Η αλήθεια από την πένα ενός εφήβου
Αυτό λέγεται προπαγάνδα. Θυμάμαι να βάζω αυτή τη λέξη στις σημειώσεις μου στο μάθημα της ιστορίας στην πρώτη γυμνασίου.
Αυτό δεν ήταν το μόνο βίντεο που μας έδειξαν, αλλά καθένα είχε παραχθεί είτε από μια κτηνοτροφική ένωση ή μια εταιρεία βιομηχανικής κτηνοτροφίας - ουσιαστικά, κάποιον που θέλει να πουλήσει ένα προϊόν. Υποβλήθηκα σε βίντεο με κοτόπουλα που τους κόβουν το ράμφος, σε αγελάδες που τους κόβουν τα κέρατα, και σε γουρουνάκια που τα ευνουχίζουν, ενώ οι κτηνοτρόφοι με διαβεβαίωναν ότι αυτές οι πρακτικές ήταν «για το καλό των ζώων». Ένα βίντεο έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τον ευνουχισμό των χοιριδίων με τον εμβολιασμό ενός παιδιού και πέρασε από μια σκηνή ενός μαινόμενου στον αέρα μικρού χοίρου που τον κρατούσαν από τα πίσω πόδια του σε μια σκηνή με ένα νεαρό αγόρι να κλαίει σε κάποιο ιατρείο.
Από την γραφική θέα των αγροκτημάτων του Νότου μακριά από τις πραγματικές βιομηχανικές μονάδες, μέχρι τις γελοία τραβηγμένες αναλογίες, η προπαγάνδα πάντα δινόταν συστηματικά. Ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή την κατήχηση, ποτέ δεν άκουσα κάτι τόσο βασικό όπως ένα στατιστικό στοιχείο. Ο αμυνόμενος της κοπής του ράμφους των κοτόπουλων δεν μας έλεγε ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κότες αυγοπαραγωγής θανατώνονται κάθε χρόνο. Ο αρνητής της αύξησης της θερμοκρασίας παρέλειψε να αναφέρει ότι η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για την αποδέσμευση τουλάχιστον 40 τοις εκατό περισσότερων αέριων του θερμοκηπίου από ό,τι όλες οι μεταφορές στο κόσμο. Ο κτηνοτρόφος μοσχαρίσιου κρέατος δεν συζήτησε το γεγονός ότι τα μοσχάρια του παίρνονται από τις μητέρες τους, όταν είναι σε ηλικία λιγότερο από μια ημέρα. Και όσο αποκρουστικά ήταν τα κοντινά πλάνα γονιμοποίησης των θηλυκών χοίρων, το υλικό που αυτά τα βίντεο δεν έδειξαν είναι πολύ χειρότερο.
Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει τι κάνει αυτό το βίντεο πιο αξιόπιστο από τα ντοκιμαντέρ που είδαμε στην τάξη. Η απάντηση είναι στο πως και γιατί αυτά τα βίντεο παρήχθησαν. Η απάντηση είναι στο χρήμα, στη ρίζα όλων των κακών. Το χρήμα είναι αυτό που παρακινεί τον κλάδο της κτηνοτροφίας να κάνει τα βίντεο προπαγάνδας για να κρατήσει το κοινό σε άγνοια και πεινασμένο για το προϊόν τους. Αντίθετα, τα βίντεο που δείχνουν παραστατικά την σκληρότητα προς τα ζώα γυρίστηκαν μυστικά, χωρίς προπέτασμα καπνού. Το ντοκιμαντέρ «Γήινοι – Earthlings» της Nation Earth, το πιο εκτεταμένο και κατατοπιστικό από αυτά, μπορεί να παρακολουθηθεί δωρεάν στο earthlings.com.
Όταν πήρα το μάθημα της «Επιστήμης της Ζωικής Παραγωγής», ήμουν vegetarian για πέντε χρόνια. Ήξερα αρκετά για να μην λάβω υπόψη μου την προπαγάνδα. Ωστόσο, εάν ήμουν οπλισμένος με λεπτομέρειες θα ήμουν σε θέση να μιλήσω περισσότερο στην τάξη. Τουλάχιστον, θα μπορούσα να είχα θέσει περισσότερα ερωτήματα.
Για παράδειγμα, το γενικό συμπέρασμα στο μάθημα της «Επιστήμης της Ζωικής Παραγωγής» ήταν ότι η ζωή ενός ζώου αξίζει λιγότερο από εκείνη του ανθρώπου. Και γιατί όχι; Τελικά, παρά την εξαντλητική μελέτη μας για την αναπαραγωγική τους περίοδο, ποτέ δεν διδαχθήκαμε για τη νοημοσύνη ενός κοτόπουλου. (Οι κότες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις από ό,τι τα περισσότερα κατοικίδια ζώα σε γνωστικά τεστ.) Επίσης εμείς εμμείναμε δυσανάλογα στη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου στομάχου της αγελάδας, αλλά δεν καταφέραμε να συζητήσουμε για την εξαιρετική μνήμη της. (Η αγελάδα μπορεί να θυμηθεί ένα πρόσωπο για χρόνια - συμπεριλαμβανομένου του προσώπου του κλεμμένου μοσχαριού της, ή της συντριμμένης μητέρας της). Το διαγώνισμα στους χοίρους μας ζήτησε να κατηγοριοποιήσουμε τις μεθόδους της τεχνητής γονιμοποίησης τους, αλλά δεν υπήρχε ερώτηση σχετικά με το πώς αυτό το ζώο είναι πιο έξυπνο από ένα τρίχρονο παιδί.
Αναρωτιέμαι πώς ο δάσκαλός μου θα είχε απαντήσει το ερώτημα αυτό, δεδομένου ότι ο μέσος μη φυτοφάγος καταναλώνει μεταξύ 1.000 και 3.000 ζώων της ξηράς στην διάρκεια της ζωής του.
Πρέπει να πω ότι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην προπαγάνδα δεν είναι να γνωρίζεις τον ορισμό της ή τις διαφορετικές μεθόδους της. Αναμφίβολα, η καλύτερη άμυνα ενάντια στην προπαγάνδα είναι να μάθεις την αλήθεια.