07 March 2012

Η επιστήμη ανατρέπει το στερεότυπο του άνθρωπου ως εκ φύσεως «κακού»

Η βιολογική έρευνα καταρρίπτει όλο και περισσότερο την άποψη της ανθρωπότητας ως ανταγωνιστικής, επιθετικής και βίαιης, δηλώνει ένας κορυφαίος ειδικός στην συμπεριφορά των πρωτευόντων.


"Οι άνθρωποι έχουν πολλές τάσεις υπέρ της κοινωνικότητας», είπε ο Frans de Waal (βιολόγος στο πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα) στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Νέα έρευνα για τα ανώτερα ζώα, από τα πρωτεύοντα θηλαστικά και τους ελέφαντες έως τα ποντίκια, δείχνει ότι υπάρχει βιολογική βάση για μια συμπεριφορά όπως η συνεργασία, είπε ο de Waal, συγγραφέας του βιβλίου: «Η εποχή της ενσυναίσθησης: Μαθήματα της Φύσης για μια ευγενικότερη Κοινωνία».

Μέχρι μόλις πριν 12 χρόνια, η κοινή άποψη μεταξύ των επιστημόνων ήταν ότι οι άνθρωποι ήταν «άγριοι» κατά βάθος, αλλά ότι έχουν αναπτύξει μια επίφαση ηθικής - έστω και λεπτής, είπε ο de Waal σε επιστήμονες και δημοσιογράφους από περίπου 50 χώρες.

Αλλά τα ανθρώπινα παιδιά - και τα περισσότερα ανώτερα ζώα - είναι "ηθικά" με μια επιστημονική έννοια του όρου, επειδή πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους για να αναπαράγουν και να περάσουν τα γονίδιά τους, είπε.
Εικόνα από το πρώτο καταφύγιο ζώων φάρμας στην Κροατία

Η έρευνα διέψευσε την άποψη, κυρίαρχη από τον 19ο αιώνα, τυπική του επιχειρήματος του βιολόγου Τόμας Χένρι Χάξλεϊ ότι η ηθική είναι απούσα στη φύση και είναι κάτι που δημιουργείται από τους ανθρώπους, είπε ο de Waal.

Και η κοινή παραδοχή ότι αυτή η σκληρή άποψη προωθήθηκε από τον Δαρβίνο, τον λεγόμενο πατέρα της εξέλιξης, είναι επίσης λάθος, είπε.

"Ο Δαρβίνος ήταν πολύ πιο έξυπνος από τους περισσότερους οπαδούς του", δήλωσε ο de Waal, παραθέτοντας από το βιβλίο του Δαρβίνου "Η καταγωγή του ανθρώπου" ένα απόσπασμα το οποίο λεει ότι τα ζώα που ανέπτυσσαν "εμφανή κοινωνικά ένστικτα αναπόφευκτα θα αποκτούσαν ηθική αίσθηση της συνείδησης."

Ο de Waal έδειξε στο κοινό βίντεο από εργαστήρια αποκαλύπτοντας τη δραματική συναισθηματική δυσφορία ενός πιθήκου στον οποίον αρνήθηκαν μια απόλαυση που έλαβε κάποιος άλλος πίθηκος. Και ενός αρουραίου που εγκατέλειψε τη σοκολάτα για να βοηθήσει έναν άλλο αρουραίο να διαφύγει από μια παγίδα.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ζώα έχουν εκ του φυσικού κοινωνικές τάσεις για «αμοιβαιότητα, δικαιοσύνη, ενσυναίσθηση και παρηγοριά», δήλωσε ο de Waal. "Η ανθρώπινη ηθική είναι αδιανόητη χωρίς ενσυναίσθηση."

Ερωτηθείς εάν η ευρύτερη δημόσια αποδοχή της ενσυναίσθησης ως φυσικής θα άλλαζε τον έντονο ανταγωνισμό στον οποίο βασίζονται τα καπιταλιστικά οικονομικά και πολιτικά συστήματα, ο de Waal χαριτολογώντας είπε: «Είμαι απλώς ένας παρατηρητής πιθήκων».

Αλλά, είπε στους δημοσιογράφους ότι η έρευνα δείχνει επίσης, ότι τα ζώα δείχνουν την συμπάθεια τους για ζώα με τα οποία είναι εξοικειωμένα μέσα "στην ομάδα τους" - και ότι η φυσική τάση είναι μια πρόκληση στον παγκοσμιοποιημένο ανθρώπινο κόσμο.

Η "ηθική" αναπτύχθηκε στον άνθρωπο σε μικρές κοινότητες, είπε, προσθέτοντας: «Είναι μια πρόκληση ... είναι ένα πείραμα για το ανθρώπινο είδος να εφαρμόσει σε ολόκληρο τον κόσμο ένα σύστημα που προορίζεται για (μικρές ομάδες)."

ΠΗΓΗ: Agence France-Presse