04 October 2010

Γιατί ο veganism είναι σημαντικός;


Το κείμενο βασίζεται στο  βίντεο και στο  φυλλάδιο “ Μπορείτε να βοηθήσετε να σταματήσει αυτό - You Can Help Stop This.”

Αυτό που ακολουθεί απεικονίζει βία που ίσως μας ταράξει. Αλλά αυτά υπομένουν τα άλλα ζώα κάθε μέρα. Αυτές είναι οι πρακτικές που υποστηρίζουν οι άνθρωποι.

Εάν αυτό είναι βία, είναι η δική μας βία. Εάν αυτό είναι απρέπεια, είναι η δική μας απρέπεια. Γιατί αυτό είναι η τροφή μας, η ένδυση μας, η επιστήμη μας και η ψυχαγωγία μας. Αν αυτό είναι καταπίεση, τότε εμείς είμαστε οι καταπιεστές.

Εμείς είμαστε αυτοί που κρατάμε το μαστίγιο. Και μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να το αφήσουμε.

Εκμετάλλευση


Δια της βίας γονιμοποίηση μιας αγελάδας που χρησιμοποιείται για γάλα.

Όλο αυτό ξεκινά με την πεποίθησή μας ότι τα άλλα ζώα είναι δικά μας για να τα χρησιμοποιούμε.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν για να μας υπηρετούν. Τα θεωρούμε αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα.

Τα μετατρέπουμε σε εργαλεία μας - σε μηχανές μας για γάλα, σε μηχανές μας για τα ροντέο.

Επειδή θεωρούμε ότι τα άλλα ζώα είναι εδώ για μας - και επειδή απαιτούμε τα προϊόντα των σωμάτων τους - τα άλλα ζώα τίθενται υπό περιορισμό, εξαναγκάζονται να εργάζονται, χωρίζονται από τις οικογένειές τους, υφίστανται ξυλοδαρμό και θανατώνονται.

Περιορισμός


Σε αυτό το πτηνό έχουν αρνηθεί την επιλογή να είναι ελεύθερο.

Είτε με κλουβιά, αλυσίδες, αχυρώνες, περιφράξεις, ή λουριά, ο περιορισμός στερεί την ελευθερία από το άτομο.

Άλλα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή, περιορίζονται σε αχυρώνες, ηλεκτρικούς φράκτες, δεξαμενές, καθώς και μικρά κλουβιά και στάβλους.

Άλλα ζώα που χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους κρατούνται σε κλουβιά και με αλυσίδες. Ζώα, τα οποία το φυσικό είναι να τρέχουν ελεύθερα, είναι κλειδωμένα σε μάνδρες ζωολογικών κήπων και κλουβιά.

Για επιστημονικές δοκιμές, άλλα ζώα περιορίζονται σε κλουβιά και άλλες πιο εξεζητημένες συσκευές. Η κίνηση περιορίζεται έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να παραβιάζουν συγκεκριμένα μέρη του σώματος χωρίς σπασμωδικές κινήσεις ή φαγούρα.

Τα κατοικίδια ζώα μας κλειδώνονται σε κλουβιά και συγκρατούνται με λουριά και ιμάντες. Τα κατοικίδια ψάρια περιορίζονται σε μικρές γυάλες και δεξαμενές.

Ο περιορισμός είναι το αποτέλεσμα της επιλογής μας να εκμεταλλευόμαστε τα άλλα ζώα. Τα περιορίζουμε έτσι ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Τα περιορίζουμε έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε ότι θέλουμε από αυτά.

Καταναγκαστική εργασία


Αυτό το άλογο έχει καταναγκαστεί σε μια ζωή υπηρεσίας των ανθρώπων.

Όπως και με τον περιορισμό, η καταναγκαστική εργασία αφαιρεί την ελευθερία και την επιλογή ενός ατόμου.

Άλογα, μουλάρια, καμήλες και βόδια εξαναγκάζονται να τραβούν άμαξες και να μεταφέρουν ανθρώπους και αποσκευές στις πλάτες τους.

Άλλα ζώα στα τσίρκο εξαναγκάζονται να κάνουν κόλπα μπροστά σε ένα ακροατήριο.

Οι θηλυκές αγελάδες που χρησιμοποιούνται για το γάλα τους καταναγκάζονται σε ένα κύκλο εγκυμοσύνης, γέννησης, και αρμέγματος. Δια της βίας τις επιβάλουμε την τεχνητή γονιμοποίηση, ώστε να κάνουν ένα παιδί και να παράγουν γάλα. Τους παίρνουμε το παιδί τους, τους παίρνουμε το γάλα τους και όταν ο κύκλος τελειώσει, τις επιβάλουμε την τεχνητή γονιμοποίηση δια της βίας ξανά.

Η καταναγκαστική εργασία είναι το αποτέλεσμα της επιλογής μας να εκμεταλλευόμαστε τα άλλα ζώα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν για να μας υπηρετούν, έτσι τα αναγκάζουμε να μας υπηρετούν.

Ιδιοκτησία


Ένας ποντικός ο οποίος προορίζεται να γίνει ιδιοκτησία ενός ανθρώπου.

Άλλα ζώα αγοράζονται, πωλούνται, και ανήκουν σε ανθρώπους. Αυτό στερεί από τα άτομα την επιλογή και διαλύει τις οικογένειες.

Άλλα ζώα που χρησιμοποιούνται για τροφή πωλούνται σε δημοπρασίες. Ο νέος αφέντης της αγελάδας πληρώνει τον παλιό αφέντη της αγελάδας. Η αγελάδα δεν έχει καμία επιλογή.

Οι σκύλοι και οι γάτες πωλούνται σε καταστήματα και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Η ζωή ενός ατόμου παραδίδεται σε όποιον πληρώσει τη λιανική τιμή.

Η ιδιοκτησία της ζωής είναι το αποτέλεσμα της επιλογής μας να εκμεταλλευόμαστε τα άλλα ζώα. Για να μετατρέψουμε τα άτομα σε προϊόντα, τα καθιστούμε ιδιοκτησία μας.

Σωματική βία


Μοσχαράκι που πνίγεται για την ανθρώπινη διασκέδαση  σε ένα ροντέο.

Ίσως το πιο επιθετικό αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης είναι η σωματική βία.

Άλλα ζώα που χρησιμοποιούνται για τροφή συχνά κλωτσούνται ή ξυλοκοπούνται με ράβδους για να τα αναγκάσουν να κινηθούν.

Άλλα ζώα που εξαναγκάζονται να εκτελούν παραστάσεις συχνά ξυλοκοπούνται για να υπακούουν. Η βία δείχνει την δύναμη του ανθρώπου επί του μη ανθρώπου, κάνοντας τον μη άνθρωπο να υπακούει.

Άλλα ζώα στα ροντέο κυριαρχούνται σωματικά για την ανθρώπινη ψυχαγωγία. Άλλα ζώα που χρησιμοποιούνται  για πειράματα υφίστανται σοκ, εγκαύματα, και σκόπιμα μολύνονται με νόσο.

Η σωματική βία είναι το αποτέλεσμα της επιλογής μας να εκμεταλλευόμαστε τα άλλα ζώα. Για να τα εκμεταλλευτούμε, πρέπει να τα ελέγχουμε. Για να τα ελέγξουμε, χρησιμοποιούμε σωματική βία.

Θανάτωση


Προθήκη σουπερμάρκετ που επιδεικνύει κομμάτια σφαγιασμένων βοοειδών.

Άλλα ζώα πεθαίνουν όταν εμείς θέλουμε να πεθάνουν.

Σκοτώνουμε δισεκατομμύρια άλλων ζώων κάθε χρόνο για να φάμε τα σώματά τους.

Όταν οι αγελάδες σταματούν να παράγουν αρκετό γάλα ώστε να είναι επικερδές, θανατώνονται. Όταν οι κότες σταματούν να παράγουν αρκετά αυγά ώστε να είναι επικερδές, θανατώνονται - ακόμη και για τα βιολογικά, τα ελευθέρας βοσκής, και τα χωρίς κλουβιά αγροκτήματα.

Για την παραγωγή δέρματος, θανατώνονται αγελάδες. Για την παραγωγή γούνας, θανατώνονται γουνοφόρα ζώα.

Σκοτώνουμε άλλα ζώα δοκιμάζοντας προϊόντα στα μάτια τους και στο δέρμα τους. Σκοτώνουμε τις ανεπιθύμητες γάτες και σκύλους στα καταφύγια. Για να αποδείξουμε την δύναμη μας κυνηγούμε και σκοτώνουμε τα άλλα ζώα.

Η θανάτωση είναι το αποτέλεσμα της επιλογής μας να εκμεταλλευόμαστε τα άλλα ζώα. Για να κρατήσουμε τα σώματα που θέλουμε και να αφαιρέσουμε τα σώματα που δεν θέλουμε - τερματίζουμε τις ζωές αμέτρητων ατόμων.

Απαξίωση


Αυτό το πόσουμ θανατώθηκε από αυτοκίνητο.

Δεν μας νοιάζει όταν πεθαίνουν τα άλλα ζώα.

Οδηγούμε γρήγορα και συχνά, παρασύροντας άλλα ζώα. Μας απασχολούν ελάχιστα τα πτώματά τους στο δρόμο. Αν ήταν ανθρώπινα πτώματα, θα σοκαριζόμασταν.

Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τα άλλα ζώα, και εξαπλώνουμε αυτή την αντίληψη μέσω της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Αποκαλούμε τα άλλα ζώα "αυτό". Χρησιμοποιούμε τη λέξη "ζώο" ως προσβολή, παρόλο που και εμείς επίσης είμαστε ζώα.

Αυτό είναι σπισισμός. Ο σπισισμός μας λέει ότι αυτή η καταπίεση είναι εντάξει. Εμείς λέμε, "Είναι απλά ζώα." Ο σπισισμός διευκολύνει τη σύγκρουση που αισθανόμαστε για το κλείδωμα τους σε ένα κλουβί για όλη τους τη ζωή ή την εγκυμοσύνη τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ο σπισισμός είναι το αποτέλεσμα της επιλογής μας να εκμεταλλευόμαστε τα άλλα ζώα. Θέλουμε να τα χρησιμοποιούμε, αλλά αισθανόμαστε ότι η χρησιμοποίηση τους είναι λάθος - γι αυτό λέμε στους εαυτούς μας ότι το αξίζουν ότι πρέπει να είναι έτσι.

Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Veganism

Ο Veganism όπως ορίζεται από την Vegan Society είναι η αρχή ότι οι άνθρωποι οφείλουν να ζουν χωρίς να εκμεταλλεύονται τα άλλα ζώα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχουν αναλάβει την δέσμευση να ευθυγραμμίσουν τη ζωή τους με την vegan αρχή της μη εκμετάλλευσης. Η δέσμευση αυτή σημαίνει:

·         την σταδιακή ή την άμεση μετάβαση σε αποκλειστικά φυτικές τροφές και είδη ένδυσης.
·         το μποϋκοτάζ των τσίρκο με ζώα, των ζωολογικών κήπων, των ροντέο και των προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε άλλα ζώα.
·         να κάνουμε το καλύτερο για να αντιταχθούμε στην καταπίεση προς τους ανθρώπους σε όλες τις μορφές της.


Ένα πλακάτ που προκαλεί σκέψεις σε μια διαδήλωση ειρήνης. 

Το να είμαστε vegan σημαίνει και να έχουμε το στόχο της απελευθέρωσης για όλα τα όντα και να αφιερώσουμε τον εαυτό μας στην επίτευξη αυτού του στόχου, έστω και αν φαίνεται ιδεαλιστικός ή πολύ μακρινός.

Παρακαλούμε αναλάβετε την δέσμευση να ευθυγραμμίσετε τη ζωή σας με την vegan αρχή της μη εκμετάλλευσης. Παρακαλούμε προσπαθήστε να αποσύρετε την υποστήριξή σας από καταπιεστικές πρακτικές, ξεπεράστε τις προκαταλήψεις σας, και διαδώστε αυτά τα ιδεώδη και τις πρακτικές στους ανθρώπους γύρω σας.

Πηγές ενημέρωσης


  • Για περισσότερα σχετικά με τον veganism, επισκεφθείτε: YouCanHelpStopThis.com
  • Για την vegan διατροφή, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Vegan Society στο: vegansociety.com/food/nutrition
  • Για περισσότερα σχετικά με την καταπίεση των μη ανθρώπων, προσπαθήστε να διαβάσετε: