13 June 2011

Οι πόρτες της αντίληψης

Ένα παλιό αλλά επίκαιρο άρθρο σχετικά με την διαχείριση της κοινής γνώμης. Το κείμενο είναι μακροσκελές αλλά αξίζει να διαβαστεί γιατί αναλύει πολύ διαφωτιστικά τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι αντιλήψεις των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες και μάλιστα για όλα σχεδόν τα θέματα που αφορούν την ζωή τους. Το άρθρο είναι γραμμένο από τον Αμερικανό Χειροπρακτικό Γιατρό Tim O'Shea και υπάρχει στον δικτυακό του χώρο: http://www.thedoctorwithin.com
 ............................................................


ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ:
Γιατί οι αμερικανοί θα πιστέψουν σχεδόν τα πάντα

Tim O'Shea

Σ’ ένα εμπνευσμένο δοκίμιο του 1954 ο Aldous Huxley περιέγραφε με λεπτομέρεια τις ζωηρές, πολυαισθητηριακές και διευρύνουσες το μυαλό ενοράσεις των περιπετειών του με την μεσκαλίνη (ένα ναρκωτικό). Με την αλλαγή της χημείας του εγκεφάλου του με φυσικά ψυχοτροπικά, ο Huxley περνούσε σε έναν πλούσιο και ρευστό κόσμο λαμπερής και  απερίγραπτης ομορφιάς και δύναμης. Προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την νευροαισθητηριακή εισαγωγή δεδομένων του,ο Huxley ήταν σε θέση να εισέλθει σ’ αυτόν τον παράλληλο κόσμο που έχει περιγραφεί από κάθε αποκρυφιστή και διαστημικό καπετάνιο στην καταγεγραμμένη ιστορία.  Είτε από παραίσθηση ή  από επιφοίτηση, ο Huxley επιδίωξε να αφαιρέσει όλους τους δεσμούς, όλους τους έλεγχους, όλα τα φίλτρα, όλη την πολιτιστική επιρροή από τις αντιλήψεις του και να αντιμετωπίσει τη φύση ή τον κόσμο ή την πραγματικότητα από πρώτο χέρι – στην πρωτότυπη, χωρίς παρεμβάσεις μορφή της , στην άπειρη ωμότητα της. 

Αυτοί οι δεσμοί είναι πολύ πιο δύσκολο να σπάσουν σήμερα, μισό αιώνα αργότερα. Είμαστε τα πιο ρυθμισμένα, τα πιο προγραμματισμένα όντα που έχει ποτέ γνωρίσει ο κόσμος. Δεν είναι μόνο οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας που διαμορφώνονται και φορμάρονται συνεχώς. Η ίδια η συνειδητοποίηση μας ολόκληρου του σχεδίου φαίνεται ότι σβήνεται με τρόπο λεπτό και αδυσώπητο. Οι πόρτες της αντίληψής μας είναι προσεκτικά και με ακρίβεια ρυθμισμένες. Ποιος νοιάζεται, σωστά; 

Είναι ένας εξαντλητικός και ατελείωτος αγώνας να συνεχίζεις να εξηγείς στους ανθρώπους πώς τα περισσότερα ζητήματα της συμβατικής σοφίας εμφυτεύονται επιστημονικά στη μαζική συνείδηση από τα χίλια κλιπάκια των ΜΜΕ την ημέρα. Σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, θα επιθυμούσα να δώσω ένα σχετικό υπόβαθρο της διαχείρισης των πληροφοριών σε αυτήν την χώρα. Μόλις διευκρινιστούν οι βασικές αρχές για το πώς προέκυψε ιστορικά το τρέχον σύστημα ελέγχου των μέσων μας, ο αναγνώστης θα είναι πιο επιρρεπής στο να κρίνει οποιαδήποτε δεδομένη είδηση στις σημερινές ειδήσεις. 

Εάν όλοι πιστεύουν κάτι, τότε αυτό είναι πιθανώς λανθασμένο. Αυτό το ονομάζουμε

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΟΦΙΑ 

Στην Αμερική, η συμβατική σοφία που έχει μαζική αποδοχή επινοείται συνήθως: κάποιος έχει πληρώσει για αυτή. Παραδείγματα: 

Τα φαρμακευτικά είδη αποκαθιστούν την υγεία 
Ο εμβολιασμός φέρνει ανοσία 
Είμαστε πολύ κοντά στην θεραπεία του καρκίνου
Η εμμηνόπαυση είναι ασθένεια 
Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο, χρειάζεται άμεσα αντιβιοτικά 
Όταν ένα παιδί έχει πυρετό χρειάζεται Tylenol 
Τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και καθαρά. 
Η Αμερική έχει την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο. 
Οι Αμερικανοί έχουν την καλύτερη υγεία στον κόσμο. 
Το γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. 
Δεν ξεπερνάτε ποτέ την ανάγκη σας για γάλα. 
Η βιταμίνη C είναι το ασκορβικό οξύ. 
Η ασπιρίνη αποτρέπει τις καρδιακές προσβολές. 
Τα φάρμακα της καρδιάς βελτιώνουν την καρδιά. 
Ο πόνος πλάτης και λαιμού είναι οι μόνοι λόγοι για την ρύθμιση της  σπονδυλικής στήλης. 
Κανένα παιδί δεν μπορεί να πάει σχολείο χωρίς να εμβολιαστεί. 
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) εξετάζει λεπτομερώς όλα τα φάρμακα προτού βγουν στην αγορά. 
Η εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται ιατρική θεραπεία
Η παιδική ηλικία είναι μια σοβαρή κατάσταση  που χρειάζεται ιατρική θεραπεία
Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία είναι αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο 
Όταν το παιδί σας διαγνώνεται με μόλυνση στα αυτιά, πρέπει να δοθούν αμέσως αντιβιοτικά "προληπτικά" 
Οι σωλήνες αυτιών είναι για το καλό του παιδιού. 
Τα φάρμακα οιστρογόνου προλαμβάνουν την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση. 
Οι παιδίατροι είναι ο πιό εκπαιδευμένοι από όλες τις ιατρικές ειδικότητες. 
Ο σκοπός της βιομηχανίας υγειονομικής περίθαλψης είναι η υγεία. 
Ο HIV είναι η αιτία του AIDS. 
Το φάρμακο AZT είναι η θεραπεία. 
Χωρίς εμβόλια, οι μολυσματικές ασθένειες θα επιστρέψουν 
Το φθορίδιο στο νερό των πόλεων προστατεύει τα δόντια σας 
Οι εμβολιασμοί γρίπης προλαμβάνουν τη γρίπη. 
Τα εμβόλια εξετάζονται λεπτομερώς πριν μπουν στο υποχρεωτικό πρόγραμμα. 
Οι γιατροί είναι σίγουροι ότι τα οφέλη των εμβολίων ξεπερνούν μακράν οποιουσδήποτε πιθανούς κινδύνους. 
Υπάρχει τρομοκρατική απειλή στις ΗΠΑ. 
Υπάρχει βιολογική τρομοκρατική απειλή στις ΗΠΑ. 
Η NASDAQ είναι μια φυσική αγορά που ελέγχεται μόνο από την προσφορά και τη ζήτηση. 
Ο χρόνιος πόνος είναι μια φυσική συνέπεια της γήρανσης. 
Η σόγια είναι η υγιέστερη πηγή πρωτείνης. 
Οι ενέσεις ινσουλίνης θεραπεύουν το διαβήτη. 
Αφότου σας αφαιρέσουν την χοληδόχο κύστη σας μπορείτε να φάτε ότι θέλετε 
Η αλλεργιακή ιατρική θα θεραπεύσει τις αλλεργίες. 
Ένα επιβατηγό αεροσκάφος μπορεί να πιλοταριστεί με επαγγελματική ακρίβεια από μια ομάδα τρελών ερασιτεχνών πάνω σε ένα 100-όροφο κτήριο και μπορεί να κάνει εκείνο το κτήριο να καταρρεύσει ακριβώς πάνω στην βάση του. Δύο φορές. 

Αυτός είναι ένας κατάλογος ψευδαισθήσεων, οι οποίες έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια να δημιουργηθούν. Αναρωτιόσασταν πάντα γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτήν την χώρα δέχονται γενικά τις περισσότερες από τις παραπάνω δηλώσεις;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΕΑΤΗ

Ακόμη και ο πιό ευπειθής και αφελής θεατής μπορεί να υποψιαστεί ότι οι εκφωνητές της TV και τα άρθρα ειδήσεων δεν μας λένε ολόκληρη την ιστορία. Κάποιος με λίγο περισσότερη διαύγεια πνεύματος μπορεί ήδη να έχει αρχίσει να διαβλέπει την υπολογισμένη πρόθεση των τυποποιημένων ειδήσεων και αναρωτιέται για την αξιοπιστία και την ακρίβεια του τρόπου που παρουσιάζονται τα γεγονότα. Για τους πολύ λίγους που αφιερώνουν χρόνο για έρευνα κάτω από την επιφάνεια του καθημερινού προγραμματισμού και που έχουν ακόμα την ικανότητα ανεξάρτητης σκέψης, μια κάπως σκοτεινότερη εικόνα αρχίζει να προκύπτει. Αυτοί μπορούν να αντιληφθούν τα κομμάτια των αποδεικτικών στοιχείων της βαθιά τεχνικής επιστήμης πίσω από ένα μεγάλο μέρος αυτού που σερβίρεται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας(ΜΜΕ).

Τα γεγονότα που συμβαίνουν στο σημερινό κόσμο είναι πάρα πολύ σύνθετα. Ένα ανέφικτα πολύπλοκο μπέρδεμα αλληλένδετων και ανεξάρτητων περιστατικών συμβαίνει ταυτόχρονα, συχνά σε δυναμική σύγκρουση. Το να αναγνωρίσεις ακόμη και αυτήν την πολυπλοκότητα έρχεται σε αντίθεση με ένα θεμελιώδες αξίωμα της επιστήμης των μέσων: Κρατήστε τα πάντα σε απλοϊκό επίπεδο. 

Στην πραγματική ζωή, τα γεγονότα δεν συμβαίνουν σε μαύρο και άσπρο, αλλά σε χίλιες σκιές του γκρι. Το να ανακαλύψεις ακριβώς τα πραγματικά δεδομένα και τα γεγονότα όπως συμβαίνουν είναι αρκετά δύσκολο. Ο ποταμός είναι διαφορετικός κάθε φορά που πατούμε σε αυτόν. Ώσπου να έχει γίνει αντιληπτή μια λογική κατανόηση ενός γεγονότος, τα νέα γεγονότα έχουν καταστήσει ήδη εκείνη την ερμηνεία ξεπερασμένη. Και αυτό ούτε καν δεν προσθέτει τα ιστορικά, κοινωνικά ή πολιτικά στοιχεία στο μίγμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ερμηνεία των γεγονότων. Τα λαϊκά ΜΜΕ σταματούν πολύ πριν από αυτό το επίπεδο ανάλυσης.

Οι ιστορίες των MEDIA καλύπτουν μόνο το πιο μικροσκοπικό μέρος των πραγματικών γεγονότων, αλλά ηλίθια ισχυρίζονται ότι καλύπτουν "όλες τις ειδήσεις." 

Ο τελικός στόχος των ΜΜΕ είναι να δημιουργηθεί μια ακολουθία υπάκουων, άκριτων καταναλωτών. Για αυτόν τον στόχο, τρία κύρια εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά:

εξαπάτηση              συγκάλυψη(απόκρυψη)             διάσπαση της προσοχής 

Με την πάροδο του χρόνου, η εκλέπτυνση αυτών των εργαλείων προπαγάνδας έχει εξελιχθεί σε μια πολύ δομημένη επιστήμη, που παίρνει τα πρότυπα της με μια αδιάκοπη συνέχεια από τις αρχές που καθορίστηκαν από τον ίδιο τον πατέρα του "μαγειρέματος "  τον Edward L Bernays, πάνω από έναν αιώνα πριν, όπως θα δούμε. 

Ας εξετάσουμε κάθε εργαλείο πολύ σύντομα:
 ...............
Η συνέχεια του άρθρου σε PDF εδώ: