26 November 2006

30 λόγοι για να γίνω χορτοφάγος




Μετάφραση του σεναρίου
ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Chew on This
Της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης
PETA - People for the Ethical Treatment of Animals
(Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων)
Δείτε τη ταινία εδώ:


Κάθε χρόνο, περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια ζώα (συμπεριλαμβανομένων και των ψαριών) σκοτώνονται για τροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο.
Η ταινία " Chew on This " ρίχνει φως στα βάσανα των ζώων και επισημαίνει και πολλούς άλλους λόγους για να επιλέξουμε μια συμπονετική, φυτικά βασισμένη διατροφή.
Η χορτοφαγία όχι μόνο σώζει δισεκατομμύρια ζώων από φρικιαστικά βάσανα, αλλά επίσης και σας. Με απλά λόγια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σας παχαίνουν, προκαλούν καρδιακές παθήσεις, βάζουν ένα σημαντικό φραγμό στη σεξουαλική σας ζωή, και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Χρειάζεστε περισσότερα; Εδώ είναι 30 από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είναι καιρός να γίνετε χορτοφάγοι:

1- Επειδή οι καρδιακές παθήσεις αρχίζουν στην παιδική ηλικία.
Το κρέας δεν έχει καμία ίνα αλλά είναι φορτωμένο με λίπος και χοληστερόλη και αυτός είναι ο λόγος που ο Δρ Benjamin Spock, στην τελική έκδοση του βιβλίου του "Μέριμνα Μωρών και Παιδιών", σύστησε να μην δίνεται στα παιδιά οποιοδήποτε είδος κρέατος.
2- Επειδή μια vegan(ολικά χορτοφαγική) διατροφή αντιστρέφει τις καρδιακές παθήσεις.
Στην διατροφή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (AHA), που περιλαμβάνει κρέας, οι αρτηρίες των ασθενών συνεχίζουν να φράζουν, ενώ η vegan διατροφή του Δρ Dean Ornish αποφράζει τις αρτηρίες. Σε μια μελέτη, οι διατρεφόμενοι βάσει της AHA είχαν μια μέση επιδείνωση 28 τοις εκατό στις φραγμένες αρτηρίες τους, ενώ οι διατρεφόμενοι στο πρόγραμμα Ornish είχαν μια βελτίωση 8 τοις εκατό στις αρτηρίες τους.
3- Επειδή η κατανάλωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων παχαίνει.
Σαν έθνος, γινόμαστε παχύτεροι, και η δίαιτα Atkins έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα επειδή λειτουργεί μόνο βραχυπρόθεσμα. Μόνο το 2 τοις εκατό των καθαρών χορτοφάγων είναι παχύσαρκα, το οποίο είναι το ένα ένατο του αριθμού των κρεατοφάγων Αμερικανών.
4- Επειδή δεν θα πρέπει να είστε υποχρεωμένοι να λέτε ψέμματα στα παιδιά σας για τη τροφή που τρώτε.
Τα παιδιά θα τρόμαζαν αν μάθαιναν για τη σκληρότητα και τη βία που μεσολαβεί για να μετατραπούν τα κοτόπουλα, οι χοίροι, και άλλα ζώα σε νάγγετς(μπουκιές κοτόπουλου) και άλλα "τρόφιμα."
5- Επειδή σε κάθε συσκευασία κοτόπουλου, υπάρχουν και περιττώματα.
Μια μελέτη της USDA διαπίστωσε ότι το 98 τοις εκατό των σφαγμένων κοτόπουλων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του βακτηριδίου Ε. COLI, που δείχνει περιττωματική μόλυνση.
6- Επειδή το κρέας είναι βρώμικο και αιματηρό.
Υπάρχουν περισσότερες από 50 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφικής ασθένειας που σχετίζονται με το κρέας κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, χιλιάδες από τις οποίες οδηγούν στο θάνατο. Τα ζώα συσσωρεύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στη σάρκα και το λίπος τους (τις οποίες καταναλώνουν οι κρεατοφάγοι), συμπεριλαμβανομένων των διοξινών, των αντιβιοτικών, των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων, και ακόμη και της τοξικότερης μορφής αρσενικού.
7- Επειδή δεν είναι δίκαιο.
Ο φόνος άλλων ζώων είναι μια πράξη εκμετάλλευσης και βίας, και το κάνουμε μόνο επειδή έχουμε τη δύναμη.
8- Επειδή κανένα ζωντανό πλάσμα δεν θέλει να δει την οικογένεια του να θανατώνεται.
Οι αγελάδες αγαπούν τα μοσχαράκια τους, οι γουρουνοπούλες αγαπούν τα γουρουνάκια τους, και τα κοτόπουλα αγαπούν τους νεοσσούς τους. Τα εκτρεφόμενα ζώα αγαπούν τις οικογένειες τους και πενθούν την απώλεια τους.
9- Επειδή η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προκαλεί (σεξουαλική) ανικανότητα.
Η μετάβαση στη χορτοφαγία είναι μια φυσική εναλλακτική λύση στο viagra επειδή προτού η αρτηρίο-φράζουσα δράση του κρέατος σας δώσει μια καρδιακή προσβολή, έχει επιπτώσεις σε άλλα ζωτικής σημασίας όργανα. Σε μια μελέτη, το ένα τέταρτο εκείνων "στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα " ατόμων από 40 έως 79 ανέφεραν συχνά περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ σε μια άλλη μελέτη, τα μισά από τα άτομα άνω των 40 ανέφεραν ότι είχαν στυτική δυσλειτουργία τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.
10- Επειδή δεν θα τρώγατε το σκύλο σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι νοιώθουν φρίκη που μερικοί πολιτισμοί τρώνε τα σκυλιά ή τις φάλαινες, αλλά αυτά τα ζώα δεν υποφέρουν περισσότερο από τα ζώα που καταναλώνονται συνήθως στις ΗΠΑ. Η διαφορά είναι μόνο πολιτιστική, όχι ηθική.
11- Επειδή η ασθένεια των τρελλών αγελάδων είναι στις ΗΠΑ
Οποιοδήποτε ζώο με εγκέφαλο θα μπορούσε να κολλήσει μια μορφή της ασθένειας των τρελλών αγελάδων, και παρ’όλα αυτά εκατομμύρια χοίρων και κοτόπουλων ταΐζονται ακόμα τα υπολείμματα άρρωστων ζώων —κατά παράβαση των συστάσεων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των νόμων της Ιαπωνίας και της Ευρώπης.
12- Επειδή είναι βία που μπορείτε να σταματήσετε.
Μπορεί να αισθανόμαστε ανίκανοι να σταματήσουμε τον πόλεμο ή άλλες μορφές βίας, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε να μην υποστηρίζουμε τα σφαγεία με την απόρριψη των τροφίμων από σάρκα.
13- Επειδή κανένας δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να σκοτώσει για να ζήσει.
Οι εργαζόμενοι των σφαγείων έχουν τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμού και ασθένειας στη χώρα, και η εργασία σε ένα σφαγείο θα εξασθένιζε την αίσθηση συμπόνιας του καθενός.
14- Επειδή χρειάζεται ένα μικρός άνθρωπος για να κτυπήσει ένα ανυπεράσπιστο ζώο... και ένας ακόμα μικρότερος για να το φάει.
Εάν τρώτε κρέας, πληρώνετε άλλους για να διαπράξουν πράξεις τόσο σκληρές που εάν διενεργούνταν στα σκυλιά ή τις γάτες, θα αποτελούσαν κατηγορίες για το κακούργημα της σκληρότητας στις περισσότερες Αμερικανικές πολιτείες.
15- Επειδή κανένα ζώο δεν αξίζει να πεθάνει για τους γευστικούς σας κάλυκες.
Η επιθυμία ενός ανθρώπου για μια στιγμιαία γεύση σάρκας δεν είναι τόσο σημαντική όσο η επιθυμία ενός άλλου ζώου να μην βασανίζεται και να μην σκοτώνεται βίαια.
16- Επειδή τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται για να ταΐσουν τα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ταΐσουν τους πεινασμένους ανθρώπους.
Το 80% του ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ γεωργικού εδάφους χρησιμοποιείται για να εκτραφούν κοτόπουλα, χοίροι, και άλλα εκτρεφόμενα ζώα. Το 70% των σιτηρών χρησιμοποιούνται για να τα ταΐσουν. Εάν οι τεράστιες ποσότητες σιτηρών, σόγιας, και καλαμποκιού που τώρα ταΐζονται στα βιομηχανικά εκτρεφόμενα ζώα ελευθερωνόνταν, θα υπήρχε αφθονία τροφίμων για τους λιμοκτονούντες ανθρώπους του πλανήτη.
17- Επειδή περισσότερο από το μισό του χρησιμοποιούμενου νερού στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται στην εκτροφή ζώων που προορίζονται για τροφή.
Μια συνολικά χορτοφαγική διατροφή απαιτεί 1200 λίτρα νερού την ημέρα, ενώ μια σαρκοφάγος διατροφή απαιτεί περισσότερα από 16.000 λίτρα νερού την ημέρα. Το περιοδικό Time αναφέρει, "σε όλο τον κόσμο, καθώς περισσότερο νερό εκτρέπεται στην εκτροφή βοοειδών, χοίρων, και κοτόπουλων, αντί της καλλιέργειας φυτών για άμεση κατανάλωση, εκατομμύρια πηγαδιών στερεύουν."
18- Επειδή δεν μπορεί να τρως κρέας και να αποκαλείς τον εαυτό σου οικολόγο.
Η διοχέτευση των συγκομιδών και του νερού στα ζώα παρά η άμεση χρησιμοποίηση αυτών των πόρων είναι ο κύριος τρόπος σπατάλης νερού και μόλυνσης στις ΗΠΑ. Τα βιομηχανικά εκτροφεία απαιτούν περισσότερο νερό από όλους τους άλλους χρήστες μαζί και παράγουν 130 φορές περισσότερα απόβλητα απ' ότι ολόκληρος ο ανθρώπινος πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εκτροφή ζώων απαιτεί επίσης περισσότερο από το ένα τρίτο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου και έχει καταστρέψει τα τρία τέταρτα του επιφανειακού στρώματος του εδάφους μας, μια μόνιμη περιβαλλοντική καταστροφή που δεν μπορεί να διορθωθεί.
19- Επειδή είναι ανυπεράσπιστα.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Isaac Bashevis Singer αποκάλεσε τη δίακριση ανάμεσα στα είδη την "περισσότερο ακραία" μορφή ρατσισμού επειδή τα ζώα είναι στο ελάχιστο ικανά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και το πιο εύκολο να καταστούν θύματα.
20- Επειδή όταν τα ζώα αισθάνονται πόνο, ουρλιάζουν, επίσης.
Εάν τα κάψετε, το αισθάνονται. Εάν τους κάνετε ηλεκτροπληξία, το αισθάνονται. Τα ζώα αισθάνονται τον πόνο με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό με τους ανθρώπους.
21- Επειδή δεν θέλουν να πεθάνουν.
Τα ζώα εκτιμούν τη ζωή τους τόσο όσο και οι άνθρωποι.
22- Επειδή αισθάνονται το φόβο.
Οι τρίχες τους σηκώνονται, ουρούν επάνω τους, και τινάζονται, ακριβώς όπως κάνουμε κι εμείς όταν χάνουμε το μυαλό μας από το φόβο ότι πρόκειται να μας βλάψουν ή να μας σκοτώσουν.
23- Επειδή ανεξάρτητα από το πόσο το τεμαχίζετε, αυτό δεν είναι παρά σάρκα.
Και άλλα ζώα είναι από σάρκα, κόκκαλα, και αίμα, ακριβώς όπως είμαστε κι εμείς, έτσι η λέξη "κρέας" είναι μόνο ένας ευφημισμός για ένα αποσυντιθέμενο πτώμα που χρησιμοποιείται ως τροφή.
24- Επειδή το εμπόριο δεν είναι δικαιολογία για τη σφαγή.
Η βιομηχανία μαζικής σφαγής κοτόπουλων, χοιρινών, και άλλων ζώων είναι τεράστια, αλλά είναι καιρός για αυτή να εκλείψει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και με το εμπόριο σκλάβων (που επίσης είχε ισχυρά οικονομικά κίνητρα).
25- Επειδή ούτε οι φυλακές δεν είναι τόσο συνωστισμένες.
Τα ζώα στις βιομηχανικές φάρμες στριμώχνονται σε τόσο λίγο χώρο ώστε πολλά από αυτά είναι ανίκανα να κάνουν οτιδήποτε είναι φυσικό για αυτά για όλη τους τη ζωή.
26- Επειδή τα φτερά δεν είναι φτιαγμένα για κάτι τέτοιο.
Τα κοτόπουλα, οι χοίροι, και τα άλλα εκτρεφόμενα ζώα δεν αναπνέουν ποτέ φρέσκο αέρα, δεν αισθάνονται τον ήλιο στις πλάτες τους, δεν χτίζουν φωλιές, δεν τρίβουν με τη μουσούδα τα μικρά τους και δεν κάνουν τίποτα από όλα αυτά τα οποία γεννήθηκαν για να κάνουν.
27- Επειδή ο καθένας θέλει να είναι ελεύθερος.
Ξέρουμε ότι ισχύει για τα πουλιά που αφήνονται ελεύθερα από ένα κλουβί και για τα σκυλιά που βγάζουμε βόλτα στο πάρκο, και ισχύει εξίσου για τα εκτρεφόμενα ζώα: Επιθυμούν την ελευθερία, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.
28- Επειδή η κατανάλωση ψαριών δεν σας κάνει χορτοφάγο.
Τα ψάρια έχουν την ίδια δυνατότητα να καταλαβαίνουν τον πόνο όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά και είναι επίσης ενδιαφέροντα άτομα στο είδος τους. Σύμφωνα με μια επισκόπηση της επιστήμης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Ψάρια και Αλιεία, τα ψάρια είναι "ιδιαίτερα ευφυή" —έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη και μαθαίνουν μεταξύ τους, χρησιμοποιούν εργαλεία, σχηματίζουν κοινωνικές ιεραρχίες, και "μπορούν ακόμη να συγκριθούν ευνοϊκά με τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά." Η θαλάσσια βιολόγος Δρ Σύλβια Earle εξηγεί ό,τι, τα ψάρια είναι "τόσο καλοσυνάτα, τόσο περίεργα. Ξέρετε, τα ψάρια είναι ευαίσθητα, έχουν προσωπικότητες, πονούν όταν πληγώνονται."
29- Επειδή το δίκιο δεν είναι του ισχυροτέρου.
Στην ηθική μας ανάπτυξη ως είδος, έχουμε φθάσει στο σημείο όπου είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι άλλα είδη αξίζουν την εκτίμηση, ακριβώς όπως εμείς τελικά αναγνωρίσαμε ότι η σκλαβιά ήταν λάθος, ότι οι γυναίκες άξιζαν το δικαίωμα ψήφου, και ότι η κακοποίηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος ανατροφής παιδιών.

Επειδή ξέρετε ό,τι όλο αυτό είναι λάθος!
Η κοινή λογική μας το λέει, και το ξέρουμε στις καρδιές μας, ότι οι φίλοι μας τα ζώα έχουν το ίδιο είδος συναισθημάτων και επιθυμιών που έχουμε κι εμείς και ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε και να βλάπτουμε άλλα πλάσματα για να τα φάμε.