01 March 2012

«Επαγγελματικός προσανατολισμός»

Επιτέλους μετά από εκατομμύρια χρόνια παρουσίας τους στον πλανήτη Γη τα ζώα βρίσκουν τελικά το δρόμο τους και το νόημα στη ζωή τους χάρις στην μεσολάβηση ενός όψιμου είδους το οποίο ξέρει τι θέλουν να κάνουν καλύτερα από τα ίδια.

Τι ανακούφιση! Τόσα χρόνια πέρασαν άσκοπα, στην τεμπελιά, στην νωθρότητα και στην ανεργία. Τόσα χρόνια χάζευαν ανεύθυνα πριν έρθει αυτό το πιθηκόμορφο είδος και βάλει τάξη.

Τώρα όμως δουλειά.

Αλήθεια πως δεν το είχαν σκεφτεί πιο πριν; Πως μπορούσαν να χάνουν τον καιρό τους με τις δικές τους ασχολίες, με τις δικές του οικογένειες, με τις δικές τους επιθυμίες, με την δική τους εγωιστική ύπαρξη, όταν υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούν γι αυτό το δίποδο είδος, να συνεισφέρουν, και να μπορούν να αισθάνονται χρήσιμα;

Ευτυχώς τώρα έχουν προσανατολισμό στην ζωή τους, και μάλιστα «επαγγελματικό προσανατολισμό» και μπορούν να αφιερωθούν και να αφοσιωθούν στην καριέρα τους που δεν είναι άλλη από την ικανοποίηση των επιθυμιών του μεγάλου ευεργέτη τους που τους άνοιξε τα μάτια.

Πάει πια η εποχή της ανώριμης και απερίσκεπτης ύπαρξης και της πλήξης. Τώρα ανακάλυψαν την εργατικότητα και δεν σηκώνουν κεφάλι από τη δουλειά. Ζουν για να δουλεύουν και δεν τα ενδιαφέρουν λεπτομέρειες όπως η εκμετάλλευση, η κούραση και τα βάσανα, ή το ότι δουλεύουν ασταμάτητα και σε άθλιες συνθήκες, και ότι τελικά πεθαίνουν λόγω της δουλειάς.

Γιατί τώρα η ζωή τους έχει νόημα χάρις στην μεσολάβηση αυτού του όψιμου είδους και της νέας τάξης που έβαλε, αφού τελικά βλέπουν ότι η εργασία απελευθερώνει.



Όχι, τα ζώα δεν τρελάθηκαν, ούτε τους αρέσει ο μαζοχισμός. Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά οι δικές μας ανθρωποκεντρικές προκαταλήψεις γι αυτά.

Δεν ξέρουμε αν τα ζώα ονειρεύονται και αν ναι, τι ονειρεύονται για το μέλλον τους. Πάντως το μόνο σίγουρο (το οποίο μας δείχνουν σταθερά) είναι ότι δεν θέλουν τον «προσανατολισμό» που θέλει το ανθρώπινο είδος γι αυτά και ούτε φυσικά ονειρεύονται να μας υπηρετήσουν και να χαραμίσουν την ζωή τους στις δικές μας σκοπιμότητες.

Ας τα βοηθήσουμε λοιπόν να ξαναβρούν τον ένα και μοναδικό προσανατολισμό τους: να ζήσουν ελεύθερα και ανενόχλητα από τον άνθρωπο.

 Εικόνα από το vegankid.blogspot.com