05 August 2014

Vegan εκ γενετήςΟ veganism εμφανίστηκε επίσημα το 1944 ως μια φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής ο οποίος τερματίζει άμεσα την αδικία προς τα μη ανθρώπινα ζώα. Αυτό στη πράξη σημαίνει πρώτα και κύρια μια αποκλειστικά φυτική διατροφή, κάτι που την εποχή εκείνη ακουγόταν παράτολμο αφού τότε δεν υπήρχε ακόμη η επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει την ασφάλεια μιας τέτοιας διατροφής. Όμως για τους πρωτοπόρους του veganism υπήρχε έντονη η διαίσθηση ότι αυτό που έκαναν ήταν το σωστό και ότι επιπλέον ο άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται στην αδικία και στο πόνο των άλλων αισθανόμενων όντων για να επιβιώσει.

Αρκετές δεκαετίες μετά, φτάνοντας στο σήμερα, έχει πλέον τεκμηριωθεί η ασφάλεια της φυτικής διατροφής* και χάρη στη προσήλωση αυτών των πρωτοπόρων πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν εμπνευστεί να γίνουν vegan και όσο περνάει ο καιρός γίνονται ακόμα περισσότεροι. Σήμερα πλέον είναι συνηθισμένο να έχουμε vegan οικογένειες, vegan εγκυμοσύνη, vegan παιδιά και εφήβους, και φυσικά άτομα που είναι vegan εκ γενετής.


Οι vegan εκ γενετής είναι μια μερίδα πολύ προνομιούχων ανθρώπων που είχαν τη τύχη να γεννηθούν σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευνοϊκό για να εξελιχθεί και να ανθίσει ο αισθανόμενος άνθρωπος που φέρουμε μέσα μας, δηλαδή στο περιβάλλον μιας vegan οικογένειας. Με το που ήρθαν στη ζωή άρχισαν να εκπαιδεύονται στη σύνδεση με το ευρύτερο οικοσύστημα της αισθανόμενης ζωής και να γίνονται όλο και περισσότερο ένα μαζί του και με τους αέναους νόμους του.

Όταν σε όλους εμάς τους υπόλοιπους επιβαλλόταν χωρίς δεύτερη σκέψη η ανωμαλία των «ζωικών προϊόντων» ως δήθεν η «διατροφή» μας, οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούσαν τη ζωή τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις: την αλήθεια ότι μόνο η τροφή της ειρήνης και της δικαιοσύνης θρέφει πραγματικά την ανθρώπινη οντότητα και μια διατροφή που προέρχεται αποκλειστικά από τα φυτά, η οποία τιμά την πεπτική ανατομία του ανθρώπινου οργανισμού που είναι αυτή φυτοφάγου πλάσματος.

Αντί για τη χυδαία προπαγάνδα του συστήματος που καταπιέζει τη ζωή και που καταφέρνει να αλώνει και να μετατρέπει τους ανθρώπους σε αυτόματα της καταπίεσης, οι ευτυχείς αυτοί άνθρωποι διδάσκονταν την καίρια αλήθεια του σεβασμού της αξίας της ζωής. Έτσι ποτέ δεν υποβλήθηκαν στην κακοποίηση να καταναλώσουν με το ζόρι τη σάρκα ή τις αναπαραγωγικές εκκρίσεις των ζώων όπως θα συνέβαινε σε μια συμβατική οικογένεια. Εξαρχής διαπαιδαγωγήθηκαν σωστά και μεγάλωσαν κατανοώντας όλο και περισσότερο την τροφή ως φορέα των θεμελιωδών αξιών και ως δύναμη για να επουλώσουμε τον κόσμο από την διάχυτη αδικία που εισρέει συνεχώς στη κοινωνία μέσα από την διατροφή που βασίζεται στην λεηλασία της ζωής.

Η στήριξη της οικογένειας και η εμβάθυνση στον vegan τρόπο ζωής βοήθησε τους ανθρώπους αυτούς να χτίσουν αυτό το στέρεο, υγιές σκεπτικό που δεν συμβιβάζεται με τις χυδαίες αντιλήψεις της κουλτούρας του θανάτου η οποία αντικειμενοποιεί και εμπορευματοποιεί τη ζωή και διαχωρίζει τα ζώα σε κατηγορίες και χρήσεις. Η έμφυτη συμπόνια του ανθρώπου και η τάση του για το καλό βοηθήθηκε να ευδοκιμήσει και να εξελιχθεί σε μια ειλικρινή αγάπη και σεβασμό για όλα τα ζώα.  

Έτσι είχαν τη μεγάλη τύχη να απεμπλακούν οριστικά από την νοητική δυσαρμονία και την επακόλουθη παρωδία σεβασμού και αγάπης των ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα μόνο στη θεωρία, στα παραμύθια, στις ιστορίες και στα καρτούν αλλά όχι στη πράξη. Κατανόησαν ότι δεν μπορούν να προδώσουν τις αξίες επειδή συνεχώς προπαγανδίζονται τα επιφανειακά, ευτελή δέλεαρ της ψευδο-απόλαυσης και της ψευδο-γεύσης** των ζωικών. Και επομένως δεν θα μπορούσαν ποτέ να συμβιβαστούν με μια διατροφή που σπέρνει τη τρομοκρατία στα άλλα αισθανόμενα όντα και που επίσης έχει τραγικές συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Ευθύς εξ αρχής είδαν την αθλιότητα της καταπίεσης των ζώων γι αυτό που πραγματικά είναι: η ύπουλη ύβρις που μεταμφιέζεται σκόπιμα ως στοργή, φροντίδα, θρέψη, τροφή, (ένδυση, ή όποια άλλη ανάγκη) προκειμένου να μας εξοικειώσει τελικά και με την δική μας καταπίεση. Ταυτόχρονα από την άλλη διαπίστωναν πόσο τραγικά εύκολο είναι να κρατούνται οι άνθρωποι στο ψεύδος αυτής της ύβρης ώστε να μην μπορούν να δουν και να αντισταθούν στην προφανή φρίκη του κρέατος και στην έντεχνα κρυμμένη και μεγαλύτερη φρίκη του ζωικού γάλακτος και των αυγών και έτσι να μεγεθύνουν αντί να τερματίζουν την αδικία.

Όμως παρόλο που ζούμε σε έναν μη vegan κόσμο όπου επιβάλλεται και γίνεται κυρίαρχη όλη αυτή η παρακμιακή διατροφή, γι αυτούς που είχαν τη τύχη να δραπετεύσουν από αυτόν τον παράλογο προγραμματισμό από το ξεκίνημα της ζωής τους, είναι μια συνεχής επισήμανση της ορθότητας του δρόμου που τους οδήγησαν και που στην συνέχεια – όταν άρχισαν να καταλαβαίνουν - το αποδέχθηκαν συνειδητά ως τρόπο ζωής τους.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα κάποιους ανθρώπους που είναι vegan εκ γενετής:


Seba Johnson: Vegan Ολυμπιακή σκιέρ

Η Seba Johnson γεννήθηκε στις Παρθένες Νήσους και είναι vegan για όλη της τη ζωή εδώ και 4 δεκαετίες. Η οικογένειά της είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έτσι η Seba εκτέθηκε σε μια ποικιλία πολιτισμών σε πολύ νεαρή ηλικία. Το 1988 στην ηλικία των 14 ετών έγινε η νεότερη σκιέρ αλπικού σκι στην Ολυμπιακή Ιστορία αλλά και η πρώτη μαύρη σκιέρ. Το 1992 πήρε μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Albertville της Γαλλίας στο Γιγαντιαίο Σλάλομ. Όμως το 1994 αρνήθηκε να πάρει μέρος στους αγώνες στο Lillehammer της Νορβηγίας ως διαμαρτυρία στο γεγονός ότι η Νορβηγία ήρε το μορατόριουμ για το κυνήγι φάλαινας. Ως αθλήτρια, οι στολές σκι που χρησιμοποιούσε δεν περιείχαν μαλλί, δέρμα, γούνα ή μετάξι. Μάλιστα κάποτε αποκλείστηκε από έναν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκι επειδή αρνήθηκε να φορέσει μια στολή που είχε ραμμένο πάνω της ένα κομμάτι δέρμα.

Η Seba υπήρξε επίσης δασκάλα του σκι και είναι τώρα μέλος της Ένωσης ηθοποιών επιδιώκοντας μια σταδιοδρομία στην υποκριτική και επίσης μιλά δημόσια για τον veganism σε σχολεία και κατασκηνώσεις νέων αλλά και όπου αλλού υπάρξει δυνατότητα.

Μια περιεκτική συνέντευξη με την Seba υπάρχει εδώ: Interview with Seba Johnson: Vegan Olympic Ski Racer

 Anne Dinshah – 42 ετών - Νέα Υόρκη

Η Anne, vegan εκ γενετής, έχει γράψει το βιβλίο “Dating Vegans: Recipes for Relationships” (Ραντεβού με Vegans: Συνταγές για τις σχέσεις) που αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ vegan και μη-vegan. Οι γονείς της, ο Jay και η Freya Dinshah, ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις (η μητέρα της δεν ήταν vegan, όταν γνωρίστηκαν, αλλά σταδιακά έγινε).

Ο πατέρας της, Jay Dinshah, ίδρυσε την Αμερικανική Vegan Society (AVS) και οι γονείς της εργάστηκαν από κοινού στην οργάνωση για 40 χρόνια, συχνά δίνοντας διαλέξεις και οργανώνοντας συνέδρια. Όπως λέει η ίδια: «όντας vegan, ειδικά παιδί ακτιβιστών γονέων, μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα από το μέσο άτομο τα θέματα σχετικά με τα ζώα, καθώς και για την υγεία του πλανήτη μας και των κατοίκων του. Αγαπώ τα ζώα και ήθελα να βοηθήσω, αλλά έπρεπε να βρω το δικό μου τρόπο. Είδα πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι το να εσωτερικεύεις τα δεινά εκατομμυρίων ζώων. Ο πατέρας είχε πάρει όρκο να μην σταματήσει ούτε μια ημέρα την σκληρή προσπάθεια μέχρι να κλείσουν όλα τα σφαγεία. Πέθανε προσπαθώντας.»
 Shaun Durrance - 30 ετών
Ο Shaun Durrance είναι vegan από τη γέννησή του και μεγάλωσε στις δεκαετίες του 80 και του 90 τότε που η vegan διατροφή ήταν ουσιαστικά άγνωστη και οι διατροφικές επιλογές σχετικά περιορισμένες. Ο Shaun λέει ότι από 3 χρονών καταλάβαινε τι σημαίνει να είσαι vegan και θυμάται το πως εξηγούσε τους συμμαθητές του από πού προέρχεται η ζελατίνη.

Σήμερα ο Shaun είναι παντρεμένος με την Patricia, επίσης, vegan, και έχουν μια όμορφη κόρη την Katarina, σχεδόν 3 που είναι επίσης μεγαλωμένη ως vegan. Ο Shaun πάντα έτρωγε ισορροπημένα γεύματα - το κλειδί για τη βέλτιστη διατροφή -, δεν έχει σπάσει ποτέ κάποιο οστό παρά τις πολλές πτώσεις στον αθλητισμό και δεν πιστεύει ότι η ανησυχία στο κοινό όσον αφορά την ανατροφή vegan παιδιών είναι δικαιολογημένη.
...................


* Κοινή θέση της Αμερικανικής Ένωσης Διατροφολόγων (ADA) και των Διατροφολόγων του Καναδά:

"Η καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή και οι άλλοι τύποι φυτικών διατροφών είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της εγκυμοσύνης, της γαλακτοπαραγωγής, της νηπιακής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας, και της εφηβείας."

Περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Διατροφολόγων (JADA – Journal of the American Dietetic Association)

α) Ιούνιος 2003 - Τόμος 103 - Σελίδες: 748-765
και
β) Ιούλιος 2009 - Τόμος 109 – Σελίδες: 1266-1282


** Ο όρος ψευδο-γεύση για το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα ουσιαστικά αναφέρεται στην καρύκευσή τους με φυτά κατά το μαγείρεμα - δηλαδή τους δίνουμε τη γεύση φυτών για τα φάμε. Και αυτό το αναφέρει από την αρχαιότητα ακόμα ο Πλούταρχος:«Ωστόσο, ούτε άψυχο και νεκρό (ζώο) το τρώνε όπως είναι, αλλά το βράζουν, το ψήνουν, το μεταβάλλουν με φωτιά και φάρμακα, αλλοιώνοντας, μετατρέποντας και σβήνοντας με μύρια καρυκεύματα την γεύση του αίματος, ώστε το γευστικό όργανο να εξαπατηθεί και να δεχτεί ό,τι του είναι ξένο.»