα των διατροφών χωρίς ζωικά τρόφιμα. Γνωρίζουμε ότι τα εξημερωμένα ζώα σήμερα είναι σχεδόν καθολικά ασθενή, ως εκ τούτου, εφόσον το 99.9999 % του πληθυσμού καταναλώνουν τα προϊόντα αυτών των άρρωστων σωμάτων, πώς μπορούμε να μετρήσουμε το κακό που μπορεί να κάνουν τέτοια τρόφιμα; Εκατό άνθρωποι που ζουν αυστηρά με μια "ζωντανή" χωρίς ζωικά διατροφή για μερικά χρόνια θα παράσχουν δεδομένα ανεκτίμητης αξίας. Έχουν δοθεί κυβερνητικές επιχορηγήσεις για πολύ λιγότερο χρήσιμο κοινωνικό έργο!
 
ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ

Θα πρέπει όλοι μας να εξετάσουμε προσεκτικά πως θα πρέπει να ονομάζεται η ομάδα μας, το περιοδικό μας, και εμείς οι ίδιοι. «Μη-γαλακτοκομικοί» έχει καθιερωθεί ως μια γενικά κατανοητή φράση της καθομιλουμένης, αλλά όπως το 'non-lacto' είναι πολύ αρνητική. Επιπλέον, δεν υπονοεί ότι είμαστε αντίθετοι με τη χρήση των αυγών ως τρόφιμα. Χρειαζόμαστε ένα όνομα που δηλώνει ότι τρώμε, και εάν δυνατόν ένα που να μεταφέρει την ιδέα ότι ακόμη και με όλα τα ζωικά τρόφιμα ταμπού, η Φύση ακόμη μας προσφέρει μία εκπληκτική γκάμα από την οποία μπορούμε να επιλέξουμε. «Βετζετέριαν» και «Φρουτοφάγος» συσχετίζονται ήδη με κοινωνίες που επιτρέπουν τα «φρούτα»(!) των αγελάδων και των κοτόπουλων, ως εκ τούτου, φαίνεται ότι θα πρέπει να φτιάξουμε μια νέα και κατάλληλη λέξη. Καθώς αυτό το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας έπρεπε να ονομαστεί, έχω χρησιμοποιήσει τον τίτλο "The Vegan News". Εάν το υιοθετήσουμε αυτό, σύντομα η διατροφή μας θα γίνει γνωστή ως μια ΒΙΓΚΑΝ διατροφή, και θα φιλοδοξούμε να γίνουμε VEGANS. Οι προτάσεις των μελών θα είναι ευπρόσδεκτες. Το πλεονέκτημα του να  έχουμε έναν σύντομο τίτλο είναι καλύτερα γνωστό σε όσους από εμάς, ως γραμματείς των βετζετέριαν ενώσεων πρέπει να πληκτρολογούμε ή να γράφουμε τη λέξη βετζετέριαν χιλιάδες φορές το χρόνο!
 
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ Γαλακτο-βετζετέριαν

Το αντικείμενο της ομάδας μας είναι να δηλώσει μια θέση για μια μεταρρύθμιση που πιστεύουμε ότι είναι ηθική, ασφαλής και λογική. Στην προσπάθεια μας αυτή θα πρέπει, φυσικά, σθεναρά να πούμε γιατί καταδικάζουμε τη χρήση των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών. Σε αντάλλαγμα, αναμένουμε να δεχθούμε κριτική. Δεν θα είναι δική μας έγνοια αν αποτύχουμε να πείσουμε τους άλλους, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αφορά τους ίδιους, εφόσον, βαθιά στην καρδιά τους, γνωρίζουν ότι έχουμε δίκιο. Εν πάση περιπτώσει, δεν χρειάζεται να υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα σε εμάς και τους «Γαλακτο-βετζετέριαν». Όλοι δεχόμαστε ότι ο Γαλακτο-βετζετεριανισμός έχει μια καλά καθορισμένη θέση στην διατροφική εξέλιξη, και για αυτό λόγο πολλοί από εμάς δαπανήσαμε πολύ από τον χρόνο μας εργαζόμενοι για το Γαλακτο-βετζετέριαν ζήτημα. Κατά τα τελευταία χρόνια οι δύο εθνικές βετζετέριαν ενώσεις έχουν αφιερώσει πολύ χώρο στα περιοδικά τους για αυτό το θέμα της χρήσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν σημασία στο έργο μας, και περιστασιακά να αναφέρονται σε αυτό. (Πριν δημιουργήσουμε την Ομάδα, έγινε πρόταση στην ένωση βετζετέριαν να σχηματιστεί ένα τέτοιο τμήμα ως μέρος της ένωσης. Η πρόταση θεωρήθηκε με συμπάθεια από την Επιτροπή, που αποφάσισε ότι οι πλήρεις δυνάμεις της ένωσης θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται στην προσπάθεια της κατάργησης της σαρκοφαγίας, και ως εκ τούτου, κάθε τέτοια ομάδα θα ήταν πιο ελεύθερη να δράσει ως ανεξάρτητος οργανισμός.) Η ανάγκη να αποδειχτεί ότι είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει κάποιος χωρίς γαλακτοκομικά είναι, φυσικά, πάρα πολύ πιο  σημαντική για να την αγνοήσει ο κάθε γαλακτο-βετζετέριαν. Το να παραιτηθεί κάποιος στον Γαλακτο-βετζετεριανισμό σαν μια ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της διατροφής ισοδυναμεί με το να αποδέχεται μια σειρά φρικτών πρακτικών εκτροφής και σφαγής ως μέρος ενός αναπόφευκτου Θείου Σχεδίου. Θα πρέπει να προστεθεί ότι αυτό επίσης συνεπάγεται την αποδοχή του θεάματος ενός ενηλίκου ανθρώπου ο οποίος θα είναι προσκολλημένος στους μαστούς μιας αγελάδας ως μια αξιοπρεπή και ορθολογική πρόθεση εκ μέρους της Φύσης!

Χωρίς να κάνουμε οποιεσδήποτε αξιώσεις ηθικής ορθότητας, αισθανόμαστε σε μια ισχυρή θέση να ασκήσουμε κριτική στον Γαλακτο-βετζετεριανισμό, επειδή το χειρότερο που μπορούμε να πούμε δεν θα είναι παρά μια επανάληψη της κριτικής που έχουμε ήδη εκτοξεύσει ενάντια στους εαυτούς μας. Ως εκ τούτου, θα εκφράσουμε την Αλήθεια, όπως την βλέπουμε και την αισθανόμαστε, και παρόλο που οι φίλοι μας οι γαλακτο-βετζετέριαν μπορεί να απορρίψουν τις απόψεις μας αν το επιθυμούν, ελπίζουμε ότι δεν θα απορρίψουν και εμάς επειδή τις αναφέρουμε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ

Εξ όσων γνωρίζουμε μέχρι τώρα, κάθε μέλος της ομάδας μας έχει απορρίψει τη χρήση των γαλακτοκομικών προϊόντων για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση άγνοια  των Ορθόδοξων διατροφικών θεωριών, και κατά την άσκηση των ηθικών μας πεποιθήσεων θα πρέπει να αντικρούσουμε μερικές από αυτές τις θεωρίες. Πράττουμε κατ’ αυτό τον τρόπο χωρίς φόβο διότι αισθανόμαστε ότι μια ηθική φιλοσοφία σε συνδυασμό με μια δόση κοινής λογικής είναι ένας πιο ορθολογικός οδηγός από θεωρίες που επωάζονται σε εργαστήρια ζωοτομίας. Δεν θα αποδεχθούμε ότι μια επαρκής διατροφή θα πρέπει να παραβιάζει την συνείδηση. Αμφισβητούμε πολύ έντονα εάν αυτοί οι διατροφολόγοι οι οποίοι εγκωμιάζουν τις ζωικές πρωτεΐνες έχουν ποτέ προσπαθήσει να ζήσουν με μια πρακτική διατροφή απαλλαγμένη από αυτές τις πρωτεΐνες, και αν δεν το έχουν κάνει, αδυνατούμε να δούμε πώς μπορούν να μεταφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα. Γνωρίζουμε ότι η ανατομία του ανθρώπου είναι αναμφισβήτητα φρουτοφάγος. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση γάλακτος από ενήλικες είναι ένας παραλογισμός που ποτέ δεν σκόπευε η Φύση. Γνωρίζουμε ότι είμαστε τουλάχιστον τόσο καλά χωρίς τα γαλακτοκομικά όσο ήμασταν και με αυτά. Γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον το 40 % των αγελάδων είναι τώρα φυματιώδεις. Γνωρίζουμε ότι η παστερίωση του γάλακτος επιτρέπει στους λιανοπωλητές να πουλούν γάλα αρκετών ημερών. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε εκείνους που τρέφονται με τις «θρεπτικές πρωτεΐνες πρώτης τάξεως» οι οποίες συστήνονται από τους ορθόδοξους διατροφολόγους- σχεδόν όλοι πεθαίνουν από κακοήθεις και βρώμικες ασθένειες. Αλίμονο μας εάν η διατροφή μας διαψεύσει τις προσδοκίες μας κατά τον ίδιο βαθμό!

Πέραν του να λέμε ότι είμαστε «αρκετά καλά, ευχαριστώ», θεωρούμε ότι είναι ίσως πρόωρο να ισχυριστούμε τις οποιεσδήποτε μεγάλες αξιώσεις για την φυσιολογική υπεροχή της διατροφής μας. Ταπεινά, ο Γραμματέας σας είναι σε θέση να δηλώσει ότι ο ίδιος τώρα μπορεί να κάνει 230 μίλια με το ποδήλατο σε μια ημέρα, ενώ πριν από χρόνια όταν ο ίδιος έτρωγε γάλα και αυγά ήταν έτοιμος για το ξενοδοχείο όταν είχε κάνει την μισή από αυτήν την απόσταση. Αυτός μπορεί επίσης να σκάψει το χωράφι του για δέκα ώρες την ημέρα χωρίς να αισθάνεται καθόλου διαφορετικά το επόμενο πρωί, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους ισχυρισμούς μας ώστε να μην ακούει ο κόσμος μας και να περιμένει να συναντήσει δίμετρα μυώδη τέρατα με ροδοκόκκινα μάγουλα που έχουν ανοσία σε όλα τα δεινά της σάρκας. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι εάν εμφανιστεί οτιδήποτε όπως ένα σπιθουράκι που να χαλάει την ομορφιά της φυσικής μας μορφής, αυτό στα μάτια του κόσμου θα οφείλεται εξ ολοκλήρου στο ανόητο φταίξιμο μας που δεν τρώμε «κανονική τροφή». Απέναντι σε αυτό το  σπιθουράκι οι μεγάλες μάστιγες των ασθενειών που πλήττουν τώρα σχεδόν όλα τα μέλη της πολιτισμένης κοινωνίας (που ζουν με την «κανονική τροφή») θα περάσουν απαρατήρητες. Θα είναι καλό να ανασκουμπωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τους επικριτές μας! Στις πιο στοχαστικές στιγμές μας δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε ότι στην ζωή υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι από το να ζεις με καθαρές σαλάτες, φρούτα, κελυφωτούς καρπούς και πλήρη δημητριακά. Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να χαρακτηριστούμε ως ηθικοί γίγαντες επειδή επιλέγουμε να ζούμε με μια διατροφή που τόσο προφανώς ευνοεί την αυτο-διατήρηση.

Πιστεύοντας ότι ορισμένα Μέλη μας ίσως επιθυμούν να αλληλογραφήσουν μεταξύ τους σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε στο επόμενο τεύχος μας τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους. Όποια μέλη προτιμούν να μην περιληφθούν στον κατάλογο θα πρέπει να με ενημερώσουν.

Ακούμε ότι ένα φυλλάδιο ενάντια στην χρήση του γάλακτος γράφτηκε πριν από 40 χρόνια από έναν ειδικό στην οδό Harley. Μήπως κάποιο Μέλος ξέρει τίποτα για αυτήν τη δημοσίευση; 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συμφωνούμε ότι η εξάλειψη όλων των γαλακτοκομικών δημιουργεί προσωπικές δυσκολίες, οι οποίες διαφέρουν σε μέγεθος από το ένα άτομο στο άλλο. Συμφωνούμε επίσης ότι το παρόν δεν είναι η ευκολότερη εποχή για να κάνουμε μια τέτοια αλλαγή, αλλά πιστεύουμε ότι το να θέτουμε τις βάσεις του Κινήματος μας τώρα, θα κάνει σύντομα πολλούς να ενωθούν μαζί μας ως ένας από τους «Στόχους τους για Ειρήνη». Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη αναταραχή στο μυαλό των βετζετέριαν, όσον αφορά γενικά τη χρήση πυτιάς στην παρασκευή τυριού, και καθώς αυτό φαίνεται να είναι η πιο κραυγαλέα αντίφαση του γαλακτο-βετζεταριανισμού, εμείς προτείνουμε στους άλλους να κάνουν ότι κι εμείς και να εξαλείψουν το τυρί πρώτα. Ο φίλος μας και συνάδελφο μέλος Dugald Semple μας λέει ότι ποτέ δεν έχει δοκιμάσει τυρί, ως εκ τούτου, αυτό δεν μπορεί να θεωρείται ως ουσιαστικός «δεσμευτικός παράγοντας» για το Σώμα και την ψυχή! Το ακόλουθο αποσπάσματα από το κύριο άρθρο της τρέχουσας έκδοσης του "The Vegetarian News" δεν επιτρέπει, πιστεύουμε, πολύ επιχειρηματολογία:

"Οι περισσότεροι βετζετέριαν αναμφίβολα γνωρίζουν ότι η χρήση της πυτιάς του μοσχαριού στην παραγωγή τυριού πάντα παρουσίαζε πρόβλημα σε οποιονδήποτε με ανθρωπιστικές αρχές, αφού καθιστά αναγκαία τη θανάτωση του μοσχαριού για την απόκτηση της πυτιάς. Στην υποτιθέμενη έλλειψη οποιουδήποτε καθαρά φυτικού υποκατάστατου πυτιάς ορισμένοι βετζετέριαν απέχουν εντελώς από τη χρήση των τυριών, εκτός από τις απλές ποικιλίες cottage, ενώ πιθανότατα η πλειοψηφία των βετζετέριαν λαμβάνουν το σιτηρέσιο τους με τα κοινά τυριά και προσπαθούν να ξεχάσουν το γεγονός της πυτιάς του μοσχαριού στην παρασκευή του". Είναι σωστό οι υποστηρικτές της ηθικής να σπαταλούν τις δυνάμεις τους προσπαθώντας να ξεχάσουν κάτι τέτοιο;

Κατά τη διάρκεια του πολέμου τα αυγά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, και μπορούν εύκολα να καταργηθούν για πάντα χωρίς κάποια αίσθηση απώλειας εάν κανείς σκεφτεί το γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για ανασυντεθημένα σκουλήκια και σκαθάρια! Η εξάλειψη του γάλακτος αναμφισβήτητα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Το γάλα από κελυφωτούς καρπούς είναι ένα καλό υποκατάστατο, αλλά αυτό δεν ταιριάζει καλά στο τσάι (ως εκ τούτου, κόψτε το τσάι και προσθέστε ακόμα άλλα δέκα χρόνια στη ζωή σας!)

Όσοι από εμάς έχουν ζήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς γαλακτοκομικά είναι σε θέση να δώσουν την διαβεβαίωση ότι παραμένουμε καλά και δυνατοί, και ότι απολαμβάνουμε την τροφή μας όσο ποτέ άλλοτε, και εφόσον η νέα δίαιτα έχει τακτοποιηθεί η θέα και η οσμή των γαλακτοκομικών σύντομα ξεχνιέται.

"Η εμφάνιση του ενός ή του άλλου είδους νόσου εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος περιοριστικός παράγοντας στην παραγωγή γάλακτος, πέραν του ότι συνεπάγονται απώλεια για τον κτηνοτρόφο. Η φυματίωση είναι μία από τις πιο δυσεπίλυτες πηγές προβλημάτων, έτσι ώστε ένας ομιλητής στη Λέσχη Κτηνοτρόφων είπε πρόσφατα ότι δεν έχουμε κάνει καμία πρόοδο τα τελευταία 40 χρόνια."

Ο Γεωργικός Ανταποκριτής,
Από την εφημερίδα "The Yorkshire Post",
18.11.44.

"Δώσε μου ένα ουίσκι, είμαι διψασμένος. "
"Καλύτερα να πιείς γάλα – το γάλα δημιουργεί το αίμα."
"Μα δεν είμαι αιμοδιψής ".

67 Evesham Road,
Leicester (
Λέστερ)
24
Νοεμβρίου 1944.